Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ραγδαίες εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική και αγωγές από την Calamos


Διαδοχικές εξελίξεις που ενδέχεται να ανατρέψουν τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής με την EXIN και πυροδοτούν νέες εκβάσεις λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες.

της Βίκυς  Γερασίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες του insurancedaily.gr μέχρι πριν λίγες ημέρες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας υπήρχε ένα “κενό” που ξεπερνούσε τα 300 εκατ., καθώς  το ποσό που είχε συγκεντρωθεί από την EXIN για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστική ανερχόταν περίπου στο 50% του τιμήματος που είχε συμφωνηθεί. Θυμίζουμε ότι με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες η EXIN έστειλε στις 31 Ιανουαρίου στον κ. Στουρνάρα ένα e-mail στο οποίο ζητούσε να παραταθεί η ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Ταυτόχρονα η κατάσταση μεταξύ των συμμετεχόντων στο σχήμα φαίνεται να είναι εκρηκτική καθώς η οικογένεια Calamos Family Partners σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι Calamos και Koudounis κατέθεσαν δικαστική αγωγή κατά της EXIN Financial Services Holdings BV, απαιτώντας την άμεση εξόφληση κεφαλαίου άνω των 41 εκατομμυρίων δολαρίων, πλέον των τόκων που τους είχε αναλάβει η EXIN βάσει σειράς δανειακών συμβάσεων, που έπρεπε να έχουν αποπληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 και είναι σε αθέτηση.  Στην αγωγή επίσης υποστηρίζεται ότι η EXIN έχει επανειλημμένα αποτύχει να παρέχει τις απαιτούμενες οικονομικές καταστάσεις και άλλες χρηματοοικονομικές, λογιστικές και κανονιστικές πληροφορίες, όπως απαιτείται από τις δανειακές συμβάσεις.

 

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει η Τράπεζα της Ελλάδος να αποφασίσει εν όψει και των stress test εάν θα προχωρήσει σε κάποια κίνηση σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει ή έαν θα αφήσει την προθεσμία της 28ης Μαρτίου να εκπνεύσει και εν συνεχεία είτε να δρομολογηθεί η συμφωνία που έχει γίνει με την EXIN -εφόσον πληρούνται οι προυποθέσεις- είτε να ξεκινήσει από το μηδέν η διαδικασία του διαγωνισμού με την συμμετοχή ξανά της Fosun.

Ωστόσο, στη δεύτερη περίπτωση, εάν ο διαγωνισμός γίνει από το μηδέν και υπό την προυπόθεση ότι η Fosun επανέλθει με την ίδια προσφορά, στην ουσία μηδενίζεται το κέρδος για την Εθνική Τράπεζα, καθώς η πρόταση της Fosun για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ανέρχεται στα 650 εκατ. στο ποσό δηλαδή στο οποίο η Τράπεζα είχε αποτιμήσει την θυγατρική ασφαλιστική της.

 

 

 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × five =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ραγδαίες εξελίξεις στην Εθνική Ασφαλιστική και αγωγές από την Calamos! https://www.insurancedaily.gr/ragdees-exelixis-stin-ethniki-asfalistiki-ke-agoges-apo-tin-calamos/