ΥΓΕΙΑ

Μόλις μια ώρα άσκηση την εβδομάδα προλαμβάνει την κατάθλιψη


Η μεγαλύτερη έρευνα στο είδος της σε 33.908 ενήλικες στη Νορβηγία έδειξε ότι, όσοι δεν ασκούνται, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες (44%) να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους κάνουν κάποιας μορφής άσκηση 1-2 ώρες την εβδομάδα.

Η σχέση που έχει η κατάθλιψη με την άσκηση είναι γνωστή από πλήθος επιστημονικών μελετών, που εξηγούν τον μηχανισμό, βάσει του οποίου ο οργανισμός εκκρίνει ουσίες που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και με την καλή διάθεση, κάθε φορά που κάποιος κάνει μια φυσική δραστηριότητα.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry, έδειξε ότι το 12% των περιστατικών κατάθλιψης θα μπορούσε να προληφθεί μέσω της άσκησης.  Ο επικεφαλής ερευνητής της διεθνούς επιστημονικής ομάδας, αναπληρωτής καθηγητής Samuel Harvey, είπε: “Ξέρουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση έχει κάποιο ρόλο να παίξει στη θεραπεία των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να ποσοτικοποιήσουμε το προληπτικό δυναμικό της σωματικής δραστηριότητας, όσον αφορά στη μείωση των μελλοντικών επιπέδων κατάθλιψης.

Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, επειδή δείχνουν ότι ακόμη και σχετικά μικρές ποσότητες άσκησης, από μία ώρα την εβδομάδα, μπορούν να παράσχουν σημαντική προστασία από την κατάθλιψη”.  Από την άλλη, βέβαια, σύμφωνα με τα ίδια συμπεράσματα, η άσκηση δεν αποτρέπει το άγχος.

Δεν διαπιστώθηκε καμία συσχέτιση ανάμεσα στη σωματική άσκηση (ανεξάρτητα του πόσο συχνά ή έντονα γίνεται) και της πιθανότητας εκδήλωσης άγχους στο μέλλον.  Η αιτία που η άσκηση δρα ευεργετικά ως “ασπίδα” στην κατάθλιψη, συνεχίζει φυσικά να αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Ίσως, πάντως, να παίζει ρόλο ότι η άσκηση προσφέρει έναν συνδυασμό βιολογικών και ψυχοκοινωνικών ωφελειών, ιδίως όταν γίνεται ομαδικά.

Πηγή: healthmag.gr και Telegraph


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Μόλις μια ώρα άσκηση την εβδομάδα προλαμβάνει την κατάθλιψη! https://www.insurancedaily.gr/molis-mia-ora-askisi-tin-evdomada-prolamvani-tin-katathlipsi/