Κοινωνική Ασφάλιση

Πέντε ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνει το νομοσχέδιο

5-bar-black,five

Αλλαγές στο ασφαλιστικό φέρνει το νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, βάσει της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

1. Αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο ο χρόνος έναρξης και λήξης της καταβολής σύνταξης λόγω γήρατος , αναπηρίας ή θανάτου για το σύνολο των ασφαλισμένων των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ φορέων. Εφεξής ο χρόνος έναρξης της καταβολής σύνταξης ορίζεται η 1η του επόμενου μήνα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και ο χρόνος λήξης ορίζεται το τέλος του μήνα κατά τον οποίο επέρχεται ο θάνατος του συνταξιούχους αντί της ημερομηνίας θανάτου του συνταξιούχου.

2. Εισάγεται το δικαίωμα μη διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας μισθωτών ή μη, για την έναρξη καταβολής της σύνταξης.

3. Επανακαθορίζεται η διαδικασία και ο χρόνος έναρξης ή απαλλαγής της διακοπής ασφάλισης στον κλάδο κύριας ασφάλισης των αγροτών του τέως ΟΓΑ που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ.

4. Προβλέπεται η δυνατότητα διαγραφής ή απαλλαγής τυχόν επιβληθέντων προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων βεβαιωμένων ή μη οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Δημόσιο, οι οποίες δημιουργήθηκαν λόγω εύλογης αμφιβολίας ως προς την υποχρέωση υπαγωγής ή μη στην παράλληλη ασφάλιση δύο ή περισσοτέρων πρώην φορέων ασφάλισης ή του Δημοσίου για το χρονικό διάστημα έως 31 Δεκεμβρίου 2016.

5. Απαλλάσσονται των επιβληθέντων προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και επιβαρύνσεων, βεβαιωμένες οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης , οι οποίες καταλογίστηκαν σε ΟΤΑ, σε συνέχεια δικαστικών αποφάσεων που έκριναν ότι απασχολούμενοι σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας σχολικοί φύλακες υπάγονται στην πλήρη ασφάλιση των φορέων αυτών. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται αναλόγως και για βεβαιωμένες ή μη οφειλές προς φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες καταλογίστηκαν σε εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που τελούσαν σε εύλογη αμφιβολία περί την υποχρέωση καταβολής εισφορών λόγω δυσχερών ερμηνευομένων νομικών ζητημάτων.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πέντε ανατροπές στο ασφαλιστικό φέρνει το νομοσχέδιο! https://www.insurancedaily.gr/pente-anatropes-sto-asfalistiko-ferni-nomoschedio/