Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Φ. Περισυνάκη: Την ασφαλιστική υπηρεσία δεν θα έρθει ο πελάτης να στην ζητήσει…

Φ. Περισυνάκη

Φ. Περισυνάκη

Το Ιnsurancedaily.gr στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Επαρχία Αγάπη μου – Νομός Ηρακλείου» ήρθε σε επαφή με την κ. Φωτεινή Περισυνάκη, Υπεύθυνη Γραφείου Πωλήσεων της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Ηράκλειο, ζητώντας της να σκιαγραφήσει την εικόνα της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Ηρακλείου.

Αγαπητή κ. Περισυνάκη, να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με τον κλάδο αυτοκινήτων. Τι εικόνα έχετε σχηματίσει; 

Από τις αρχές του 2016 τρέχουν πολύ να ασφαλιστούν για να μην πληρώσουν πρόστιμα… Τo πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο, αλλά η ευθύνη του οδηγού σε όλους που κυκλοφορούν εκεί έξω …και δυστυχώς στην Κρήτη τα ατυχήματα είναι πολλά.. και τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν ακόμα περισσότερα και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα χωριά!

Στις Γενικές Ασφαλίσεις ποια ασφάλεια είναι περισσότερο δημοφιλής; Είναι η Αστική Ευθύνη ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων; Οι Ασφάλειες Κατοικίας ή Επαγγελματικές Αστικές Ευθύνες; Με την υποχρεωτική Ασφάλιση των κυνηγών τι εικόνα έχετε;

Η ύπαρξη ασφαλιστηρίων αστικής ευθύνης για κάθε έναν πολίτη, επιχειρηματία, επαγγελματία, θεωρείται αναγκαία και θα υποχρεωθεί να πληρώσει ζημιές που θα προξενήσουν σε τρίτους. Περισσότερο δημοφιλής στο Ηράκλειο είναι η Αστική ευθύνη Ξενοδοχείων και Ενοικιαζομένων δωματίων, λόγω  των  πολυάριθμων καταλυμάτων που υπάρχουν στην πόλη μας. Επίσης, είναι και η Επαγγελματική Αστική Ευθύνη, που ολοένα και  αυξάνεται η επιθυμία της ασφαλιστικής κάλυψης, για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που θα προκαλέσουν σε τρίτους και οι οποίες θα οφείλονται σε ατύχημα, κατά τη λειτουργία των ασφαλισμένων χώρων ή από τη δραστηριότητά τους!

Με την υποχρεωτική ασφάλιση των κυνηγών οι σύλλογοι κάθε χρόνο τρέχουν… παίρνουν προσφορές για την ομαδική τους ασφάλιση… μιας και οι κυνηγοί με άδεια είναι 175.000 στο Ηράκλειο. Τα ορτύκια και οι λαγοί και άλλα είδη κυνηγιού το Φθινόπωρο είναι ο καλύτερος τρόπος διαφυγής από την καθημερινότητα!!

Στο Νομό σας γνωρίζετε πόσοι είναι οι ενεργοί κωδικοί Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο Επιμελητήριο; Οι μαύροι κωδικοί είναι πολλοί; Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην πόλη σας περιστατικά Μαϊμού Ασφαλιστών; 

Πλέον στην Ελλάδα δεν μπορεί ο καθένας να ασκεί το επάγγελμα του ασφαλιστή. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ο ασφαλιστής, πρέπει να έχει άμεσα άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, να έχει την πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, για να εργαστεί ως ασφαλιστικός διαμεσολαβητής. Μάλιστα ο νόμος προβλέπει για όποιον ασκεί το επάγγελμα, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις, πρόστιμο 60.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης μέχρι 2 έτη. Στην πόλη μας εγγεγραμμένοι στο Επιμελητήριο είναι περίπου 500 ασφαλιστές και πράκτορες.

Δυστυχώς όμως πολλοί λειτουργούν χωρίς κωδικούς… ή με μαύρους κωδικούς… πολύ λίγοι στο agency, περισσότεροι στο ελεύθερο δίκτυο, ιδιαίτερα στον κλάδο αυτοκινήτου, διπλάσιοι  από τους εγγεγραμμένους στο επιμελητήριο Ηρακλείου. Μερικοί το έχουν ως δεύτερη δουλειά άλλοι ως πρώτη δραστηριότητα!

