Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη για το συνταξιοδοτικό PEPP

pixabay

Σε συμφωνία για το πανευρωπαικό συνταξιοδοτικό προιόν PEPP προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τα κράτη – μέλη της ένωσης, κάνοντας τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία ενιαίας συνταξιοδοτικής αγοράς στην Ευρώπη. Στόχος των ευρωπαικών οργάνων είναι να δοθεί στους πολίτες της Ένωσης η δυνατότητα να δημιουργήσουν συνταξιοδοτικά αποθέματα σε μία ενιαία αγορά με κοινούς κανόνες. Υπολογίζεται ότι 67 από τα 243 εκατ. Ευρωπαίοι έχουν ιδιωτικά προγράμματα σύνταξης, δηλαδή μόλις το 27%.

της Βίκυς Γερασίμου

Τα PEPP προτάθηκαν τον Ιούνιο του 2017 από την Επιτροπή και πλέον μετά την προαναφερόμενη συμφωνία, αναμένεται ο νέος κανονισμός να υιοθετηθεί από το Ευρωπιακό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Valdis Dombrovskis, αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, δήλωσε: “Χάρη στη συμφωνία για πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν, οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν περισσότερες επιλογές για τη συνταξιοδότησή τους. Οι πάροχοι αυτής της υπηρεσίας θα είναι σε θέση να πουλήσουν το PEPP σε ολόκληρη την ΕΕ με ενιαίους κανόνες, διοχετεύοντας έτσι τις αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ΕΕ. Το γεγονός ότι θα υπάρξουν περιορισμοί στην φορητότητα μας λυπεί , ωστόσο αυτή η συμφωνία αποτελεί σημαντικό πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση μιας πραγματικής πανευρωπαϊκής αγοράς προσωπικών συνταξιοδοτικών προϊόντων ».

Ο κ. Jyrki Katainen, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: “Η συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για το PEPP αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την αντιμετώπιση των συνταξιοδοτικών διαφορών και των δημογραφικών προκλήσεων. Θα ωφελήσει τους καταναλωτές και τους παρόχους υπηρεσιών με ένα ισχυρό πλαίσιο για τις προσωπικές συντάξεις μέσω ενός νέου προϊόντος με ισχυρή προστασία των καταναλωτών και ενισχυμένο διασυνοριακό ανταγωνισμό ».

Το πανευρωπαϊκό προσωπικό συνταξιοδοτικό προϊόν, ένα από τα βασικά μέτρα του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την ενίσχυση της Ένωσης Κεφαλαιαγοράς, θα είναι ένα εθελοντικό σχέδιο εξοικονόμησης για συνταξιοδότηση, το οποίο θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρηματοπιστωτικών φορέων σε ολόκληρη την ΕΕ. Θα συμπληρώσει τα υφιστάμενα δημόσια και επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, παράλληλα με τα υφιστάμενα εθνικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά συστήματα.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + six =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη για το συνταξιοδοτικό PEPP! https://www.insurancedaily.gr/prasino-fos-apo-evropeko-kinovoulio-ke-ta-krati-meli-gia-syntaxiodotiko-pepp/