ΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Facebook Instagram
Search
Close this search box.
Bars
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
Menu
  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
  • ΜΕΛΕΤΕΣ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΕ
728x90jpg
Home Ειδήσεις Διεθνείς Ειδήσεις

Το value for money δεν είναι απλώς ένα τσιτάτο στα ασφαλιστικά προϊόντα

Insurancedaily Editorial Team by Insurancedaily Editorial Team
11/09/2024
in Διεθνείς Ειδήσεις
A A
Το value for money δεν είναι απλώς ένα τσιτάτο στα ασφαλιστικά προϊόντα
Share on Facebook


Η κάλυψη κινδύνου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία της οποίας ο απώτερος στόχος είναι η προστασία του πελάτη. To value for money αποτελεί προτεραιότητα για τον ασφαλιστικό κλάδο. Οι ασφαλιστές προσπαθούν συνεχώς να αναπτύσσουν προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις προσδοκίες και τις εξελισσόμενες ανάγκες των καταναλωτών, καθώς και στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς. Η ικανοποίηση των καταναλωτών είναι απαραίτητη για την επιτυχία οποιουδήποτε ασφαλιστή και απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεχωρίσει μία επιχείρηση σε μια ανταγωνιστική αγορά. Το value for money δεν είναι απλώς ένα τσιτάτο. Στην Ευρώπη, υπάρχει ήδη ένα ολοκληρωμένο εποπτικό πλαίσιο το οποίο επιτυγχάνει ήδη υψηλό επίπεδο προστασίας των καταναλωτών, ενώ βοηθά τις αρχές να εντοπίζουν ακραίες τιμές και να λαμβάνουν μέτρα όπου χρειάζεται.


του Pablo Pernía Martin: Vice-chair, Conduct of Business Committee, Insurance Europe and Director of the Legal Department, VIDACAIXA, Spain (δημοσίευση άρθρων σε συνεργασία του insurancedaily.gr με την Insurance Europe )


Ο μακρύς κατάλογος περιλαμβάνει την Οδηγία της ΕΕ για τη Διανομή Ασφαλίσεων (IDD) και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό για την επίβλεψη και τη διακυβέρνηση προϊόντων (POG). Αυτά συμπληρώθηκαν από την εποπτική δήλωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) τον Νοέμβριο του 2021, και τη λεπτομερή μεθοδολογία της EIOPA για την αξιολόγηση της σχέσης ποιότητας/τιμής στην αγορά.
Και δεν σταματά εκεί. Οι εθνικές αρμόδιες αρχές βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης των οδηγιών της EIOPA, ενώ ορισμένες δοκιμάζουν ήδη νέες προσεγγίσεις όσον αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής που αντικατοπτρίζουν καλύτερα την πραγματικότητα της αγοράς τους.

Διαβάστε Επίσης

3 επισημάνσεις των ασφαλιστικών εταιρειών για την IDD

IDD: 6 επισημάνσεις της EIOPA για την έκθεση του 2026

Apr 11, 2025
Insurance Europe: Γιατί είναι σημαντική η αναθεώρηση της Solvency II; (video)

Insurance Europe: Γιατί είναι σημαντική η αναθεώρηση της Solvency II; (video)

Apr 10, 2025


Πέρα από αυτό, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Λιανική Επενδυτική Στρατηγική (RIS) περιλαμβάνει πρόσθετους κανόνες σχετικά με τη σχέση ποιότητας/τιμής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού σημείου αναφοράς βάσει κριτηρίων κόστους και απόδοσης. Παράλληλα, η EIOPA ξεκίνησε πρόσφατα μια διαβούλευση για να συγκεντρώσει τις απόψεις των ενδιαφερομένων σχετικά με τον τρόπο ανάπτυξης σημείων αναφοράς σχέσης ποιότητας/τιμής.

Η ανάγκη για ολιστική προσέγγιση


Δυστυχώς, τόσο η Επιτροπή όσο και η πρόταση της EIOPA δίνουν υπερβολική έμφαση στο κόστος και όχι αρκετή στα ποιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην προσφορά ποιότητας και ποικιλομορφίας στους καταναλωτές, όπως η βιομετρική κάλυψη και η ύπαρξη οικονομικής εγγύησης.
Επιπλέον, δεν λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα και τα οφέλη που προσφέρουν τα Επενδυτικά Προϊόντα που βασίζονται σε Ασφάλειες (IBIP) τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών. Στην πράξη, μια στενή προσέγγιση της σχέσης ποιότητας/τιμής που βασίζεται αποκλειστικά στο κόστος δεν μπορεί να λειτουργήσει για την ασφάλιση, καθώς τα IBIP είναι βασισμένα τόσο σε ποσοτικές όσο και σε ποιοτικές πτυχές – και αυτό τα κάνει διαφορετικά από άλλα είδη επενδυτικών προϊόντων.


