Για να υπολογίσουμε ποιο είναι το κεφάλαιο που θα χρειαστούμε σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος, ασθένειας ή θανάτου, πρέπει να:
*άρθρο του Νίκου Μωράκη (αναδημοσίευση από το περιοδικό “Κ” της εφημερίδας Καθημερινή)
- Προσθέσουμε τα ετήσια έξοδα διαβίωσής μας (ενοίκιο, λογαριασμοί, τρόφιμα κ.λπ.) με τα δάνεια που ενδεχομένως διατηρούμε και τα λεφτά που πιστεύουμε ότι θα χρειαστούμε για τις σπουδές των παιδιών μας ή την επαγγελματική μας αποκατάσταση.
- Από αυτό το ποσό αφαιρούμε τυχόν σταθερά έσοδα που έχουμε και δεν σχετίζονται με την επαγγελματική μας δραστηριότητα, όπως και τις επενδύσεις μας και τις καταθέσεις μας, προκειμένου να υπολογίσουμε τα διαθέσιμα κεφάλαιά μας.
- Τέλος, αυτά τα ετήσια έξοδα πρέπει να τα πολλαπλασιάσουμε με τα έτη που επιθυμούμε να καλύψουμε την οικογένειά μας (π.χ. μέχρι την ενηλικίωση των παιδιών μας) σε περίπτωση απουσίας μας.
Αφού υπολογίσουμε το κεφάλαιο που χρειαζόμαστε, πως μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο θα μας κοστίσει μια ασφάλεια Ζωής;
Για να υπολογιστεί το μηνιαίο ή ετήσιο κόστος μιας ασφάλειας ζωής, πρέπει αρχικά να ξέρουμε ποιο είναι το ενδεικτικό κεφάλαιο που θα μας χρειαστεί (όπως το υπολογίζουμε πιο πάνω), το οποίο, σε συνάρτηση με την ηλικία μας και το είδος της ασφάλειας που είναι κατάλληλη για τις δικές μας ανάγκες, θα δώσει στην ασφαλιστική τα στοιχεία που χρειάζεται για να μας βγάλει προσφορά.
Δεν είναι ακριβώς έτσι . Το χρήμα στη πάροδο των ετών χάνει την αξία του. Ο υπολογισμός αυτός έχει να κάνει με τη παρούσα αξία που θα έχουν τα χρήματα που θα χρειαστούμε στο μέλλον.
Π.χ. αν σήμερα το κόστος διαβίωσης είναι τα 1000 το πιο πιθανό είναι σε 10-15 χρόνια το κόστος να είναι κοντά στα 4000 ευρώ για να έχουμε το ίδιο επίπεδο ζωής με το σημερινό.
Έτσι τα 15000 ευρώ ενώ υποθετικά θα έφταναν για ένα χρόνο στη πραγματικότητα θα είναι για ένα τρίμηνο.