Κοινωνική Ασφάλιση

Προσαύξηση έως 15% σε χαμηλές συντάξεις το 2019

increase

Αύξηση των χαμηλών συντάξεων έως και 15% προανήγγειλε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος για το 2019, μιλώντας στο Κόκκινο fm. Συγκεκριμένα, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως «με την έναρξη της ισχύος του ν. 4287, όταν επανυπολογιστούν οι συντάξεις, θα επιφέρουν μία μικρή αλλά αξιόλογη αύξηση στις κατώτατες συντάξεις. Αυτές μέχρι 700 ευρώ βλέπουμε ήδη ότι έχουν μία προσαύξηση, από 1η Ιανουαρίου του 2019». Για παράδειγμα:

  • από 503 ευρώ σε 595 ευρώ (αύξηση 92 ευρώ)
  • από 526 ευρώ σε 612 ευρώ (αύξηση 86 ευρώ)
  • από 606 ευρώ σε 666 ευρώ (αύξηση 60 ευρώ)

«Αυτές οι αυξήσεις είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, είναι σχεδιασμένες και θα προκύψουν μέσα από το σύστημα», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, εννοώντας πως οι αυξήσεις αυτές θα έλθουν ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Επίσης, «για συντάξεις ως 700 ευρώ θα υπάρχει από 1/1/2019 μηδενική συμμετοχή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η εξοικονόμηση κατά μέσο όρο είναι άλλα 30 ευρώ μηνιαίως» όπως ανέφερε.

Παράλληλα, από το 2019 «όσοι διαμένουν σε ενοίκιο θα λαμβάνουν επίδομα από 50 ως 87 ευρώ μηνιαίως».

Αναφερόμενος στην περικοπή του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε πως «είναι μία νομοθετική ρύθμιση του 2015, που με την έναρξη κάθε έτους επανέρχεται η συζήτηση για αυτήν, ακριβώς επειδή υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σοβαρό πρόβλημα» και πρόσθεσε «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τις αιτίες.

Από το 2010 με το ν. 3863 το ΕΚΑΣ αποσχίστηκε από τη σύνταξη και τον πυρήνα προστασίας της, θεωρούμενο προνοιακή παροχή», όπως θύμισε, και «τότε, με το email Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της τότε κυβέρνησης, η προοπτική ήταν να συνδεθεί με την περιουσιακή κατάσταση του λήπτη, αν έχει ακίνητα, κατοικία, κ.λπ. … ενώ το ίδιο θα έμπαινε σε διαδικασία πλήρους κατάργησης».

«Όταν ήρθαμε το 2015», συνέχισε ο ίδιος, «συμφωνήσαμε τα μέτρα αυτά να ληφθούν σταδιακά, με σκοπό να σβήνουμε τις συνέπειες με άλλα μέτρα, αυτό που είπαμε “αντίμετρα” ή “παράλληλο πρόγραμμα”».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Προσαύξηση έως 15% σε χαμηλές συντάξεις το 2019! https://www.insurancedaily.gr/prosafxisi-eos-15-se-chamiles-syntaxis-2019/