Insurtech

Ποιος γκρινιάζει για την Cosmote Insurance;


Ας τα πιάσουμε τα θέματα ένα ένα για να μην παρεξηγηθούμε. Ζούμε σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να εισέλθει στην αγορά και να δραστηριοποιηθεί. Να λειτουργήσει ως Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, έχοντας λάβει το πιστοποιητικό του από την ΤτΕ ή ως Ασφαλιστική Εταιρεία αν πληροί όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις.

του Νίκου Μωράκη

Πάμε τώρα στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων. Μια αγορά του 1 δισ. περίπου σε παραγωγή που είναι υποχρεωτική στους οδηγούς οχημάτων. Μια εξαιρετικά ελκυστική αγορά και ειδικά την περίοδο της κρίσης. Ακόμα και για τις τράπεζες. Μια αγορά που έχει αυτοματοποιηθεί και που πολλοί πλέον την παρομοιάζουν με… commodity.

Πριν μια 10ετία περίπου μπορεί και παραπάνω σε αυτό τον κλάδο δραστηριοποιούνταν μόνο φυσικά πρόσωπα, δηλαδή Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές. Μια βόλτα να έκανε κανείς στην περιφέρεια μπορούσε να διακρίνει πολλές ταμπέλες ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τους Ασφαλιστές να δουλεύουν αποκλειστικά και μόνο αυτοκίνητο. Το 80%-90% της παραγωγής τους ήταν αυτοκίνητο και οι day to day ασχολίες ήταν διαχείριση ζημιών και ανανέωση συμβολαίων. Κάτι που ισχύει μέχρι και σήμερα και καλά κάνουν οι άνθρωποι.

Οι εποχές όμως αλλάζουν. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Βασικός αυτουργός των αλλαγών η τεχνολογία. Μπορεί να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη αλλά δυστυχώς έχει την τάση να μειώνει θέσεις εργασίας. Η τεχνολογία έχει την τάση να ταράζει αγορές.

Την ηρεμία λοιπόν όλων αυτών των επιχειρηματιών ήρθε να ταράξει αρχικά η direct ασφάλιση και εν συνεχεία το bancassurance. Σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για την direct ασφάλιση. Πριν λίγες ημέρες ξεκίνησε τη διαφημιστική της καμπάνια η Cosmote Insurance – υπηρεσία της Cosmote. Μια πλατφόρμα πολυτιμολόγησης που παρόμοιά της υπάρχει κι άλλη στην αγορά. Τι δημιούργησε κύμα αντιδράσεων; Η διαφημιστική δύναμη που έχει ο εν λόγω Όμιλος σε συνδυασμό με τα μερικά εκατομμύρια πελάτες συνδρομητές κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

 • Μπορούμε να της το απαγορεύσουμε; Όχι. 
 • Είναι νόμιμη η δραστηριότητά της; Ναι. Είπαμε ζούμε σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού. Σίγουρα δεν είναι ευχάριστη είδηση η είσοδος ενός τέτοιου ανταγωνιστή για τον κλάδο αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
 • Μπορούμε να κατηγορήσουμε τις Ασφαλιστικές Εταιρείες που συνεργάστηκαν; Όχι.
 • Μπορείτε να επιλέξετε να συνεργάζεστε μόνο με ασφαλιστικές εταιρείες που δεν έχουν εναλλακτικά κανάλια διανομής; Ναι.
 • Να σταματήσετε να έχετε την Cosmote ως πάροχο στα κινητά σας; Και πάλι ναι. 

Όλα είναι θέμα επιλογών. Το επιχειρείν όμως είναι μια αέναη διαδικασία. Η διά βίου μάθηση σε συνδυασμό με την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες είναι δύο βασικά συστατικά που σχεδόν απαιτούνται αν θέλει κάποιος να επιβιώσει στο ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο ζούμε. Και δυστυχώς ή ευτυχώς – εμείς υποστηρίζουμε το ευτυχώς – ζούμε στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης που όλα αλλάζουν γύρω μας.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι το “εάν” θα αλλάξει η ασφαλιστική αγορά αλλά το πότε. 

