ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ποια είναι η νόσος “αρχηγός” στον κόσμο


Η κατάθλιψη είναι, πλέον, η κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μετά την τεράστια αύξηση του αριθμού των ανθρώπων, που αναφέρουν ότι υποφέρουν απο αυτήν.

Η κατάθλιψη έχει ξεπεράσει τα αναπνευστικά προβλήματα, που μέχρι πρότινος κρατούσαν τα ηνία ως η πιο συχνή πάθηση στον πλανήτη. Τα τελευταία στοιχεία για την ψυχική διαταραχή δείχνουν ότι έχουν διαγνωστεί πάνω από 300 εκατομμύρια άνθρωποι – μια αύξηση άνω του 18% μεταξύ 2006 και 2015.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ελπίζει οι αριθμοί αυτοί θα οδηγήσουν σε αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας, δεδομένου ότι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία εκτιμάται σε τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Dr Margaret Chan δήλωσε: “Τα νέα αυτά στοιχεία είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα για όλες τις χώρες, ώστε να ξανασκεφτούν τις προσεγγίσεις τους για την ψυχική υγεία και να την αντιμετωπίσουν με τον επείγοντα χαρακτήρα που της αξίζει”.

Σύμφωνα με ερευνητές, που έχουν ασχοληθεί ενδελεχώς με το ζήτημα, ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν το 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνει θεραπεία, ενώ και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι, συχνά, αναποτελεσματικά. Κατά μέσο όρο, μόνο το 3% του προϋπολογισμού για την υγεία επενδύουν οι κυβερνήσεις στην ψυχική υγεία – ουσιαστικά κυμαίνεται από λιγότερο από 1% σε χώρες με χαμηλό εισόδημα σε περίπου 5% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους του ΠΟΥ, για κάθε δολάριο ΗΠΑ, που επενδύεται στην καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη και για το άγχος, υπάρχει μια επιστροφή των 4 δολαρίων στην καλύτερη υγεία και στην ικανότητα για εργασία.  Ωστόσο ορισμένοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας τονίζουν ότι αυτό που είναι ανυπολόγιστο είναι το ανθρώπινο κόστος και ότι δεν θα πρέπει οι κυβερνήσεις να εστιάζουν αποκλειστικά στο εκτιμώμενο κόστος για την οικονομία και στο να επιστρέψουν οι πάσχοντες στη δουλειά, καθώς αυτό δεν είναι πάντα βοηθητικό και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.

Στη Βρετανία ομάδα που αντιπροσωπεύει ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ψυχαναλυτές και συμβούλους έγραψε πρόσφατα μια ανοικτή επιστολή, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Independent, προτρέποντας την κυβέρνηση να αναστείλει τις κυρώσεις, που συχνά επιβάλλονται σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας.  Η επιστολή επεσήμανε ότι η δυστυχία στην εργασία μπορεί να είναι μια σημαντική αιτία της πάθησης, και ότι «οι κακές θέσεις εργασίας μπορεί να είναι περισσότερο επιβλαβείς για την ψυχική υγεία από την ανεργία».

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 5 =

To Top