Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Σε αντίστροφη μέτρηση για την IDD


Αντίστροφα μετρά η ασφαλιστική αγορά για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας IDD περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης. Ο χρόνος κυλά και βάσει των υποχρεώσεων που έχουμε ως χώρα έναντι της Ε.Ε. για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, θα πρέπει τέλος του μήνα το σχετικό νομοσχέδιο να έχει περάσει από τη Βουλή προς ψήφιση, ώστε η αγορά από 1η Οκτωβρίου να λειτουργεί σύμφωνα με τα όσα ορίζει το κοινοτικό δίκαιο.

Του Πλάτωνα Τσούλου

Στελέχη ασφαλιστικών εταιρειών εκτιμούν ότι μια μικρή καθυστέρηση στην προσαρμογή θα υπάρξει, το ζητούμενο ωστόσο για τον κλάδο είναι να προβλεφθεί εύλογος χρόνος με σκοπό την προσαρμογή εταιρειών και διαμεσολαβητών σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα επέλθουν από την τροποποίηση και ενσωμάτωση στο νέο νόμο διατάξεων του ν. 1569/85 περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο οποίος θα καταργηθεί.

Tο ζητούμενο ωστόσο για τον κλάδο είναι να προβλεφθεί εύλογος χρόνος με σκοπό την προσαρμογή εταιρειών και διαμεσολαβητών σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα επέλθουν από την τροποποίηση και ενσωμάτωση στο νέο νόμο διατάξεων του ν. 1569/85 περί ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο οποίος θα καταργηθεί

Ένα πρώτο σχέδιο νόμου είχε ήδη καταρτιστεί πριν το φετινό καλοκαίρι με την προοπτική ότι δεν θα δινόταν παράταση για την ενσωμάτωση της IDD στα εθνικά δικαία των κρατών μελών της Ε.Ε. Έκτοτε οι φορείς της ασφαλιστικής αγοράς υπέβαλλαν και νέες προτάσεις – παρατηρήσεις, για ζητήματα σχετικά με τα εμπορικά δικαιώματα των διαμεσολαβούντων (κατοχύρωση αμοιβών τους σε περίπτωση διακοπής της συνεργασίας τους με ασφαλιστική εταιρεία) και τη δυνατότητα να συνεργάζονται ασφαλιστές διαφορετικών κατηγοριών διαμεσολάβησης (η Εποπτική αρχή θέλει χωριστές δραστηριότητες μεταξύ μεσιτών και πρακτόρων – θέτει ζήτημα ασυμβατότητας).

Κύκλοι του κλάδου σημειώνουν ότι η καθιέρωση μόνο δύο κατηγοριών διαμεσολάβησης των μεσιτών και των πρακτόρων (ενοποίηση σε μια κατηγορία των πρακτόρων και των ασφαλιστικών συμβούλων) με τροποποίηση του ν. 1569/85 θα απαιτήσει κάποιο διάστημα για την προσαρμογή της αγοράς.

Ειδικότερα, κάνουν λόγο για τρεις μήνες και εξηγούν ότι ενώ η αγορά γνωρίζει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο νέος νόμος περί της IDD, δεν έχει λάβει γνώση σε ότι αφορά τις τροποποιήσεις του ν. 1569/85. Χρόνο για την προσαρμογή της θα χρειαστεί η αγορά και για την αναφορά στην αίτηση ασφάλισης, πέραν των άλλων, και των στοιχείων του ασφαλιστή.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Σε αντίστροφη μέτρηση για την IDD! https://www.insurancedaily.gr/se-antistrofi-metrisi-gia-tin-idd/