Κοινωνική Ασφάλιση

Οι συντάξεις, ο προϋπολογισμός και το Βερολίνο

Eurogroup

Με δύο σενάρια για το μέλλον των συντάξεων κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019.

Το ένα σενάριο προβλέπει μείωση τους έως 18%, όπως έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση.

Το άλλο προβλέπει μη περικοπή τους, όπως έχει ήδη προτείνει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Επόμενο “κρας τεστ” θα είναι στο τέλος Νοεμβρίου, οπότε θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένο το Eurogroup το οποίο θα αποφασίσει για τον εν λόγω θέμα. Κρίσιμη είναι η άποψη του Βερολίνου.

Στο μεταξύ, διαρροές στον τύπο, μιλάνε για “στροφή” της Μέρκελ υπέρ της μη περικοπής των συντάξεων, ενώ το ίδιο το γραφείο τύπου της Μέρκελ διαψεύδει κάτι τέτοιο.

Η αλήθεια είναι πως και τα δύο παραπάνω δημοσιεύματα ισχύουν: Η Μέρκελ είναι ανοιχτή στο να μην περικοπούν οι συντάξεις, ενώ -φυσικά- δεν πρόκειται η ίδια να ”βγει” δημοσίως να δηλώσει κάτι τέτοιο.

Ειδικά, παραμονές των εκλογών στη Βαυαρία και στο Έσσεν, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τις 14 και 28 Οκτωβρίου. Στις δημοσκοπήσεις και για τις δύο κάλπες, φαίνεται κατάρρευση των ποσοστών για τα κόμματα της Ένωσης CDU -CSU.

Βασικός κερδισμένος από την πτώση της είναι το ακροδεξιό AfD, το οποίο είναι θιασώτης της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Με άλλα λόγια, κάθε άλλο παρά θέλει να ακούσει για μη περικοπή των συντάξεων στην Ελλάδα, με στήριξη ή έστω ανοχή της Γερμανίας.

Η Μέρκελ και ο Συνασπισμός της με το SPD δεν κινδυνεύει να πέσει μέσω εθνικών εκλογών από το AfD.Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Στη χειρότερη θα γίνουν τέλος 2019 ή το 2020, δηλαδή αρκετά μακριά από την “ώρα της κρίσεως” για τις ελληνικές συντάξεις (τέλος 2018-αρχές 2019).

Ωστόσο, η Μέρκελ και η κυβέρνηση της ολοένα και περισσότερο κινδυνεύει από τις δεξιότερες σε σχέση με τη κεντρική γραμμή των Μέρκελ-Σολτς τάσεις εντός CDU-CSU.

Το ερώτημα είναι, καθώς αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος της, αν η Μέρκελ θα παραμείνει στη θέση της έως την ώρα των αποφάσεων για τις συντάξεις στην Ελλάδα.

Στις 6 Δεκέμβρη, το CDU θα αποφασίσει για τη νέα ηγεσία της. Λίγες μέρες πιο πριν είναι προγραμματισμένο το Eurogroup με θέμα τις ελληνικές συντάξεις…

Αν η ηγεσία παραμείνει στα χέρια της Μέρκελ ή πάει σε κάποιο στέλεχος του κόμματος με τις ίδιες απόψεις, τότε είναι πολύ πιθανόν να μην κοπούν οι συντάξεις στην Ελλάδα.

Αν πάει σε άλλα, δεξιότερα χέρια, αυτές οι πιθανότητες θα μειωθούν…


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four + eighteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Οι συντάξεις, ο προϋπολογισμός και το Βερολίνο! https://www.insurancedaily.gr/syntaxis-o-proypologismos-ke-verolino/