Ασφαλιστική Συνείδηση στο Νομό υπάρχει; 

Την ασφαλιστική υπηρεσία δεν θα έρθει ο πελάτης να στην ζητήσει…

Σχέσεις με τους Πελάτες σας. Είναι προσωπική η σχέση που έχετε μαζί τους; Έχουν επηρεαστεί από τα εναλλακτικά Δίκτυα Πωλήσεων;

Δεν είναι κινητό και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που ο πελάτης θα πάει στο κατάστημα να τα ζητήσει. Την ασφάλιση την πουλάς στον πελάτη. Δεν περιμένεις να έρθει ο πελάτης σε εσένα… Ο Έλληνας, και παραπάνω ο Κρητικός, δεν είχε ποτέ ασφαλιστική συνείδηση… διότι δεν υπάρχει παιδεία… ευθύνη έχει και η ασφαλιστική αγορά που δεν προέβη ποτέ στο παρελθόν στην ανάληψη συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να εκπαιδεύσει το καταναλωτικό κοινό. Την περίοδο των παχιών αγελάδων δεν επένδυσε συστηματικά στο να διδάξει τους Έλληνες το αυτονόητο… Η ασφάλιση αποτελεί ΑΝΑΓΚΗ και όχι πολυτέλεια!!

Οι direct πωλήσεις και το bankassurance σας έχουν δημιουργήσει προβλήματα; 

Να εστιάζουν οι εταιρείες σε καμπάνιες ανάπτυξης του θεσμού, όχι καμπάνιες εστιασμένες σε ασφάλιστρα ή προϊόντα μόνο. Πρέπει να γίνουν ενέργειες, ακόμα και σε επίπεδο παιδείας για να αντιληφθούν οι νεώτεροι, την ιδέα της ασφάλισης, όπως υπάρχει διαδεδομένη η έννοια της αποταμίευσης.

Στην ασφάλιση χρειάζεται προσωπική πώληση, ώστε να εξηγήσουμε τα οφέλη και τα χαρακτηριστικά ενός τέτοιου προϊόντος. Στις συναλλαγές που αφορούν ασφαλιστικές υπηρεσίες, οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι, παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην προώθηση και διευκόλυνση των σχέσεων με τους πελάτες. Μέσα από τη δημιουργία μιας τέτοιας σχέσης προκύπτουν φιλίες, δεσμοί και ιδιαίτερα εδώ στην Κρήτη η απλή αυτή εμπορικά συναλλαγή δημιουργεί προσωπικές σχέσεις!

Δεν μπορείς να πουλήσεις ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μέσα από το internet! Ούτε να το αγοράσεις από την τράπεζα! Ο ασφαλιστής καθοδηγεί τον πελάτη!

Οι γνώσεις του, η διερεύνηση αναγκών, τα επιχειρήματα, κάνουν τον πελάτη να αγοράσει. ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ από τα εναλλακτικά δίκτυα αλλά και το bancassurance;

Υπάρχει δραστηριότητα Ε.Π.Υ στο Νομό σας; Λειτουργούν ανταγωνιστικά; Τι άποψη έχετε;  

Oλα αυτά έχουν επηρεάσει τη δουλειά μας …και συνεχίζουν να επηρεάζονται και από εταιρείες ελεύθερης παροχής υπηρεσιών με …χαμηλά ασφάλιστρα. Σύμφωνα με τα άτομα που γνωρίζουν την ασφαλιστική αγορά, η αγορά ασφάλισης από μια ΕΠΥ αν και μπορεί να φαίνεται φθηνή, ενέχει κινδύνους …Καλό θα ήταν πριν αγοράσουμε να ελέγχουμε… ανήκουν στο σύστημα φιλικού διακανονισμού; Λειτουργεί νόμιμα στη χώρα μας; Αν προκύψει μια νομική διαφορά τα αρμόδια δικαστήρια, θα είναι στην Ελλάδα;

Κλάδος Ζωής και Υγείας. Τι εικόνα έχετε; Το κρατικό Νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται; Υπάρχει Ιδιωτικό Νοσηλευτήριο στο Νομό σας; Η ποιότητα των υπηρεσιών από τα Διαγνωστικά Κέντρα είναι ικανοποιητική;  

Σήμερα η ανάγκη για φροντίδα της υγείας μας είναι πιο έντονη από ποτέ! Στο Ηράκλειο, το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, το Βενιζέλειο, εξυπηρετούν όχι μόνο τους Κρητικούς αλλά και τα κοντινά νησιά. Υπάρχουν επίσης, ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και διαγνωστικά κέντρα στην πόλη μας που προσπαθούν να λειτουργήσουν σωστά… όμως τα κρατικά ταμεία μειώνουν συνεχώς τις παροχές… λόγω κρίσης.

