Κοινωνική Ασφάλιση

Τι αλλάζει στη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση

ΕΦΚΑ

Εγκύκλιο με την οποία διασαφηνίζει το «καθεστώς» της παράλληλης και διαδοχικής ασφάλισης εξέδωσε το Υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με αυτήν, διευκρινίζεται πως:

1. Κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά (δεν χάνονται.

2. Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο 4387/2016.

3. Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς που εντάχθηκαν στον Ε.Φ.Κ.Α. πριν την ένταξή τους στον Ε.Φ.Κ.Α., ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, το χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

4. Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο, που κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του μετά την 1η/1/2017, προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του φορέα που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί.

5. Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Τι αλλάζει στη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση! https://www.insurancedaily.gr/ti-allazi-sti-diadochiki-ke-parallili-asfalisi/