ΥΓΕΙΑ

Νοσηλευτές: Αναχρονιστική και επικίνδυνη πρόταση του ΠΙΣ


Δυσάρεστες ανατροπές στο δημόσιο σύστημα υγείας προοιωνίζονται με τις πρόσφατες προτάσεις της διοίκησης του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίες βρίσκουν αντιμέτωπους τους νοσηλευτές. Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσοκομειακή Ομοσπονδία ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ) χαρακτηρίζει ως αναχρονιστική και επικίνδυνη την πρόταση του ΠΙΣ και εμφανίζεται διατεθειμένη να αντισταθεί σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας.

Ο πρόεδρος της ΠΑΣΥΝΟ – ΕΣΥ Αριστείδης Δαγλας και ο γενικός γραμματέας Γιώργος Αβραμίδης, επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ότι «η σύνοδος της Ολομέλειας των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, το επίσημο όργανο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνεδρίασή της στην Θεσσαλονίκη στις 16 Οκτωβρίου, παρουσίασε μια πρόταση, που – κατά τον συντάκτη της- περιλαμβάνει «ρηξικέλευθες» και ριζικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το υφιστάμενο επίπεδο της νομικής υπόστασης των δημόσιων δομών της Υγείας τροποποιείται με τη μετατροπή των νοσοκομείων του ΕΣΥ από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ.

Ξεκινώντας την ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΠΙΣ με το εντυπωσιακό επίθετο «ρηξικέλευθη», θα περίμενε κανείς να συναντήσει στη συνέχεια μια σειρά προτάσεων υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, υπέρ της ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης, υπέρ της άμβλυνσης και της κατάργησης των κοινωνικών ανισοτήτων, υπέρ της ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, υπέρ της ενίσχυσης των αποδεκατισμένων νοσοκομείων, υπέρ της αθρόας πρόσληψης προσωπικού στα υποστελεχωμένες δομές υγείας, υπέρ της κατάργησης των ελαστικών μορφών εργασίας και γενικά υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας ώστε να αναδειχτεί σε υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, που δεν θα κινδυνεύει από την επιβουλή κανενός διαχειριστή της εξουσίας διαχρονικά.

Αντί αυτών όμως, το επίθετο «ρηξικέλευθη» προαναγγέλλει μια άλλου είδους ανατροπή, διόλου ευχάριστη για την πλειοψηφία των μη προνομιούχων πολιτών και των εργαζομένων: Αυτή της συγκεκαλυμμένης κατεδάφισης όλων των κεκτημένων, που από το 1983 αποτελούν τα θεμέλια του ΕΣΥ».

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας επισημαίνουν ότι «οι αξιότιμοι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων, ενεργώντας ως μια ελίτ ξεκομμένη από την κοινωνία, αντί να προτείνουν την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, επιχειρούν να την εμπορευθούν με τρόπο πλάγιο, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας για εκείνους, πρέπει να έχει ως πυρήνα τον προνομιούχο γιατρό και όχι τον πάσχοντα πολίτη.

Με αφορμή τα παραπάνω, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνουν ξεκάθαρα ότι καταδικάζουν απερίφραστα την αναχρονιστική και επικίνδυνη πρόταση του ΠΙΣ και δηλώνουν προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα αντισταθούν σθεναρά σε κάθε απόπειρα αμφισβήτησης του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας».

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Νοσηλευτές: Αναχρονιστική και επικίνδυνη πρόταση του ΠΙΣ! https://www.insurancedaily.gr/nosileytes-anachronistiki-kai-epikin/