Cyber Insurance Ειδήσεις & Νέα

Σ. Βασιλόπουλος: Τα έξυπνα εργοστάσια και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων


του Στέλιου Βασιλόπουλου, Underwriting Manager, Casualty & Specialty, HDI Global SE Hellas

Καθώς η βιομηχανική παραγωγή μετασχηματίζεται σε ολοένα και περισσότερο διασυνδεδεμένα και αυτοματοποιημένα συστήματα, οι παραγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους από κυβερνοεπιθέσεις στο λειτουργικό τους περιβάλλον. Είτε πρόκειται για επιθέσεις από ιούς, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή δεδομένων πελατών ή ζητήματα ασφαλείας σε εφαρμογές Internet of Things, οι συνέπειες για την επιχείρηση ενδέχεται να είναι σημαντικές.

Παράλληλα, η εφαρμογή του νέου Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τον Μάιο 2018 εισάγει σημαντικά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, και απαιτεί από τις επιχειρήσεις ξεκάθαρες πολιτικές και διαδικασίες για την αντιμετώπιση διαρροής δεδομένων. Στο νέο αυτό περιβάλλον, αυξημένη είναι πλέον η ευθύνη των στελεχών της διοίκησης της εταιρείας για την πρόληψη και αποφυγή κυβερνοεπιθέσεων.

Περισσότερο ευάλωτα σε κυβερνοκινδύνους τα «έξυπνα εργοστάσια»

Στ. Βασιλόπουλος, Underwriting Manager, Casualty & Specialty, HDI Global SE Hellas

Σε αντίθεση με άλλους κλάδους επιχειρήσεων, η βιομηχανία δεν απειλείται μόνον από την απώλεια ή κλοπή δεδομένων αλλά κυρίως από επιθέσεις στα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου. Τέτοιες επιθέσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε διακοπή της παραγωγής, με σοβαρές οικονομικές αλλά και επικοινωνιακές συνέπειες για την παραγωγική επιχείρηση. Καθώς ο αριθμός των επιθέσεων, η βαρύτητά τους αλλά και οι συνέπειές τους, οικονομικές και μη, έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύεται ότι ακόμη και η καλύτερη προστασία από ιούς και Trojans δεν επαρκεί.

Η ασφάλιση ως προστασία από τους κυβερνοκινδύνους

Η ασφάλιση cyber risks αποτελεί πλέον σημαντικό εργαλείο προστασίας των επιχειρήσεων τόσο από τις οικονομικές συνέπειες όσο και από τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη φήμη τους μία επίθεση. Για τις εξειδικευμένες απαιτήσεις των παραγωγικών επιχειρήσεων και εργοστασιακών μονάδων η HDI Global SE έχει αναπτύξει το Cyber+, μία ευρεία και συνολική λύση προστασίας, η οποία, εκτός άλλων, περιλαμβάνει υποστηρικτές υπηρεσίες όπως επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων καθώς και διερεύνηση από ειδικούς (forensics).

Cyber+

Η ασφάλιση καλύπτει την επιχείρηση έναντι ζημίας που μπορεί να υποστεί η ίδια (π.χ. διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας) καθώς επίσης και έναντι ζημιών τρίτων για τις οποίες είναι υπεύθυνη η επιχείρηση.

Ευρεία και συνολική ασφαλιστική κάλυψη

Ασφαλιζόμενες ζημίες και κόστη:

• Καταστροφή, κλοπή ή διαρροή δεδομένων και ανάκτηση δεδομένων

• Διακοπή της παραγωγής

• Επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων

• Διερεύνηση από ειδικούς (Forensics)

• Νομική προστασία

Επιπρόσθετα μπορούν να καλυφθούν:

• Ευθύνη στελεχών (D&O)

• Βιομηχανική κατασκοπία (παραβίαση εμπορικών μυστικών)

• Απιστία υπαλλήλων

Ολοκληρωμένη προστασία – Ευέλικτες επεκτάσεις κάλυψης

Σημαντικό πλεονέκτημα του Cyber+ είναι η αρθρωτή δομή του: οι εταιρείες μπορούν να συνθέσουν τις διάφορες προαιρετικές καλύψεις για τη δημιουργία του ασφαλιστηρίου σύμ- φωνα με τις εξειδικευμένες απαιτήσεις τους.

Αξιολόγηση του κινδύνου από κοινού με τον πελάτη – Αυξημένη ασφάλεια συστημάτων

Η HDI υποστηρίζει ενεργά τους πελάτες στην ανάλυση της ασφάλειας των ηλεκτρονικών συστημάτων τους. Κατά τη διαδικασία αυτή, ο πελάτης παρέχει πληροφορίες για τον προσδιορισμό των πιθανών κινδύνων και την αξιολόγηση της ασφάλειας των συστημάτων. Μέσω ενεργού διαλόγου, οι πελάτες επωφελούνται από την πολυετή εμπειρία της HDI στον τομέα του ΙΤ.

Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing – Τεύχος Μαρτίου 2017


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Σ. Βασιλόπουλος: Τα έξυπνα εργοστάσια και ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων! https://www.insurancedaily.gr/s-vasilopoulos-ta-exypna-ergostasia-ke-o-kindynos-ton-kyvernoepitheseon/