ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
ergo-my-ome-728-90jpg
Home Ειδήσεις Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τα 4 σημεία που ανησυχούν τους ασφαλιστές στην RIS

Βίκυ Γερασίμου by Βίκυ Γερασίμου
06/06/2023
in Ασφαλιστικές Ειδήσεις, Διεθνείς Ειδήσεις
A A
European Union flag against European Parliament
Share on Facebook

Τέσσερα σημεία επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η Insurance Europe και επτά ενώσεις όσον αφορά τη στρατηγική ελέγχου των χρηματοοικονομικών επενδύσεων RIS.

της Βίκυς Γερασίμου

Διαβάστε Επίσης

Σχέδιο Διεθνούς Επέκτασης της Anytime στη Ρουμανία: Τέσσερις διακρίσεις στα Digital Finance Awards 2026

Σχέδιο Διεθνούς Επέκτασης της Anytime στη Ρουμανία: Τέσσερις διακρίσεις στα Digital Finance Awards 2026

Mar 30, 2026
40 χρόνια Karavias: Γιορτάζοντας το παρελθόν, διασφαλίζοντας το μέλλον

40 χρόνια Karavias: Γιορτάζοντας το παρελθόν, διασφαλίζοντας το μέλλον

Mar 30, 2026

Ειδικότερα γίνεται λόγος για πολυπλοκότητα στο νομοθετικό πλαίσιο που απομακρύνει από τους αρχικούς στόχους που έχουν τεθεί στην ΕΕ στο πεδίο των λιανικών επενδύσεων, τις συνέπειες από τους περιορισμούς στις προμήθειες, τα προβλήματα από την προτεινόμενη εισαγωγή ενιαίων, ποσοτικών σημείων αναφοράς και το ανέφικτο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής που τίθεται.

Οι Insurance Europe, AMICE, EACB, EAPB, EBF, EFAMA, ESBG και EUSIPA αναφέρουν ότι με τη διαδικασία να βρίσκεται εν εξελίξει συνεχίζουν τη λεπτομερή ανάλυση των προτάσεων, ωστόσο εκφράζουν τις ανησυχίες τους στα πεδία που έχουν εντοπίσει ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην πρόσβαση των καταναλωτών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την προτεινόμενη Επενδυτική Στρατηγική Λιανικής RIS στις 24 Μαΐου, η οποία θα εισαγάγει αλλαγές στην Οδηγία Διανομής Ασφαλίσεων, MiFID II, Οδηγία ΟΣΕΚΑ, Οδηγία Διαχειριστών Εναλλακτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, Κανονισμό PRIIPs και Οδηγία Solvency II.

Στην ανακοίνωσή τους οι ενώσεις αναφέρουν:

“Στις 24 Μαΐου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας της ΕΕ όσον αφορά το πλαίσιο για τις λιανικές επενδύσεις μέχρι σήμερα. Ως εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού τομέα, εμείς (AMICE, EACB, EAPB, EBF, EFAMA, ESBG, EUSIPA, Insurance Europe) ακόμα αξιολογούμε το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων και των αλλαγών που προτείνονται στη Στρατηγική Επενδύσεων Λιανικής (RIS) μέσα από διαφορετικούς κανονισμούς: MiFID II, Οδηγία Διανομής Ασφαλίσεων, Οδηγία ΟΣΕΚΑ, Εναλλακτική Οδηγία για τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων, τον κανονισμό PRIIPs και την οδηγία Solvency II. Επιθυμούμε να κάνουμε ήδη κάποιες παρατηρήσεις υψηλού επιπέδου και να εκθέσουμε για ποιους λόγους οι εν λόγω προτάσεις μας ανησυχούν. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον στόχο της ενίσχυσης της συμμετοχής λιανικής στις χρηματοπιστωτικές αγορές εκτιμώντας το ολοκληρωμένο έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα, χαιρόμαστε για την ενθαρρυντική στροφή προς την «ψηφιακή από προεπιλογή» επικοινωνία, καθώς και την προσπάθεια για τον εξορθολογισμό των γνωστοποιήσεων και την περαιτέρω προώθηση της χρηματοοικονομικής παιδείας.
Ωστόσο, σημειώνουμε ότι πολλά μέτρα στις προτάσεις είναι μεγάλης εμβέλειας και εγείρουν πολλαπλάσιες ανησυχίες. Ειδικότερα:

