Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Σ. Λουραντάκης: Στα Χανιά υπάρχει μεγάλη υποκρισία όσον αφορά τους Μαύρους κωδικούς


interamerican_chaniaΣυνεχίζοντας το ρεπορτάζ της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Χανίων – στο πλαίσιο της στήλης «Επαρχία Αγάπη μου» – επικοινωνήσαμε με τoν Διευθυντή του Διοικητικού Κέντρου της Interamerican , Στάθη Λουραντάκη, και του ζητήσαμε να μας απαντήσει σε μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με τη δραστηριότητα των Ασφαλιστών στο Νομό αλλά και για την εικόνα της αγοράς σήμερα.

Συνέντευξη στον Στάθη Λουραντάκη 

Τι εικόνα έχετε για τον κλάδο αυτοκινήτου στο Νομό σας;  

Χωρίς να γνωρίζουμε πόσα ακριβώς είναι τα ανασφάλιστα στο Νομό μας, θεωρώ ότι τα πιο πολλά θα είναι εκτός πόλης, όπου η χρήση των οχημάτων είναι μικρότερη και οι αστυνομικοί έλεγχοι είναι λιγότεροι. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε, ότι είναι ανεύθυνο και εγκληματικό να κυκλοφορούμε με ανασφάλιστο όχημα.

Στις Γενικές Ασφαλίσεις ποια ασφάλεια είναι περισσότερο δημοφιλής;  

Τα πράγματα στις Γενικές ασφαλίσεις είναι παράξενα. Ενώ σαν χώρα έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης (72%) έχουμε το μικρότερο ποσοστό ασφάλισης (15% από τα οποία το 70% είναι λόγω δανείων). Στις ασφαλίσεις σπιτιών το μεγαλύτερο μέρος συνάπτει συμβόλαιο λόγω ενυπόθηκου δανείου. Η Αστική Ευθύνη υπάρχει στα ξενοδοχεία που είναι υποχρεωμένα να έχουν λόγω των συμβάσεων τους με τα τουριστικά γραφεία, αλλά είναι πολύ μικρή η παραγωγή σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν έχουν αντίστοιχες υποχρεώσεις. Όσο για την Αστική ευθύνη των κυνηγών, είμαστε η Εταιρεία που κατεξοχήν ασφαλίζουμε τους συλλόγους των κυνηγών σε όλη την Κρήτη και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία εδώ και αρκετά χρόνια.

Στο Νομό σας γνωρίζετε πόσοι είναι οι ενεργοί κωδικοί Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών στο επιμελητήριο; Οι μαύροι κωδικοί είναι πολλοί; Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ στην πόλη σας περιστατικά μαϊμού ασφαλιστών; 

Υπολογίζουμε ότι όλοι μαζί οι διαμεσολαβούντες, ασφαλιστικοί σύμβουλοι και πράκτορες, είμαστε περίπου στους 300 (Ακριβές αριθμό μπορεί να σας δώσει το επιμελητήριο Χανίων). Το πρόβλημα των μαύρων κωδικών, είναι και στα Χανιά υπαρκτό.

Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα που χρήζει ρεαλιστικής προσέγγισης αλλά και αποφασιστικότητας. Η υποκρισία που υπάρχει σε επίσημες τοποθετήσεις σε συνέδρια και forum, δηλαδή, να καταδικάζονται και να κατακρίνονται όσοι λειτουργούν με μαύρους κωδικούς και μετά οι κατακρίνοντες να έχουν ομάδες ολόκληρες, για να μην πω στρατιές, στα γραφεία τους από τέτοιους, πρέπει να σταματήσει.

Το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή έχει πλέον πολύ περισσότερες ευθύνες για να το αφήνουμε σε χέρια ανειδίκευτων, χωρίς πιστοποιήσεις, που τα όποια λάθη ή και παρανομίες τους, δυσφημούν όλο τον ασφαλιστικό κλάδο!

Ασφαλιστική Συνείδηση στο Νομό. Υπάρχει;

Κατά τη γνώμη μου, η ασφαλιστική συνείδηση είναι κάτι υποκειμενικό, γενικό κι αόριστο. Εμείς, οι ασφαλιστές, ασφαλιστική συνείδηση θεωρούμε, να έρχεται ο κόσμος στα γραφεία μας και να ζητάει να ασφαλιστεί. Αυτό δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο! Ούτε στις πιο προηγμένες ασφαλιστικά χώρες.

