ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
ergo-my-ome-728-90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Σ. Κωνσταντάς: Το πλαίσιο εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης

Insurancedaily.gr contributor by Insurancedaily.gr contributor
23/11/2023 - Updated on 01/12/2023
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις
A A
Σ. Κωνσταντάς: Το πλαίσιο εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης
Share on Facebook

Διαβάστε Επίσης

ΤτΕ: Οι υποψήφιοι στις εξετάσεις 19 – 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

ΤτΕ: Ο καθορισμός των τιμών από τα νοσηλευτικά ιδρύματα κομβικός για ένα υγιές σύστημα αποζημίωσης

May 19, 2025

Εξετάσεις ασφαλιστών στις 5-6 Ιουλίου στη Θεσσαλονίκη

Apr 15, 2025

Τα τελευταία έτη τα γεγονότα της επικαιρότητας είναι εκείνα που αναδεικνύουν όλο και περισσότερο τη σημαντικότητα του ρόλου της ιδιωτικής ασφάλισης για την κοινωνία, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη σημαντικότητα της αποτελεσματικής εποπτείας για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας των ασφαλισμένων αλλά και την ανάπτυξη των κατάλληλων συνθηκών ώστε η ελληνική ασφαλιστική αγορά να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας συνολικά.

Άρθρο του Σταύρου Κωνσταντά, Διευθυντή της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος («Οδηγός Ασφάλισης» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σε συνεργασία με το περιοδικό Ασφαλιστικό Marketing “am”) 

Με πιο πρόσφατο το παράδειγμα των επιπτώσεων της καταιγίδας «Daniel», αναδείχθηκε η ανάγκη για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, αλλά ταυτόχρονα δοκιμάστηκε ο βαθμός ετοιμότητας της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς σε τέτοιου μεγέθους απρόβλεπτα γεγονότα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν πλέον δυσοίωνες προβλέψεις προηγούμενων δεκαετιών, αλλά άμεση και διαρκή πρόκληση τόσο για την ίδια την ασφαλιστική αγορά όσο και την εποπτική αρχή.

Διαχρονικός στόχος της Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης είναι η προστασία των καταναλωτών ασφαλιστικών προϊόντων και, μέσω της αποτελεσματικής εποπτείας, η εδραίωση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου, μέσω της αναθεώρησης του ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου «Φερεγγυότητα ΙΙ», διασφαλίζοντας τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και βελτιώνοντας τις συνθήκες υγειούς ανάπτυξης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Στην προσπάθεια αυτή, ουσιαστική είναι και η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA), είτε συνδράμοντας απευθείας τις εθνικές εποπτικές αρχές (συνδιαμόρφωση εποπτικών προτεραιοτήτων, διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων, διοργάνωση ασκήσεων ακραίων καταστάσεων), είτε διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των εποπτικών αρχών (πλατφόρμες επικοινωνίας, κολλέγια εποπτών).

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η απότομη άνοδος του πληθωρισμού το 2022 έβαλε τέλος στο παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών αποδόσεων που διαρκούσε για περισσότερο από μία δεκαετία, προκαλώντας αντίστοιχα αύξηση των επιτοκίων. Οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την κερδοφορία όσο και τη ρευστότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Το κόστος των ασφαλιστικών αποζημιώσεων, τα λειτουργικά έξοδα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, αλλά και το ύψος των ασφαλιστικών προβλέψεων επηρεάζονται άμεσα από τις πληθωριστικές μεταβολές και δη ανοδικά. Το αποτέλεσμα των μεταβολών αυτών έχει αντίκτυπο τόσο στο Παθητικό όσο και στο Ενεργητικό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, καθιστώντας αναγκαία την παρακολούθηση των οικονομικών καταστάσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των παραδοχών για τον πληθωρισμό που λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό των τεχνικών προβλέψεων. Επιπλέον, οι επιπτώσεις των απότομων πληθωριστικών μεταβολών και των αυξανόμενων επιτοκίων θα πρέπει να αποτελούν μέρος του πλαισίου διαχείρισης ιδίων κινδύνων και φερεγγυότητας (ORSA) που χρησιμοποιείται από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις αλλά και αντικείμενο αξιολόγησης σε μελλοντικές εποπτικές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests). .

Επιπλέον, οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της αύξησης του κόστους ζωής, ενδέχεται να ωθήσει τους ασφαλισμένους σε μείωση του επιπέδου παρεχόμενης ασφαλιστικής κάλυψης. Μάλιστα, η ήδη χαμηλή διείσδυση ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας μακροπρόθεσμα και εν γένει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα συνολικά.

