Κοινωνική Ασφάλιση

Νέο Ασφαλιστικό «φέρνουν» οι αποφάσεις του ΣτΕ

ΣτΕ

Ανατροπές στις κύριες, τις επικουρικές συντάξεις αλλά και στις εισφορές των επαγγελματιών «κυοφορούν» οι αποφάσεις του ΣτΕ σε σχέση με τη συνταγματικότητα του ν. Κατρούγκαλου.

Και αυτό την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πέρασε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 τη μείωση των εισφορών των μισθωτών πλήρους απασχόλησης από 1/7/2020 (χωρίς να διευκρινίζεται ποιων εισφορών π.χ. ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ κ.λπ.), ενώ ετοιμάζει πόρισμα για αλλαγές στον κλάδο της επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικά τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης, όλες τις παρεμβάσεις που έγιναν στο επικουρικό μετά τα μέσα του 2016 (μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, κατάργηση κρατικής επιχορήγησης) αλλά και τις άνισες (σ.σ. υψηλές) εισφορές στους επαγγελματίες. Ωστόσο οι αποφάσεις αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ αλλά θα ισχύσουν από την ημερομηνία δημοσίευσης της τελικής απόφασης του ΣτΕ (την άλλη εβδομάδα).

Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, ανοίγουν το δρόμο για αύξηση των μελλοντικών συντάξεων ασφαλισμένων με πολλά χρόνια ασφάλισης, την αύξηση των παλιών, νέων και μελλοντικών επικουρικών συντάξεων, τη μείωση των εισφορών για το επικουρικό και στην αποσύνδεση του ασφαλιστέου από το φορολογητέο εισόδημα.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Νέο Ασφαλιστικό «φέρνουν» οι αποφάσεις του ΣτΕ! https://www.insurancedaily.gr/neo-asfalistiko-fernoyn-oi-apofase/