Κοινωνική Ασφάλιση

Οι θεσμοί αγωνιούν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Έφη Αχτσιόγλου

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, την συνάντηση μεταξύ της Υπουργού Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου και των ανωτάτων κλιμακίων των θεσμών στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος της μετα-μνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας. Αυτό αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν πως η Υπουργός ενημέρωσε τους θεσμούς για τις δικαστικές διεκδικήσεις αναδρομικών από συνταξιούχους, για την περίοδο πριν την απόφαση του ΣτΕ του 2015. Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, σημειώνεται πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση αποφασίσει να επιστρέψει τις περικοπές του 2011 -2012 στους συνταξιούχους, θα πρέπει να λάβει “αντισταθμιστικά” μέτρα, έτσι ώστε να μην απειληθούν οι μετα-μνημονιακοί δημοσιονομικοί στόχοι. Εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών των ταμείων ”δείχνουν” πως το κόστος των αναδρομικών κυμαίνεται μεταξύ 2,5 -4,1 δισ. ευρώ.

Η ενημέρωση, σύμφωνα με κύκλους του Υπ. Εργασίας, επίσης αφορούσε την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την πρόοδο της οργανωτικής συγκρότησης του ΕΦΚΑ και το πλάνο δράσης για την ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού των ασφαλισμένων.

Το δεύτερο θέμα το οποίο απασχόλησε τη συνάντηση των δύο πλευρών, ήταν το εργασιακό.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης. Τους ενημέρωσε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση από την ίδια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύμφωνη με την αύξηση του κατώτατου μισθού, σημειώνοντας ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, έγινε ανταλλαγή οικονομικών και νομικών επιχειρημάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και την επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού σε βασικά μεγέθη της οικονομίας.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × two =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Οι θεσμοί αγωνιούν για τα αναδρομικά των συνταξιούχων! https://www.insurancedaily.gr/thesmi-agonioun-gia-ta-anadromika-ton-syntaxiouchon/