Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Στους 51 οι νεκροί από γρίπη – Κρύβει στοιχεία το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ


Για έλλειψη χρηματοδότησης που οδηγεί σε αδυναμία εξέτασης PRC στα νοσοκομεία και για ψευδή στοιχεία στον ΠΟΥ, κάνει λόγο η Ομοσπονδία επικαλούμενη πολιτικό κόστος.

Αδιάγνωστα παραμένουν τα περισσότερα περιστατικά γρίπης φέτος, καθώς δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι με τη μέθοδο PRC και τα τρία εργαστήρια αναφοράς του Ινστιτούτου Παστέρ και των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, δεν χρηματοδοτήθηκαν φέτος από το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πραγματοποίηση εξετάσεων.

Αντίστοιχα λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, τα νοσοκομεία δεν καλύφθηκαν για την εξέταση PRC, με αποτέλεσμα το κόστος της τάξης των 50 ευρώ να επιβαρύνει τον ασθενή όταν γίνεται.

Το αποτέλεσμα είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων κατά προσέγγιση, η εμφάνιση μειωμένου αριθμού θανάσιμων περιστατικών στον ΠΟΥ, για την αποφυγή του πολιτικού κόστους. Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι κάθε ημέρα στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 30 – 40 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οι νεότεροι βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ εντός 7 ημερών και οι ηλικιωμένοι ποτέ. Αδιάγνωστοι από γρίπη, πολλοί ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της αδυναμίας Νοσηλείας σε ΜΕΘ. Ως εκ τούτoυ όσοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή, δεν καταγράφηκε ως αιτία θανάτου η γρίπη, αλλά επιπλοκές της γρίπης (Λοιμώξεις Αναπνευστικού κ.α.)

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ακόμη, ότι φέτος το ΚΕΕΛΠΝΟ πρωτοτυπεί: Βάζει το πολιτικό κόστος πάνω από τη ζωή των ασθενών και ασκεί πλημμελή επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου που επιβάλλεται από τον ΠΟΥ. Τα ελλιπέστατα στοιχεία από τα Νοσοκομεία αποστέλλονται στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, για πρώτη φορά! Τα προηγούμενα χρόνια αποστέλλονταν σε επαγγελματίες Υγείας υποδοχής και εκτίμησης δηλώσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Για πoιο λόγο; Τα στοιχεία δεν εξετάζονται ή εάν εξετάζονται, δεν δημοσιεύονται συμπεράσματα από την Επιτροπή Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στοιχεία που πρέπει να αποστέλλονται και στον ΠΟΥ, αναλυτικά και συγκριτικά με προηγούμενα έτη!

Αλλαγή διοίκησης ΚΕΕΛΠΝΟ – Τα αίτια

“Η αλλαγή της διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ δεν επεβλήθη τελικά από τον κ. Πολάκη μόνο για την «ψιλοκοκό» υπόθεση ακύρωσης των 500 προσλήψεων προκειμένου να προσλάβει τους «κολλητούς», παρότι υπήρξαν παράπλευρες απώλειες (ανθρώπινες ζωές) λόγω κλειστών κλινών ΜΕΘ.

Η αντικατάσταση της Διοίκησης του ΚΕΕΛΠΝΟ επεβλήθη και για την «χοντροκοκό» υπόθεση της απόκρυψης στοιχείων που επιβεβαιώνουν την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας και των Δημόσιων Νοσοκομείων (Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, κρούσματα – θύματα γρίπης κ.α. Δεν είναι τυχαίο που παρά τον σάλο που προκλήθηκε με τις Νοσοκομειακές Λοιμώξεις, δεν έχουμε ακόμη επίσημα στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η γρίπη εφέτος με τον υπότυπο Α(Η3Ν2) θερίζει.

Τα κρούσματα είναι περισσότερα από πέρυσι αλλά παραμένουν αδιάγνωστα, αφού σε ελάχιστους Νοσηλευόμενους Ασθενείς γίνεται η διαγνωστική εξέταση PCR. Μάλιστα εφέτος η γρίπη κατά ομολογία της Επιστημονικής Κοινότητας προσβάλει πολύ περισσότερους εμβολιασμένους πολίτες.

