ΥΓΕΙΑ

“Σωσίβιο” στη μέση; Μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου


Διαφορετικό μέγεθος και διαφορετική δομή εγκεφάλου παρατηρήθηκε σε όσους έχουν παραπανίσια κιλά στην περιοχή της μέσης. Αυτή η διαπίστωση πιθανόν να εξηγεί γιατί οι υπέρβαροι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νευροεκφυλιστικές νόσους.

Η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας προέβη σε αυτή την ανακάλυψη στο περιοδικό Neurology και έδειξε ότι τα παραπανίσια κιλά συρρικνώνουν τον εγκέφαλο (σαν να μην έφταναν τα άλλα προβλήματα που προκαλούν). Οι ερευνητές μέτρησαν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη σχέση μέσης-ισχίου στους 9.652 συμμετέχοντες στη μελέτη, μέσου όρου ηλικίας 55 ετών, και βρήκαν ότι, εκείνοι με τις μεγαλύτερες αναλογίες και στις δύο μετρήσεις, είχαν τον μικρότερο όγκο εγκεφάλου. Να σημειωθεί ότι το 19% των συμμετεχόντων ήταν παχύσαρκο. “Η υπάρχουσα έρευνα έχει συσχετίσει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου με την έκπτωση της μνήμης και με τον μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, αλλά η έρευνα για το αν το επιπλέον σωματικό λίπος είναι προστατευτικό ή επιβλαβές για το μέγεθος του εγκεφάλου δεν έχει αποδειχτεί”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Mark Hamer, Ph.D. στο Leicestershire της Αγγλίας.

“Η έρευνά μας εξέτασε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων και διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία, ειδικά γύρω από τη μέση, μπορεί να συνδέεται με συρρίκνωση του εγκεφάλου”. Μετά τις μετρήσεις λίπους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες, για να προσδιορίσουν τον όγκο των εγκεφάλων και να μελετήσουν το γκρίζο και το λευκό τμήμα του εγκεφάλου. Το γκρίζο περιέχει τα περισσότερα από τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και περιλαμβάνει τις περιοχές που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο, τον έλεγχο των μυών και την αισθητηριακή αντίληψη.

Το λευκό τμήμα περιέχει δέσμες νευρικών ινών, που συνδέουν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1.291 υπέρβαρα άτομα είχαν τον χαμηλότερο όγκο του εγκεφάλου στο γκρι τμήμα, 786 κυβικά εκατοστά, σε σύγκριση με 3.025 άτομα υγιούς βάρους που είχαν έναν μέσο όγκο εγκεφάλου 798 κυβικά εκατοστά και 514 άτομα, που είχαν έναν μέσο όγκο εγκεφάλου της τάξης των 793 κυβικών εκατοστών. Δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στο λευκό τμήμα του εγκεφάλου. “Δεν είναι σαφές αν ανωμαλίες στη δομή του εγκεφάλου οδηγούν στην παχυσαρκία ή αν η παχυσαρκία οδηγεί σε αυτές τις αλλαγές στον εγκέφαλο”, δήλωσε ο Dr Hamer. “Βρήκαμε, επίσης, δεσμούς μεταξύ παχυσαρκίας και συρρίκνωσης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, αλλά μπορεί να είναι πιθανό ότι κάποια μέρα, οι τακτικές μετρήσεις του ΔΜΣ και μέσης-ισχίου μπορεί να συμβάλουν στον προσδιορισμό της υγείας του εγκεφάλου”.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × three =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
"Σωσίβιο" στη μέση; Μικρότερο μέγεθος εγκεφάλου! https://www.insurancedaily.gr/sosivio-sti-mesi-mikrotero-megethos-egkefalou/