ΥΓΕΙΑ

Οι πρώτες αποσύρσεις καινοτόμων φαρμάκων “προ των πυλών”


Διαγραφές ετοιμάζει η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων, ενόσω εταιρίες έρευνας αρνούνται να φέρουν νέα φάρμακα στην Ελλάδα Εμφανείς και στους ασθενείς, πέραν της φαρμακοβιομηχανίας, γίνονται οι πρώτες επιπτώσεις από τη στρεβλή φαρμακευτική πολιτική που εφαρμόζεται, με τις πρώτες αποσύρσεις καινούριων σκευασμάτων που εγκρίθηκαν μόλις τους προηγούμενους μήνες, πήραν τιμή και κυκλοφόρησαν στις αρχές καλοκαιριού στην ελληνική αγορά.

Ήδη, ορισμένες φαρμακευτικές έχουν υποβάλλει αίτηση στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων για διαγραφή σκευασμάτων τους από τον κατάλογο των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά. Ταυτόχρονα, φαρμακευτικές με έδρα τις ΗΠΑ εμφανίζονται διστακτικές να φέρουν στην ελληνική αγορά δύο ή τρία φάρμακα σοβαρών παθήσεων, κυρίως αντικαρκινικά, εξαιτίας της αναδρομικής επιβολής τέλους εισόδου 25% στη θετική λίστα φαρμάκων τα οποία συνταγογραφούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Το μέτρο έχει χαρακτηριστεί “κόλαφος” από παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας συνολικά, διότι αφενός μεν είναι δυσβάστακτο και καθιστά το κάθε καινούριο φάρμακο ασύμφορο να κυκλοφορήσει στη χώρα μας, αφετέρου δε, το μέτρο εφαρμόζεται αναδρομικά από 1.1.2017, με αποτέλεσμα όλα τα καινούρια φάρμακα που πήραν τιμή ως τον περασμένο Ιούνιο, να καλούνται τώρα να επιστρέψουν το ένα τέταρτο της τιμής τους στον ΕΟΠΥΥ. Με την κατάσταση να επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των πολυεθνικών εταιριών που συνήθως φέρνουν τα νέα, καινοτόμα φάρμακα, καταρρακώνονται και οι ελληνικές φαρμακευτικές, από την διακοπή συνομιλιών με τις αλλοδαπές επιχειρήσεις, για σύναψη συμφωνιών συνεργασίας για την προώθηση και πώληση των σκευασμάτων τους.

Πρόκειται ντόμινο κατάρρευσης συμφωνιών αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες με κάθε τρόπο είχαν μέχρι στιγμής θετική επίπτωση στους τζίρους όλων των φαρμακευτικών, ελληνικών και ξένων, με επίσης θετικό αποτέλεσμα στην απασχόληση υψηλού μορφωτικού επιπέδου προσωπικού στις φαρμακευτικές και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις υγείας.

Οι σχετικές αποφάσεις αποσύρσεων, αναμένονται να λάβουν “σάρκα και οστά” την ερχόμενη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της και έχει ομαδοποιήσει τα αιτήματα, με στόχο την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, εξετάζοντας τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για το τελευταίο δελτίο τιμών που περιελάμβανε μόνο καινούρια προϊόντα (Απριλίου – Ιουνίου 2017). Κατ΄ αρχήν πρόκειται λοιπόν για τις αποσύρσεις φαρμάκων που η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει ως διαγραφές σκευασμάτων από την αγορά, καθώς και η διόρθωση τιμών σε νέα γενόσημα που εγκρίθηκαν με το συγκεκριμένο δελτίο.

Οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί, συνολικά είναι κάτω των 20 σύμφωνα με πληροφορίες από την Επιτροπή Τιμών, και το ζητούμενο είναι να υπάρχουν ενιαίες τιμές στα γενόσημα της ίδιας δραστικής ουσίας και περιεκτικότητας, μεταξύ τους.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Οι πρώτες αποσύρσεις καινοτόμων φαρμάκων "προ των πυλών"! https://www.insurancedaily.gr/protes-aposyrsis-kenotomon-farmakon-pro-ton-pylon/