Στην πόλη του Ηρακλείου τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα από άλλα νοσοκομεία στην Κρήτη που συγχωνεύονται, άλλα καταργούνται …ενώ η ιατρική επιστήμη αναπτύσσει πρωτοποριακές μεθόδους ίασης και χειρουργικές τεχνικές.

Ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει άμεση εισαγωγή στο νοσηλευτικό ίδρυμα της επιλογής μας, χωρίς να χρειαστεί να περιμένουμε σε λίστα αναμονής και καλύπτοντας σημαντικά έξοδα νοσηλείας.

Άλλωστε τα περισσότερα προγράμματα νοσηλείας έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν παράλληλα με την κρατική ασφάλιση, καλύπτοντας το μέρος των νοσηλίων που υπερβαίνει το καλυπτόμενο από το κρατικό ταμείο. Σκοπός του ασφαλιστή να βρει την ιδανική λύση για τον πελάτη του, διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες νοσηλείας ή και πρόληψης της υγείας του πελάτη πάντα σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες. Αυτός είναι και ο σκοπός της εταιρείας που εργάζομαι.

Στην Εθνική Ασφαλιστική ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΕΛΙΞΙΑ με πληθώρα προγραμμάτων, που λειτουργούν και παράλληλα με το δημόσιο φορέα ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ. Αυτό θέλει και ο πελάτης.

Τέλος, θα ήθελα να μας μιλήσετε για την εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς σήμερα. Ποια η άποψη σας για το επάγγελμα;

Ως επαγγελματίες ασφαλιστικοί σύμβουλοι, πρέπει να βρούμε τρόπους να αναβαθμίσουμε την δουλειά μας στην καθημερινότητα. Δεν πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά στις καθημερινές επικοινωνίες μας η οικονομική κατάσταση της χώρας ή των ανθρώπων που επικοινωνούμε. Πάντα η αποτελεσματικότητά μας είναι ένα ποσοστό επί των κινήσεων/προσεγγίσεων/συναντήσεων που κάνουμε, το ίδιο ισχύει και τώρα ίσως με περισσότερη ενέργεια!

Επιβάλλεται να βοηθήσουν ουσιαστικά και οι εταιρείες –κάθε εταιρεία αλλά και μέσω της ένωσης… συχνότερες εκπαιδεύσεις, επικοινωνία, ιδέες… ιδέες μικρές καθημερινές …ανταλλαγή απόψεων!

Τεχνικές πωλήσεων! Η αγορά γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και ο κάθε επαγγελματίας χρειάζεται να αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητές του και να επιμορφωθεί.

Τώρα είναι ευδιάκριτο ότι απαιτείται υψηλή γνώση, διαρκής μελέτη, εξειδίκευση, χρήση τεχνολογίας και ενημέρωση. Όλα αυτά απαιτούν το «χτίσιμο» μιας βάσης από τον κάθε επαγγελματία. Μέσω της εκπαίδευσης θα κερδηθεί και η διάκριση και θα εξασφαλιστεί μια θέση για το μέλλον.

Επιβάλλεται να βοηθήσει και η εποπτική αρχή η οποία πρέπει να λειτουργεί ταχύτατα σε περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, έτσι θα θωρακιστεί η αγορά! Εμάς εδώ στην επαρχία μας έχουν λίγο παραμελήσει… Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα!


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Φ. Περισυνάκη: Την ασφαλιστική υπηρεσία δεν θα έρθει ο πελάτης να στην ζητήσει...! https://www.insurancedaily.gr/perisinaki_tin_asfalistiki_ipiresia_den_tha_sth_zitisi_o_pelatis/