Και αν το θέμα της Cosmote Insurance σάς ανησυχεί για το επαγγελματικό σας μέλλον τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή. Όχι δεν έχουμε δυνατότητες ενόρασης. Απλά παρατηρούμε τις εξελίξεις στη διεθνή ασφαλιστική αγορά που μια μέρα θα εφαρμοστούν και στη χώρα μας.

Όσον αφορά το περίφημο sms που έχει έρθει στα κινητά όλων μας – όσων τουλάχιστον έχουν Cosmote – και προσφέρει ασφάλιση με έκπτωση 20% στα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου μας, εν προκειμένω ενδεχομένως και να εγείρεται ένα ζήτημα βάσει όσων ορίζονται από τον GDPR. Ωστόσο το sms προέρχεται από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών και όχι από την πλατφόρμα πολυτιμολόγησης. Το κατά πόσο λοιπόν εδώ υπάρχει κάτι που πρέπει να διερευνηθεί έγκειται στις αρμόδιες αρχές να το αποφασίσουν.

Αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Γιατί η αλλαγή είναι ήδη εδώ και όσο πιο νωρίς το καταλάβουμε τόσο πιο γρήγορα θα προσαρμοστούμε και θα κάνουμε βήματα που θα διασφαλίσουν τη συνέχεια.


3 Comments

3 Σχολια

 1. anonymoi asfalistes

  Nov 30, 2018 at 12:55 PM

  Όλα καλά και όλοι συμφωνούμε περί ελεύθερης αγοράς.
  Αυτό που θα ήθελα να σημειώσω είναι το εξής.
  Ποιός από έμας δεν έχει αφιερώσει μια ολόκληρη ημέρα στα τηλέφωνα για ένα επείγον περιστατικό υγείας ή μια νοσηλεία πελάτη;
  Ποιος από εμάς δεν έχει περάσει ατελείωτες ώρες στην αναμονή των κλάδων ζημιών αυτοκινήτου;
  Ποιος δεν έχει τσακωθεί στα όρια της νευρικής κρίσης με τους διακανονιστές των εταιρειών;

  Αν λοιπόν κάποιος ασφαλιστεί στην πλατφόρμα cosmote
  όταν έρθει η ώρα του συμβάντος
  με ποιον θα μιλήσει;

  Με την COSMOTE; (πολύ γέλιο)

  Mε την ασφαλιστική εταιρεία; (και άλλο γέλιο)

  Λοιπόν κύριοι
  Φούσκα έιναι και θα σκάσει
  ΓΙΑΤΊ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΜΙΑ COSMOTE

 2. Γιάννης Αδάμ

  Dec 1, 2018 at 2:07 AM

  Εάν κρίνω από την λειτουργικοτητα τη πλατφόρμας είναι για κλάματα. Πατάω για ασφαλιση αυτοκινήτου και μου γράφει να αναφέρω πινακίδες και ημερομηνία γέννησης. Μου βρήκε λέει ασφάλιση με 383 ευρώ το χρόνο και αναφέρει ότι είναι για επαρχία. Δεν με ρώτησε έστω ΤΚ για να δει που μένω. Με ρωτάει εάν συμφωνώ να πατήσω παρακάτω αλλά έχει μόνο πίσω. Έτσι θα κάνει συμβολαία ? Κάντε μας την χάρη. Κάποιος να επέμβει υπάρχει?

 3. Γκρινιάρης

  Dec 3, 2018 at 1:03 PM

  Μπορούμε να της το απαγορεύσουμε ?
  ΟΧΙ λέει αβασάνιστα ο συντάκτης του άρθρου… λάθος μπορεί να ελεγχθεί η σχέση της με την μαμά εταιρεία ,COSMOTE , πχ από την ανεξάρτητη αρχή ανταγωνισμού για την δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξουμε μετά από έναν έλεγχο…

  Είναι νόμιμη η δραστηριότητά της;
  ΝΑΙ… λέει και πάλι αβασάνιστα ο συντάκτης λάθος μπορεί να ελεγχθεί από την επιτροπή ανταγωνισμού και την Τράπεζα της Ελλάδος όχιι μονο για τα προηγούμενα αλλά τόσο πχ για το κόστος της διαφήμισης της ,το businness plan της και να βγει συμπέρασμα αν οι τακτική της είναι εναντίον του ελεύθερου ανταγωνισμού .