“Δεν θα έπρεπε να έχουμε ακριβή στοιχεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ όπως τις προηγούμενες χρονιές;” σημειώνει η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει: “Πρόχειρες ημερήσιες ενημερώσεις με περιστατικά και θανάτους αναφέρουν στις 29/1/2017 36 θανάτους εκ των οποίων οι 29 σε ΜΕΘ! Με τις εν λόγω ενημερώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ η κοινή γνώμη σχηματίζει την εντύπωση ότι εφέτος έχουμε πολύ λιγότερους θανάτους από πέρυσι και ότι όλοι σχεδόν οι πάσχοντες από επιπλοκές της γρίπης βρήκαν ΜΕΘ και νοσηλεύθηκαν.

Εικονική πραγματικότητα δηλαδή”! Η Ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι δεν κάνουν σχεδόν σε κανένα νοσηλευόμενο την εξέταση (PCR) για τη διάγνωση της γρίπης, παρότι εμφανίζουν σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η εξέταση γίνεται δωρεάν, μόνο σε νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ. Ευτυχώς οι γιατροί κάνουν άριστα την δουλειά τους και χορηγούν αντι-ιική αγωγή σε ασθενείς με λοιμώξεις του αναπνευστικού, χωρίς να διαθέτουν βέβαια τη διάγνωση της γρίπης. Πως μπορούν οι γιατροί να αναλάβουν να στέλνουν δείγματα, χωρίς εντολή των Διοικήσεων των Νοσοκομείων, επιβαρύνοντας τους ασθενείς με 50€;”.

Όπως εξηγεί η διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, οι υπουργοί Υγείας, οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν ασχολούνται με την διάγνωση της γρίπης για τους εξής λόγους:

• Τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα για να αντέξουν να πληρώσουν το κόστος των εξετάσεων στους νοσηλευόμενους Ασθενείς. Η εξέταση PCR δεν πραγματοποιείται στα εργαστήρια των Νοσοκομείων. Η πρόταση του ΚΕΕΛΠΟ είναι η εν λόγω διαγνωστική εξέταση να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων (50€) και όχι από τον ασθενή. Δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους υπουργούς Υγείας.

• Δεν επιθυμούν να πληρώνουν οι ασθενείς 50 ευρώ, αφού η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει πολιτικό κόστος στη κυβέρνηση. Η εξέταση σε όποιους ασθενείς γίνεται (πλην ΜΕΘ) πληρώνεται από τη τσέπη τους (50€)

• Δεν επιθυμούν ταυτοποίηση πολλών θυμάτων γρίπης ή τουλάχιστον περισσοτέρων από πέρυσι για να μην επιβεβαιώνεται η κατάρρευση των Νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας

• Με την εν λόγω πολιτική αποφεύγεται η ζήτηση για εμβόλια, αν και το ΚΕΕΛΠΝΟ ζητάει τον εμβολιασμό, καθότι τα φαρμακεία δεν διαθέτουν εμβόλια. Ως αιτίες θανάτου, αδιάγνωστων ασθενών από γρίπη, πιστοποιούνται οι επιπλοκές της γρίπης (πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, λοίμωξη αναπνευστικού κ.α.). ”

Το ΚΕΕΛΠΝΟ εφέτος “ξέχασε” να χρηματοδοτήσει τα τρία εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν την εξέταση PCR. Τυχαίο;”, διερωτάται η διοίκηση της Ομοσπονδίας και καταγγέλλει ότι τα τρία εργαστήρια του Paster, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πέρυσι έλαβαν χρηματοδότηση 60 χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ και πραγματοποίησαν πλήθος εξετάσεων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ Στη σημερινή ενημέρωση για τη γρίπη από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνεται ότι από την εβδομάδα 40/2016 έως και την εβδομάδα 5/2017 (30 Ιανουαρίου – 05 Φεβρουαρίου 2017) καταγράφηκαν 196 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Από τα ανωτέρω τα 181 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Εξ΄ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 40 (22%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 51 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 41 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 10 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Από το σύνολο των 51 ασθενών που απεβίωσαν, μόνο το 22% ήταν εμβολιασμένοι για τη γρίπη. Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παρουσιάζει μείωση, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησης μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η3Ν2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού, ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Η περασμένη εβδομάδα Κατά την εβδομάδα 5/2017 (30 Ιανουαρίου – 05 Φεβρουαρίου 2017) στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 286 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 129 (45,1%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 113 (87,6%) ήταν τύπου Α και τα 16 (12,4%) ήταν τύπου Β. Τα 101 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Στους 51 οι νεκροί από γρίπη - Κρύβει στοιχεία το ΚΕΕΛΠΝΟ καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ! https://www.insurancedaily.gr/stous-51-i-nekri-apo-gripi-kryvi-stichia-to-keelpno-katangelli-i-poedin/