  1. Αν και η Επιτροπή δήλωσε ότι είχε εγκαταλείψει το αρχικό της σχέδιο για πλήρη απαγόρευση των προμηθειών στη διανομή επενδυτικών προϊόντων που βασίζονται σε ασφάλιση για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά, υπάρχουν πολλές απαγορεύσεις στις προμήθειες στο RIS που θα έχουν σοβαρές αποδιοργανωτικές συνέπειες για τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα και την πρόσβαση των καταναλωτών σε επενδύσεις και ασφαλιστική προστασία. Διατηρούμε επίσης σημαντικές επιφυλάξεις για το νέο τεστ «καλύτερο συμφέρον του πελάτη». H προτεινόμενh προσέγγιση, η οποία εστιάζει δυσανάλογα στο κόστος, μπορεί να οδηγήσει τους πελάτες να δώσουν προτεραιότητα στο “φθηνότερο” προϊόν έναντι άλλων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τους προσφέρουν μεγαλύτερη αξία. Σημειώνουμε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι, στην πραγματικότητα, αντίθετο προς το συμφέρον του πελάτη.
  2.  Ο σημαντικός αριθμός νέων διαδικασιών, πολιτικών, οργανωτικών απαιτήσεων, τεχνικών γνωστοποιήσεων και οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης που εισάγονται από τις προτάσεις αποκλίνουν από τους δηλωμένους στόχους i) μείωσης από την υπερφόρτωση πληροφοριών για τους πελάτες, και ii) απλούστερης πρόσβασης σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα ο συντριπτικός όγκος απαιτήσεων προσθέτει πολυπλοκότητες που είναι πολύ πιθανό να αποθαρρύνουν τη δέσμευση των καταναλωτών.
  3. Η προτεινόμενη εισαγωγή ενιαίων, ποσοτικών σημείων αναφοράς «value for money» έρχεται σε αντίθεση με το βασικό στόχο της επενδυτικής διαδικασίας, που είναι η προσφορά προσαρμοσμένων λύσεων στις ανάγκες των διαφορετικών πελατών. Πράγματι, η αξία περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία από το κόστος και έχει διαφορετικές έννοιες για διαφορετικούς καταναλωτές, ανάλογα με τις περιστάσεις, τους στόχους και τις προσωπικές τους αξίες. Όχι μόνο θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη η εκτέλεση μιας τέτοιας συγκριτικής αξιολόγησης, με περιορισμένα οφέλη για πελάτες (μια προσέγγιση με επίκεντρο το κόστος και όχι με επίκεντρο τον επενδυτή), αλλά ουσιαστικά καθιερώνει παρέμβαση τιμών στις κεφαλαιαγορές. Ως εκ τούτου αμφισβητούμε την ανάγκη, τη νομική βάση και συνέπειες, ιδίως όσον αφορά τον ανταγωνισμό της αγοράς, μιας τέτοιας επιλογής πολιτικής. Όλα αυτά θα έχουν ξεκάθαρα αρνητικό αντίκτυπο στη διεθνή ελκυστικότητα της κεφαλαιαγοράς της ΕΕ.
  4. Μας ανησυχεί εξίσου το ανέφικτο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των νέων απαιτήσεων. Ο κλάδος χρειάζεται αρκετό χρόνο για να εφαρμόσει τυχόν νέες απαιτήσεις σε εκατομμύρια αποκλίνουσες συμβατικές σχέσεις που διατηρεί με ιδιώτες επενδυτές και πελάτες. Ως εκ τούτου, το χρονοδιάγραμμα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά.