  Μπορούμε να κατηγορήσουμε τις Ασφαλιστικές Εταιρείες που συνεργάστηκαν;
  ΟΧΙ λέει ό συντάκτης …λάθος μπορούμε γιατί τα τιμολόγια που δίνει η πλατφόρμα είναι χαμηλότερα από αυτά που πουλάει το σύνολο των συναδέλφων ,βασίζονται στην ελπίδα ότι θα έρθει παραγωγή χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις (εκτός αν έχουν διαπραγματευθεί με βάση την database της cosmote ,πράγμα που συνιστά συμμετοχή σε αδίκημα)
  Παράλληλα οι μέτοχοι αλλά και οι συνεργάτες των εταιρειών που συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα μπορούν να έχουν αντιρρήσεις γιατί οι εταιρείες τους βρίσκονται σε μια πλατφόρμα που το φθηνότερο ασφάλιστρο δίνεται από μια σλοβένικη εταιρεία και την ANYTIME ουσιαστικά η συμμετοχή τους συνιστά το ρόλο του νερουλά στο μύλο αυτών των δύο εταιρειών…

  Μπορείτε να επιλέξετε να συνεργάζεστε μόνο με ασφαλιστικές εταιρείες που δεν έχουν εναλλακτικά κανάλια διανομής;
  ΝΑΙ λέει ο συντάκτης …ναι αλλά και δικαίωμά μας είναι να αντιδρούμε και να θέτουμε τις αντιρρήσεις μας ..παράλληλα δικαίωμά μας είναι οι εταιρείες που συνεργαζόμαστε τόσα χρόνια να ακούνε την γκρίνια μας και να τις οδηγούμε σε διαπραγμάτευση μαζί μας…

  Να σταματήσετε να έχετε την Cosmote ως πάροχο στα κινητά σας;
  Και πάλι ναιλέει ο συντάκτης ..εδώ θα συμφωνήσουμε άλλα θα πάμε κι ένα βήμα παρακάτω δικαίωμά μας είναι οργανωμένα να αντιδρούμε και να επηρεάσουμε όσους μπορούμε περισσότερους να κάνουν το ίδιο…Η αντιδρασή μας ως καταναλωτές πρέπει κάποτε να αρχίσει αφού δεν αρχισε οσον αφορά την cosmote και τις ακριβες της χρεώσεις σε σχεση με την ευρώπη (και σε συμφωνία με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου ) ή δεν αρχισε όταν με περιεργη συμφωνία πηρε ΟΛΑ τα δικαιωματα του champions league από την ΕΡΤ ενώ παράλληλα εδωσε το ιταλικό πρωταθλημα στην NOVA και η ΕΡΤ με την σειρά της πήρε με δυσθεώρητο ποσό τα δικαιωματα των αγώνων των μικρων ομάδων από την NOVA…κάποτε πρέπει ο καταναλωτης – φορολογούμενος να αντιδρά και να επιλέγει σαν τρόπο αυτό που πονα αυτούς που τον ζημίωσαν…

  κλείνοντας το να χρησιμοποιεις τα χρηματά της μαμας εταιρειας σου προλκειμένου να κάνεις επενδυσεις σε άλλους κλάδους της οικονομιας είναι θεμιτό το να χρησιμοποιεις όμως πχ την database της κάνοντας επεξεργασία είναι αδίκημα και αθεμιτος ανταγωνισμός ,οταν μάλιστα το προηγουμςενο σου εγχειρημα ,αυτο με την πώληση βιβλίων διαδικτυακά, εχει πάει απατο αρχιζεις και σκέφτεσαι μηπως τελικά το όλο εγχείρημα της πλατφόρμας είναι αλλος ενας τρόπος δικαιολογησης εξόδων,αμοιβών ,ισοσκελισμου μπλα μπλα μπλα…

  PS μην πει κάποιος ότι εχω εμπιστοσύνη στα θεσμοθετημένα όργανα …αυτά θα δράσουν είτε αργά είτε στη συνέχεια αργοπορώντας…μην ξεχνάμε δε ότι κάποια από τα μέλη των εκλεγμένων όργανων έχουν σαν σκοπό το κλείσιμο – ελεγχο όλων του εργασιών – ασφαλιστών προς οφελός τους…

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ποιος γκρινιάζει για την Cosmote Insurance;! https://www.insurancedaily.gr/pios-gkriniazi-gia-tin-cosmote-insurance/