Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Πώς θα ”τρέξει” η ρύθμιση των 120 δόσεων


Έτοιμη είναι η Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή της ρύθμισης χρεών έως 50.000 ευρώ προς τα ταμεία σε έως 120 δόσεις.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, στη ρύθμιση αυτή μπορούν να ενταχθούν όλοι οι αυταπασχολούμενοι με χρέη έως 50.000 ευρώ, τα οποία γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου του 2016.

Σχετικές αιτήσεις μπορούν να γίνουν στον ΕΦΚΑ έως 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αναμένεται να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή τους. Αξίζει, όμως, να σημειωθεί πως για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη νέα ρύθμιση, θα πρέπει να πληροί ταυτόχρονα ένα σύνολο κριτηρίων εισοδηματικών, περιουσιακών, χρεών προς τα ταμεία, αλλά και συνολικών οφειλών.

Πέραν, των ειδικών κριτηρίων που ισχύουν κατά περίπτωση οφειλέτη αποκλείονται από τη ρύθμιση όσοι έχουν περιουσία η οποία είναι πάνω από 25 φορές υψηλότερη σε αξία σε σχέση με τιις οφειλές τους.

Εξάλλου, ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση δεν σημαίνει αυτόματα πως ο ΕΦΚΑ θα του εγκρίνει το προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό των δόσεων εξόφλησης των χρεών του (36 δόσεις για χρέη έως 3000 ευρώ και 120 δόσεις για χρέη από 3.001 έως 50.000 ευρώ). Η ελάχιστη δόση ανέρχεται σε 50 ευρώ/μήνα, ενώ η μέγιστη δόση μπορεί να φτάνει ακόμα και  το 33% του μηνιαίου εισοδήματος του οφειλέτη.

Αναλυτικότερα:

  • Όποιος αυταπασχολούμενος έχει οφειλές προς τα ταμεία έως 3000 ευρώ μπορεί να ρυθμίσει εξοφληθούν σε  έως 36 δόσεις χωρίς, όμως,  να επωφελείται από καμία διαγραφή στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί οι κύριες οφειλές τους. Ωστόσο για να ενταχθεί κάθε ενδιαφερόμενος στη ρύθμιση αυτή θα πρέπει να εμφανίζει κερδοφορία για ένα τουλάχιστον χρόνο κατά την τελευταία 3ετία και να μην ξεπερνάνε οι οφειλές του στα ταμεία το 85% των συνολικών χρεών του, αλλά και τα  χρέη του προς τους πιστωτές του  να μην είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
  • Όποιος αυταπασχολούμενος χρωστά  από 3001 έως 20.000 ευρώ θα έχει τη δυνατότητα να τα ρυθμίσει σε έως 120 δόσεις , με διαγραφή 85% στις προσαυξήσεις και τα προστιμα. Όποιος αυταπασχολούμενος έχει οφειλές του παραπάνω επιπέδου, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση αυτή, ανεξάρτητα από το ύψους του εισοδήματος του. Ωστόσο, ο οφειλέτης αυτός πρέπει να εμφανίζει κερδοφορία για ένα τουλάχιστον χρόνο κατά την τελευταία τριετία και, επίσης,  να μην ξεπερνάνε οι οφειλές του στα ταμεία το 85% των συνολικών χρεών του, αλλά και τα  χρέη του προς τους πιστωτές του  να μην είναι πάνω από 20.000 ευρώ.
  • Όποιος αυταπασχολούμενους έχει συνολικές οφειλές από 20.0001 ευρώ έως 50.000 ευρώ μπορεί να τις εξοφλήσει σε έως 120 δόσεις, με διαγραφή 85% στις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα με τα οποία έχουν επιβαρυνθεί οι κύριες οφειλές του. Για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση αυτή , δεν θα πρέπει τα χρέη του να είναι πάνω από 8 φορές υψηλότερα από το εισόδημα του. Ωστόσο, δεν προβλέπεται για τη ρύθμιση αυτών των χρεών κριτήριο κερδοφορίας όπως στις παραπάνω 2 περιπτώσεις των οφειλετών. Προβλέπεται, όμως, για την ένταξη ενός οφειλέτη στη ρύθμιση πως οι οφειλές του στα ταμεία δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 85% των συνολικών χρεών του, αλλά και τα  χρέη του προς τους πιστωτές του  να μην είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − eight =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πώς θα ''τρέξει'' η ρύθμιση των 120 δόσεων! https://www.insurancedaily.gr/pos-tha-trexi-rythmisi-ton-120-doseon/