Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9, οι τράπεζες και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις


gallery-img1

Το λογιστικό πρότυπο IFRS 9 θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των προβλέψεων που παίρνουν οι τράπεζες για αναμενόμενες ζημίες ενώ δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστες ούτε τις ασφαλιστικές εταιρείες, ούτε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, σύμφωνα με εκθέσεις των διεθνών λογιστικών οίκων.

Σ.Σ. Τονίζουμε, πως η Insurance Europe, ενώ επικροτεί το ότι η IASB ανταποκρίθηκε στις αναθεωρημένες προτάσεις της και θέσπισε αντίστοιχους μηχανισμούς, όπως η αναγνώριση της σημασίας του κατάλληλου προεξοφλητικού επιτοκίου, η εφαρμογή των λοιπών συνολικών εσόδων (OCI ) στις αλλαγές των επιτοκίων αγοράς για ασφαλιστικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις κλπ πιστεύει ότι το πρότυπο OCI δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό. Έτσι θα αποφευχθούν λογιστικές αναντιστοιχίες ή αρνητικές αναφορές για ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, θεωρεί υπερβολικά περίπλοκο τον υπολογισμό των μεγεθών σε ορισμένες περιπτώσεις, γι’ αυτό και υπέβαλε εναλλακτική πρόταση, με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών και την ακρίβεια των στοιχείων.

Αναμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσει και τι συνέπειες θα επιφέρει σε τράπεζες και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, όταν η Αυστραλία εισάγει το νέο λογισμικό, μιας και θα είναι η πρώτη χώρα που προτίθεται να το εφαρμόσει νωρίτερα από το 2018.

 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − fourteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS9, οι τράπεζες και οι Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις! https://www.insurancedaily.gr/to-neo-logistiko-protypo-ifrs9-i-trapezes-ke-i-asfalistikes-e/