Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Νέο Ασφαλιστικό: Δύο εξαιρέσεις υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων

ένστολοι

ένστολοι

«Ενιαίοι» είναι οι κανόνες εισφορών–παροχών του νέου ασφαλιστικού νόμου, αλλά όχι για … όλους. Ο νόμος Κατρούγκαλος περιλαμβάνει δύο τουλάχιστον τρανταχτές περιπτώσεις εξαιρέσεων υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων.

  1. Η «προσωπική διαφορά» θα καλυφτεί εν μέρει από φέτος μέχρι και το 2018 για τους νέους συνταξιούχους του Δημοσίου.
  2. Νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα ισχύσουν από 1.7.2016 για τους ένστολους ασφαλισμένους και όχι από 13.5.2016 όπως και για όλους τους άλλους ασφαλισμένους.

Πιο αναλυτικά, ο νέος νόμους προβλέπει πως:

  • Ειδικά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας), των Σωμάτων Ασφαλείας (Αστυνομίας, Λιμενικού) και του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου, θα υπαχθούν στις διατάξεις του από την 1η Ιουλίου 2016 και όχι από τη 13η Μαΐου, δηλαδή από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, όπως ισχύει για όλες τις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
  • Για όσους δημοσίους βγουν στη σύνταξη από την 13η Μαΐου 2016 (σ.σ. και από την 1η Ιουλίου 2016 και έπειτα σε ό,τι αφορά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής) θα υπάρξει κάλυψη της «προσωπικής διαφοράς» (αν αυτή ξεπερνά το 20%) κατά το ½ το 2016, κατά 1/3 το 2017 και κατά ¼ το 2018. Αντίθετα για όλους τους άλλους ασφαλισμένους (σ.σ. του ιδιωτικού τομέα) δεν θα υπάρξει καμία κάλυψη της «προσωπικής διαφοράς».

Αυτό σημαίνει πως αν το ποσό της σύνταξης που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης είναι κατά 20% και πάνω χαμηλότερο από εκείνο που θα ελάμβαναν με τα μέχρι πρότινος ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, τότε αυτή η διαφορά θα χρηματοδοτείται:

  • κατά ½ για όσους αιτηθούν σύνταξη το 2016 (μεταξύ 13.5 -31.12.2016)
  • κατά 1/3 για όσους αιτηθούν σύνταξη το 2017
  • κατά ¼ για όσους αιτηθούν σύνταξη το 2018

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − 6 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Νέο Ασφαλιστικό: Δύο εξαιρέσεις υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων! https://www.insurancedaily.gr/neo-asfalistiko-dyo-exeresis-yper-ton-dimosion-ypallilon/