Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Πώς το ΕΕΑ “ξεκόλλησε” τις εγγραφές και τις μετεγγραφές των διαμεσολαβητών


Ερμηνευτική παρέμβαση για την επίλυση τριών ζητημάτων σχετικά με την εφαρμογή του ν. 4583/2018 περί ενσωμάτωσης της οδηγίας IDD στο εθνικό δίκαιο, έκανε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, μετά από σχετική πρωτοβουλία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Του Πλάτωνα Τσούλου

Την εν λόγω παρέμβαση έκριναν σκόπιμη οι πρόεδροι των δύο φορέων  Ι. Χατζηθεοδοσίου και  Κ. Μίχαλος μετά από ενημέρωση που είχαν από την ΤτΕ ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της η ερμηνευτική προσέγγιση του νέου νόμου.

Προκειμένου λοιπόν να δοθεί λύση σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούσαν εγγραφές και μετεγγραφές ενός μεγάλου αριθμού ασφαλιστικών διαμεσολαβητών στα Μητρώα των Επιμελητηρίων, το ΕΕΑ ανέλαβε την ευθύνη ερμηνείας των επίμαχων διατάξεων του νέου νόμου και εν συνεχεία γνωστοποίησε τις θέσεις του στην ΚΕΕΕ που με τη σειρά της απέστειλε σχετική επιστολή σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας.

Τα σημεία για τα οποία απαιτήθηκε ερμηνευτική παρέμβαση αφορούσαν:

  • Αιτήματα νέων εγγραφών μετά την 18η.1;2.18 με πιστοποιητικό Α που είχε εκδοθεί έως 18.12.2018. Βάσει της ερμηνείας, οι βεβαιώσεις επιτυχούς εξέτασης που έχουν εκδοθεί μέχρι την έναρξη του νέου νόμου εξακολουθούν να ισχύουν διότι ο νομοθέτης έκρινε αναγκαία τη διατήρηση σε ισχύ όλων των πιστοποιητικών που έχουν εκδοθεί (εν προκειμένης του Α) και για τη χρήση τους για εγγραφή στις νέες κατηγορίες (πρακτόρων – μεσιτών) μιας και δεν μπορούν να έχουν άλλη χρήση εκτός από την εγγραφή στα Επιμελητήρια. Όπως σημειώνεται, η αποδοχή του πιστοποιητικού Α για την εγγραφή στη συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να γίνεται αποδεκτή από τα Επιμελητήρια διότι στην αντίθετη περίπτωση θα σήμαινε την παρεμπόδιση της έναρξης νέων εργασιών για νέο επαγγελματία μιας και δεν υπάρχει δυνατότητα απόκτησης νέου πιστοποιητικού για ένα χρονικό διάστημα από τη δημοσίευση του νέου νόμου έως και την έκδοση αποτελεσμάτων στις πρόσφατες εξετάσεις του Φεβρουαρίου.
  • Αιτήματα εγγραφής στην κατηγορία των ασφαλιστικών πρακτόρων, επαγγελματιών οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στην κατηγορία των μεσιτών ασφαλίσεων έως σήμερα (είτε έχουν ανάλογο πιστοποιητικό, είτε τους είχε αναγνωριστεί το κεκτημένο γνώσεων). Βάσει της ερμηνείας, τα Επιμελητήρια θα πρέπει να αποδέχονται την εγγραφή στην κατηγορία του ασφαλιστικού πράκτορα μελών ήδη εγγεγραμμένων στην κατηγορία μεσιτών ασφαλίσεων, χωρίς απαίτηση πιστοποιητικού γνώσεων, καθότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα ετίθεντο σε αμφισβήτηση η αναγνώριση της δυνατότητας άσκησης επαγγέλματος που είχε αποδοθεί έως τώρα, όπως και η ισχύς των εκδοθέντων βεβαιώσεων περαίωσης σεμιναρίων επαναπιστοποίησης.
  • Αιτήματα εγγραφής στην κατηγορία των συντονιστών ασφαλιστικών πρακτόρων, επαγγελματιών οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι στην κατηγορία των πρακτόρων ασφαλίσεων έως σήμερα (είτε έχουν ανάλογο πιστοποιητικό, είτε τους είχε αναγνωριστεί το κεκτημένο γνώσεων. Βάσει της ερμηνείας, σε περίπτωση κατά την οποία ασφαλιστικός πράκτορας αιτηθεί την εγγραφή του σαν συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων, αναγνωρίζοντας την ισοτιμία των πιστοποιητικών γνώσεων τα οποία παραμένουν σε ισχύ και με δεδομένη την απαίτηση για επαναπιστοποπίηση από το 2014, αν καλύπτονται οι προϋποθέσεις προϋπηρεσίας δεν απαιτείται εκ νέου προσκόμιση πιστοποιητικού γνώσεων.

Σε όλη την διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που προέκυψαν με την IDD συνέβαλε σημαντικά ο Γενικός Γραμματέας του ΕΕΑ, κ. Δ. Γαβαλάκης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πώς το ΕΕΑ "ξεκόλλησε" τις εγγραφές και τις μετεγγραφές των διαμεσολαβητών! https://www.insurancedaily.gr/pos-eea-xekollise-tis-engrafes-ke-tis-metengrafes-ton-diamesolaviton/