Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Συγκεντρώσεις και απεργίες ξεκινούν οι γιατροί για το ασφαλιστικό


Με έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ ο ΕΦΚΑ από την ίδρυση του Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι γιατροί διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό.

Την αρχή προγραμματίζουν να κάνουν την επόμενη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, με 24ωρη απεργία οι νοσοκομειακοί γιατροί και αποχή από τα καθήκοντά τους οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Οι υγειονομικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το απόγευμα, ύστερα από πρόσκληση του ΙΣΑ, στην οποία θα μετέχουν γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, φυσικοθεραπευτές και κτηνίατροι.

Ήδη την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ συναντήθηκαν στο υπουργείο Εργασίας με την Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σ. Βρακά, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα τελευταία μέτρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

1. Εκφράστηκε η αποδοκιμασία των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών για το γεγονός πως καθυστέρησε πολύ το υπουργείο να ανταποκριθεί στο αίτημα για συνάντηση, το οποίο είχε υποβληθεί επίσημα και εγγράφως από τα μέσα Δεκεμβρίου, και για το ότι δεν παρευρέθηκαν στην συνάντηση ούτε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός Τ. Πετρόπουλος.

2. Εκφράστηκε η συνολική, κάθετη και εφ όλης της ύλης αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς και το αίτημα των γιατρών να καταργηθεί τόσο ο νέος νόμος όσο και οι παλιότερες καταστροφικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Η αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε πως διεκδικεί α. επαναφορά των συντάξεων και των εφ’ άπαξ των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν το 2010 και β. αυτό να ισχύσει και για τους μετά την 1/1/93 πρωτοασφαλισμένους με κατάργηση όλων των διακρίσεων εναντίον τους.

3. Ζητήθηκαν διευκρινίσεις για μια σειρά θέματα και δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσειςQ

– Δεν ισχύει για τους από δω και πέρα συνταξιοδοτούμενους ανώτατο πλαφόν ακαθάριστων αποδοχών σύνταξης

– Ο μετά την 1/1/93 ασφαλισμένος δεν έχει τώρα να κάνει καμία επιλογή. Όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα πρέπει να επιλέξει είτε να «κουμπώσει» τα χρόνια που θα έχει πληρώσει ΕΦΚΑ (από 1/1/17 και μετά) με τα χρόνια που είχε πληρώσει ΤΣΑΥ πριν τις 31/12/16 ή με τα χρόνια που είχε πληρώσει Δημόσιο πριν τις 31/12/16 και συνεπώς να συνταξιοδοτηθεί είτε με όρους ΤΣΑΥ ή με όρους Δημοσίου.

– Ο προ της 1/1/93 ασφαλισμένος έχει να κάνει εκτός από την παραπάνω που αφορά την κύρια σύνταξη, ακόμα δύο (2) επιλογές :

Α. Όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να επιλέξει τα χρόνια που έχει πληρώσει στο ΤΣΑΥ πριν την 31/12/16 αν θα μετρήσουν ως 2η σύνταξη («προαιρετική ανταποδοτική») ή ως προσαύξηση της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με την κ. Βρακά, με τα σημερινά νομικά δεδομένα μάλλον συμφέρει η δεύτερη επιλογή. Ξεκαθαρίστηκε πως θέμα διαφορετικού (μεγαλύτερου) πλαφόν (ακαθάριστης) σύνταξης των «διπλοσυνταξιούχων» συγκριτικά με τους «μονοσυνταξιούχους» δεν υπάρχει.

Β. Τώρα πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να καταβάλλει τις (πλέον υπέρογκες, στο ύψος από 1/1/17 πάνω από 600 ευρώ τον μήνα) εισφορές στο ΤΣΑΥ καταθέτοντας (αν θέλει να πληρώνει) σχετικό αίτημα στην μισθοδοσία του νοσοκομείου του. Εμμέσως πλην σαφώς και η κ. Βρακά επιβεβαίωσε πως πιθανότατα δεν συμφέρει σχεδόν κανέναν να συνεχίσει να πληρώνει. Το δικαίωμα άλλωστε να αποφασίσει κάποιος στο μέλλον να αρχίσει να ξαναπληρώνει είναι αναφαίρετο, όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ (δηλαδή αν π.χ. κάποιος σταματήσει να πληρώνει τώρα και για κάποιους λόγους το μετανιώσει και δηλώσει πως θέλει να πληρώνει από 1/1/18, δεν μπορεί να αναπληρώσει αναδρομικά τις εισφορές αυτών των 12 μηνών, και αντίστοιχα για οποιαδήποτε τέτοια χρονική περίοδο).

– Η εισφορά στον ΕΦΚΑ είναι το 6,67% επί των αποδοχών από τις οποίες και παλιότερα γίνονταν οι ασφαλιστικές κρατήσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρμοδιότητα του ΓΛΚ το οποίο έχει ήδη αναρτήσει εγκύκλιο με οδηγίες προς τις υπηρεσίες μισθοδοσίας του δημοσίου, και αναμένεται εντός των ημερών να αναρτήσει και δεύτερη. Με την δεύτερη αυτή εγκύκλιο θα αποσαφηνιστεί οριστικά ποιες αποδοχές μας θα υπόκεινται στην 6,67% κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ (θα αποσαφηνιστεί δηλαδή το αν δεν θα γίνονται κρατήσεις από τις εφημερίες και από τα επιδόματα).

– Η εξαγορά πλασματικών ετών τιμολογείται φέτος στο ύψος του 10% των αποδοχών. Το αντίτιμο θα αυξάνεται κάθε έτος και θα φτάσει στο 20% το 2022.

– Η υγειονομική περίθαλψη σε όλους γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η σχετική κράτηση θα αποδίδεται από τις μισθοδοσίες απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Δεν υπάρχουν κλάδοι περίθαλψης των παλιών ασφαλιστικών ταμείων.

– Η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ αφορά μόνο τους ήδη συνταξιούχους.

– Αναφέρθηκε πως τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΤΣΑΥ είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και «καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν τα σχετικά προβλήματα» (ελλιπείς φάκελοι κλπ).

– Δεν απαντήθηκαν τα σημαντικά ερωτήματα όπως: α. ποιό το ύψος των αποθεματικών του ΤΣΑΥ στις 31/12/16 β. πόσα από αυτά δόθηκαν ως «προίκα» στον ΕΦΚΑ. Ειπώθηκε πως θα σταλθεί γραπτή απάντηση επ’ αυτού στην ΟΕΝΓΕ και στην ΕΙΝΑΠ. Επιβεβαιώθηκε πάντως πως ο ΕΦΚΑ συνολικά ξεκινά την λειτουργία του με έλλειμμα 700 εκατ. ευρώ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Συγκεντρώσεις και απεργίες ξεκινούν οι γιατροί για το ασφαλιστικό! https://www.insurancedaily.gr/sygkentrosis-ke-apergies-xekinoun-i-giatri-gia-to-asfalistiko/