Παράλληλα, οι αρνητικές συνέπειες του πληθωρισμού ανέδειξαν τα προτερήματα των προϊόντων που φέρουν επενδυτικά χαρακτηριστικά. Οι δυνητικά υψηλότερες αποδόσεις αυτών των προϊόντων, συνοδεύονται από αυξημένο επενδυτικό κίνδυνο, πρόσθετες χρεώσεις και πολυπλοκότητα στη λειτουργία τους, καθιστώντας απαραίτητη την παρακολούθηση της εύλογης σχέσης ποιότητας/ τιμής (value for money) σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής αυτών των προϊόντων. Στο πλαίσιο μεγιστοποίησης του επιπέδου ικανοποίησης των ασφαλισμένων, εντάσσεται και η συνεχής αξιολόγηση των επιχειρηματικών πρακτικών, αναφορικά με τη διανομή και συνεχή βελτίωση των ασφαλιστικών προϊόντων. Αποτελεί σημαντική εποπτική προτεραιότητα η ουσιαστική κατανόηση από τους καταναλωτές των προϊόντων που αγοράζουν, καθώς και τους κινδύνους που αυτά φέρουν.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών μοντέλων, διάθεση καινοτόμων ασφαλιστικών προϊόντων, διαχείριση επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής και υψηλού πληθωρισμού, διαμορφώνουν το παζλ των προκλήσεων για την επόμενη ημέρα. Σε αυτή την κατεύθυνση, και αντιμετωπίζοντας τις αναδυόμενες προκλήσεις της ιδιωτικής ασφάλισης ως ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, η Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης θα συνεχίσει να μεριμνά για την προστασία των ασφαλισμένων και την περαιτέρω ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Disclaimer: «Oι απόψεις είναι απολύτως προσωπικές και δεν απηχούν κατ΄ ανάγκην τις θέσεις της Τράπεζας της Ελλάδος».

Tags: ΔΕΙΑΚωνσταντάς ΣταύροςΤτΕ
np-car-468x60px-newjpg

Related Posts

Ο Κ. Πιερρακάκης και υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Insurance & Reinsurance Meeting 2025
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ο Κ. Πιερρακάκης και υψηλόβαθμα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς στο Insurance & Reinsurance Meeting 2025

by Insurancedaily editorial team
May 20, 2025
Ν. Μακρόπουλος: “Ανοίγει ένα κεφάλαιο στην επαγγελματική μου διαδρομή”
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Στρατηγική Επέκταση στην Αγορά της Ρουμανίας

by Insurancedaily editorial team
May 20, 2025
ΠΟΑΔ
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΠΟΑΔ: Να υπάρξει πλαίσιο στήριξης από την πολιτεία για τους κατόχους προγραμμάτων υγείας

by Insurancedaily editorial team
May 20, 2025
Στρατηγική συνεργασία Howden Hellas και Διον
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στρατηγική συνεργασία Howden Hellas και Διον

by Insurancedaily editorial team
May 20, 2025
Interamerican: Εισάγει την υπηρεσία Tele – Underwriting για απλή, γρήγορη και αξιόπιστη ασφαλιστική αξιολόγηση
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η Interamerican ανανεώνει τη μακρόχρονη συνεργασία της με την Kyndryl στην Ελλάδα

by Insurancedaily editorial team
May 20, 2025
Οι πραγματογνώμονες διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης απαιτήσεων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Οι πραγματογνώμονες διαμορφώνουν το μέλλον της διαχείρισης απαιτήσεων

by Βίκυ Γερασίμου
May 20, 2025
Η βιωσιμότητα των μνημείων και το νέο Μουσείο στην Επίδαυρο 
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η βιωσιμότητα των μνημείων και το νέο Μουσείο στην Επίδαυρο 

by Insurancedaily editorial team
May 20, 2025
ΤτΕ: Οι υποψήφιοι στις εξετάσεις 19 – 20 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

ΤτΕ: Ο καθορισμός των τιμών από τα νοσηλευτικά ιδρύματα κομβικός για ένα υγιές σύστημα αποζημίωσης

by Insurancedaily editorial team
May 19, 2025
Φιλικός Διακανονισμός: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Απόφαση υπέρ ασφαλιστικής σε αποζημίωση 190.000 ευρώ σε οδηγό χωρίς δίπλωμα

by Insurancedaily Editorial Team
May 19, 2025 - Updated on May 20, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
odc-banner-general-0225gif
sofosbannergif
banner-300x250-gif

TOP#5 Insurancedaily

    Εγγραφή στο Newsletter

    +12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

    Facebook Instagram Youtube
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    © MORAX MEDIA Α.Ε.

    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

    Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

    • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
    • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
    • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
    • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
    • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
    • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
    • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ

    © 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