Ως εκπρόσωποι του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού κλάδου, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι να συνεισφέρουμε με εποικοδομητικό τρόπο στη συζήτηση σχετικά με το πώς να ενδυναμωθούν οι μικροεπενδυτές. Θα συνεχίσουμε διάλογο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

np-katoikia-728x90px-new-teljpg

Related Posts

40 χρόνια Karavias: Γιορτάζοντας το παρελθόν, διασφαλίζοντας το μέλλον
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

40 χρόνια Karavias: Γιορτάζοντας το παρελθόν, διασφαλίζοντας το μέλλον

by Insurancedaily editorial team
Mar 30, 2026
Aυτοματοποιημένα οχήματα: Τα 4 σημεία “κλειδιά” για τις ασφαλιστικές
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Aυτοματοποιημένα οχήματα: Τα 4 σημεία “κλειδιά” για τις ασφαλιστικές

by Insurancedaily editorial team
Mar 30, 2026
Υπό εξέταση η ασφαλιστική κάλυψη για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Οι αγορές είναι πιο ευαίσθητοι στόχοι από τις στρατιωτικές βάσεις

by Insurancedaily editorial team
Mar 30, 2026
Η EUROINS ως μέγας χορηγός στηρίζει για ακόμη μία χρονιά το «14ο Kallithea Run»
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η EUROINS ως μέγας χορηγός στηρίζει για ακόμη μία χρονιά το «14ο Kallithea Run»

by Insurancedaily editorial team
Mar 30, 2026
Χούθι, Ινδία και Δρόμοι του Μεταξιού
Διεθνείς Ειδήσεις

Tα ασφάλιστρα θαλάσσιου κινδύνου έχουν εκτοξευθεί

by Insurancedaily editorial team
Mar 27, 2026
Διαστημική τεχνολογία στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Διαστημική τεχνολογία στις ασφαλιστικές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές

by Insurancedaily editorial team
Mar 27, 2026
Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 4-8/12
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Τι πληρώνουν e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 3 Απριλίου

by Insurancedaily editorial team
Mar 27, 2026
Γιατί το αφεντικό σου πρέπει να σε αφήνει να κοιμάσαι στη δουλειά; (video)
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γιατί το αφεντικό σου πρέπει να σε αφήνει να κοιμάσαι στη δουλειά; (video)

by Insurancedaily editorial team
Mar 26, 2026
Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά να δούμε και πως θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά να δούμε και πως θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα

by Insurancedaily editorial team
Mar 26, 2026

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

ydrogios-insurancehome-insurancegif
orizon-1964-row-banner-300x250jpg
medifirstlaunchcampaign300x250pxgif
synet-health-gifgif

TOP#5 Insurancedaily

  • 14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    14 στελέχη μιλούν για την επόμενη 5ετία στην ασφαλιστική αγορά

    104 shares
    Share 42 Tweet 26
  • Γιατί είναι ελκυστικό το επάγγελμα του ασφαλιστή

    56 shares
    Share 22 Tweet 14
  • Τι πρόστιμα επιβλήθηκαν σε Ελλάδα και ΕΕ για την IDD

    34 shares
    Share 14 Tweet 9
  • Πότε έρχονται οι επόμενες διασταυρώσεις για ανασφάλιστα οχήματα

    32 shares
    Share 13 Tweet 8
Εγγραφή στο Newsletter

+12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

Facebook Instagram Youtube
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
  • Όροι χρήσης
  • Προστασία προσωπικών δεδομένων
  • Cookies
  • Πληροφορίες
  • Επικοινωνήστε μαζί μας
© MORAX MEDIA Α.Ε.

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

  • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
  • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
  • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
  • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
  • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
  • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
  • Email: [email protected], Tηλ: +30 210 9594121

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ

© 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