ΥΓΕΙΑ

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει το Αλτσχάιμερ

altsxaimer

Έξι χρόνια πριν από την ιατρική διάγνωση νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προβλέψει ποιοι θα εμφανίσουν Αλτσχάιμερ.

Το νέο σύστημα αναλύει τις εξετάσεις και μπορεί να αναγνωρίσει τις αδιόρατες μεταβολές στον μεταβολισμό του εγκεφάλου των ασθενών που βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ.

Και στη συγκεκριμένη νόσο είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωση, προκειμένου η θεραπεία να μπλοκάρει την εξέλιξή της. Όμως μέχρι σήμερα η πρόωρη διάγνωση έχει αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Γιατροί και μηχανικοί του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο βαθιάς μάθησης να αναλύει εξετάσεις τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ). Ο αλγόριθμος δοκιμάστηκε στη συνέχεια σε 40 ασθενείς και είχε 100% επιτυχία στην έγκαιρη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο έξι χρόνια πριν από την τελική διάγνωση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ικανοποιημένοι από την ακρίβεια του συστήματος, αλλά επεσήμαναν ότι το δείγμα των ασθενών ήταν μικρό και ο αλγόριθμος πρέπει να δοκιμασθεί σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων.

Εκτός από την ανίχνευση των μεταβολών της γλυκόζης, οι ερευνητές θα εκπαιδεύσουν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να «διαβάζει» στον εγκέφαλο πρόωρες μεταβολές στα επίπεδα των πρωτεϊνών β-αμυλοειδούς και ταυ, που αποτελούν ενδεικτικό χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Radiology.

Πηγή: healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + fifteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει το Αλτσχάιμερ! https://www.insurancedaily.gr/systima-technitis-noimosynis-provlepi-altschaimer/