Κοινωνική Ασφάλιση

Περικοπές εις διπλούν στις νέες συντάξεις χηρείας

euros

Εις διπλούν κόβονται οι νέες συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με την εφαρμοστική εγκύκλιο την οποία εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την πρώτη φορά θα κόβεται… μετά θάνατον η σύνταξη του θανόντος εφόσον ο θάνατός του ήλθε μετά τις 13/5/2016.

Και αυτό γιατί η σύνταξή του – ακόμα και αν υπολογίστηκε με βάση τις διατάξεις που ίσχυαν προ του νόμου Κατρούγκαλου – θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί με βάση νέες διατάξεις, δεδομένου ότι ο θάνατος του ήλθε μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου.

Έτσι θα προκύψει μείωση γύρω στο 20%.

Τη δεύτερη φορά το αρχικό ποσό επί του οποίου θα υπολογισθεί η σύνταξη χηρείας θα κόβεται κατά επιπλέον 50%.

Έτσι θα προκύπτει η σύνταξη του θανόντος. Και έτσι θα προκύπτει η σύνταξη χηρείας, κουτσουρεμένη έως και 70% σε σχέση με τη σύνταξη την οποία ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.

Για παράδειγμα, έστω η σύνταξη του θανόντος έφτανε τα 1000 ευρώ. Εφόσον ο συνταξιούχος πέθανε μετά τις 13/5/2016, επαναϋπολογίζεται η σύνταξη του και φτάνει πχ τα 800 ευρώ. Η σύνταξη χηρείας θα υπολογισθεί επί της επαναϋπολογισθείσας σύνταξης του θανόντος. Έτσι η δικαιούχος της σύνταξης θα λάβει το 50% των 800 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Περικοπές εις διπλούν στις νέες συντάξεις χηρείας! https://www.insurancedaily.gr/perikopes-diploun-stis-nees-syntaxis-chirias/