Αυτό που συμβαίνει είναι, ότι όταν οι πελάτες ενημερώνονται σωστά από επαγγελματίες διαμεσολαβούντες, αποκτούν θετική εικόνα για τον κλάδο, αναγνωρίζουν τα οφέλη της ασφάλισης και προχωράνε στη σύναψη του συμβολαίου. Η ασφαλιστική συνείδηση είναι ατομική υπόθεση του καθενός και αποκτάται μέσα από εμπειρίες. Θετικές ή αρνητικές…

Σχέσεις με τους πελάτες σας. Είναι προσωπική η σχέση που έχετε μαζί τους; Έχουν επηρεαστεί από τα εναλλακτικά δίκτυα πωλήσεων; Οι direct πωλήσεις και το bancassurance σας έχουν δημιουργήσει προβλήματα;

Στην εποχή μας, όπου τα περισσότερα αγαθά αγοράζονται από το διαδίκτυο, θα ήταν αλαζονεία αν ζητούσαμε ο ασφαλιστικός κλάδος να μην εξελιχθεί και να παραμείνει στάσιμος. Για κάθε τρόπο διανομής υπάρχει χώρος, πολύ περισσότερο για τους διαμεσολαβούντες που είναι χρήσιμοι για υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης. Ο πελάτης επιλέγει και αποφασίζει με ποιον τρόπο θα ασφαλιστεί και είναι προφανές ότι και οι ίδιοι οι Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι μπορούν να βελτιώσουν την εργασία τους με τη χρήση της τεχνολογίας στη διαμεσολάβηση. Θεωρώ ότι ο σωστός επαγγελματίας-σύμβουλος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα εναλλακτικά κανάλια διανομής. Μάλλον να κερδίσει από τη σύγκριση θα έλεγα…

Τα οποία προβλήματα, εμφανίζονται όταν οι πελάτες ενημερώνονται λανθασμένα για τα ασφαλιστικά προϊόντα και όταν κατευθύνονται εκβιαστικά, με διάφορους τρόπους, να ασφαλίσουν την περιουσία τους σε τραπεζικούς υπαλλήλους ανεκπαίδευτους και ανειδίκευτους στις ασφαλίσεις.

Υπάρχει δραστηριότητα ΕΠΥ στο Νομό σας; Λειτουργούν ανταγωνιστικά; Τι άποψη έχετε;  

Όπως στις περισσότερες πόλεις της Χώρας μας, έτσι και στα Χανιά, δραστηριοποιούνται ΕΠΥ. Τα προβλήματα είναι γνωστά, αθέμιτες πρακτικές προσέγγισης πελατών, αμφίβολες αποζημιώσεις κ.λπ.

Tο κρατικό νοσοκομείο σε τι κατάσταση βρίσκεται; Υπάρχει ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο Νομό σας; Η ποιότητα των υπηρεσιών από τα διαγνωστικά κέντρα είναι ικανοποιητική;  

Το νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί όπως όλα τα κρατικά νοσοκομεία στην πατρίδα μας. Με τα θετικά και τα αρνητικά. Στα Χανιά λειτουργούν τρία ιδιωτικά νοσοκομεία, τα οποία δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα μεγάλα ιδιωτικά που λειτουργούν στην Αθήνα.

Επενδυτικά προγράμματα συνταξιοδοτικά. Ενδιαφέρεται ο κόσμος;  

Το ζήτημα της συνταξιοδότησης απασχολεί τους συμπολίτες μας, αλλά δεν είναι το πρώτο που ζητάνε από μία ασφαλιστική εταιρεία. Αυτό που αρχικά ενδιαφέρει τον κόσμο, είναι η ασφάλιση της υγείας του, εν συνεχεία η εξασφάλιση των παιδιών του και μετά η συνταξιοδότηση.

Τέλος, τι πιστεύετε ότι λείπει από την Πόλη σας, ή το Νομό σας το οποίο θα δυνάμωνε την τοπική ασφαλιστική αγορά; Η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών κάνει δουλειά;  

Από τη σκοπιά των ασφαλιστικών εταιρειών, θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση προς τους διαμεσολαβούντες, για την πραγματική εικόνα της αγοράς, τα πραγματικά δεδομένα και τις πραγματικές δυνατότητες.

Μεγάλα λόγια, υποσχέσεις και απόκρυψη της πραγματικότητας είναι πρακτικές περασμένων δεκαετιών, που σήμερα δεν ευσταθούν. Όσον αφορά τους διαμεσολαβούντες, πολλοί δεν έχουν ακόμα προσαρμοσθεί στη νέα εποχή και στα νέα δεδομένα. Η πλειονότητα ασχολείται ακόμα μόνο με τον κλάδο αυτοκινήτου και αφήνει χώρο στις τράπεζες και στις direct πωλήσεις για τις ασφαλίσεις περιουσίας.

Πιστεύω ότι ο χώρος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης διαγράφει ένα θαυμάσιο μέλλον για όποιον μπορεί να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται.

Συνεχίζουμε τη σκιαγράφηση της Ασφαλιστικής Αγοράς στο νομό Χανίων την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 με τη συνέντευξη στον Δημήτρη Σκιτζή, Ασφαλιστικό Διαμεσολαβητή και Πρόεδρο του ΣΑΔΧ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen − twelve =

To Top