Όταν πρόκειται για IBIP, το φθηνότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Και είναι λάθος να υποθέτουμε ότι τα φθηνότερα, χαμηλότερης ποιότητας IBIP θα ικανοποιούν πάντα τις ανάγκες και τους στόχους των καταναλωτών και θα τους παρέχουν αξία για τα χρήματα τους. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, ένα προϊόν που συνδέεται με μονάδες με περιορισμένη βιομετρική κάλυψη μπορεί να είναι φθηνότερο από ένα προϊόν που έχει σημαντική βιομετρική κάλυψη, αλλά και τα δύο προϊόντα εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς και ικανοποιούν διαφορετικές ανάγκες πελατών.
Σημεία αναφοράς μόνο ως εποπτικά εργαλεία
Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος έγκειται στην προσέγγιση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής όσον αφορά τα κριτήρια αναφοράς σχέσης ποιότητας/τιμής. Είναι πολύ καλό για τους επόπτες να επιθυμούν να εντοπίσουν προϊόντα που δεν παρέχουν επαρκή σχέση ποιότητας-τιμής και για τον σκοπό αυτό, να αναπτύξουν εργαλεία για την παρακολούθηση της αγοράς και της εφαρμογής του POG. Η προστασία των καταναλωτών είναι σημαντική και είναι εξίσου σημαντική η διατήρηση των επιλογών των καταναλωτών, της ποικιλομορφίας των προϊόντων και της καινοτομίας.
Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό τα νέα εργαλεία να παραμείνουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της εποπτείας για να αποφευχθούν τυχόν αρνητικές συνέπειες στην αγορά. Οι ασφαλιστές δεν πρέπει να αναγκάζονται να συγκρίνουν τα προϊόντα τους με πιθανά κριτήρια αναφοράς. Αυτό που είναι βασικό είναι ότι το προϊόν παραμένει συνεπές με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της αγοράς-το στόχο των κατασκευαστών, ανεξάρτητα από τη θέση του έναντι των σημείων αναφοράς. Η ελευθερία και η ευελιξία των ασφαλιστών στον σχεδιασμό προϊόντων πρέπει να διατηρηθούν.
Σε διαφορετική σημείωση, τέτοια εργαλεία δεν θα πρέπει να οδηγούν σε περισσότερη συλλογή δεδομένων ούτε σε πρόσθετη επιβάρυνση για τους ασφαλιστές. Οι ασφαλιστές συνεχίζουν να εξηγούν ότι υπάρχει ήδη ένα ευρύ φάσμα διαθέσιμων δεδομένων με βάση τα Έγγραφα Βασικών Πληροφοριών του PRIIP, τα οποία σύντομα θα είναι ακόμη πιο προσβάσιμα χάρη στο Ευρωπαϊκό Ενιαίο Σημείο Πρόσβασης (ESAP), καθώς και στις εθνικές αναφορές και στο Solvency II. Σύμφωνα με τη δέσμευση του Προέδρου von der Leyen να μειώσει τον διοικητικό φόρτο κατά 25% για τις εταιρείες, δεν θα πρέπει να γίνει πιο δύσκολο για τους ασφαλιστές να δραστηριοποιηθούν.

Απροσδόκητες συνέπειες

Λοιπόν, τι θα συνέβαινε εάν οι δείκτες αναφοράς σχέσης ποιότητας/τιμής υπερβαίνουν ένα απλό εποπτικό εργαλείο και αντ’ αυτού αποτελούν μέρος των απαιτήσεων POG και επιβάλλονται στους κατασκευαστές προϊόντων; Αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην αγορά, με τη μορφή ελέγχων τιμών και τυποποίησης των προϊόντων. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα σημεία αναφοράς να πιέσουν τους ασφαλιστές να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα τους πληρούν τα κριτήρια αναφοράς. Θα γινόταν πολύ επαχθές για να δικαιολογηθεί οποιαδήποτε απόκλιση – η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τη σύγκλιση της αγοράς προς το αποδεκτό όριο που προκαθορίζεται από τις αρμόδιες αρχές.

Το αποτέλεσμα θα ήταν λιγότερος ανταγωνισμός και λιγότερη καινοτομία στην αγορά. Και αυτό θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για τα συμφέροντα των καταναλωτών, οι οποίοι μακροπρόθεσμα θα υποφέρουν από μείωση των επιλογών.
Ο ασφαλιστικός κλάδος θεωρεί απαραίτητο η αγορά της ΕΕ να παραμένει βασισμένη στον ελεύθερο ανταγωνισμό και να μην χρησιμοποιείται δείκτες αναφοράς σχέσης ποιότητας/τιμής ή οποιοδήποτε άλλο εργαλείο για την κατάταξη των προϊόντων ούτε για τη δημιουργία φραγμού στην είσοδο νέων συμμετεχόντων. Αυτό το επιχείρημα υποστηρίχθηκε επίσης από τη Φινλανδική Αρχή Αρμόδιας και Καταναλωτών (FCCA), η οποία παρατήρησε ότι τα κριτήρια αναφοράς μπορούν να μειώσουν τα κίνητρα για τις εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά και να αναπτύξουν νέα προϊόντα1.
Η εμπειρία με το πανευρωπαϊκό προϊόν προσωπικής συνταξιοδότησης (PEPP) δείχνει ότι τα υπερβολικά ρυθμιζόμενα προϊόντα, που χαρακτηρίζονται από μη ρεαλιστικές προσδοκίες απόδοσης και με αυστηρά ανώτατα όρια κόστους, δεν λειτουργούν στην πράξη. Σήμερα, μόνο ένας μόνο διανομέας στην Ευρώπη προσφέρει PEPP.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο τα σημεία αναφοράς δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο για τους καταναλωτές. Εάν παρουσιαστούν στο ευρύτερο κοινό, θα εκθέσουν τους κατασκευαστές προϊόντων σε εμπορικούς κινδύνους, εάν δεν πληρούν τα κριτήρια αναφοράς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα ή να παρερμηνευθούν από τα διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστών, των ιστοσελίδων σύγκρισης, του τύπου και των δημοσιογράφων, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των finfluencers, των καταναλωτών και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων, και θα οδηγούσε σε παραπλανητικά ή απλοϊκά συμπεράσματα σχετικά με το τι είναι « καλά» ή «κακά» προϊόντα στην αγορά.
Οι επενδυτές ή οι πιθανοί επενδυτές θα μπορούσαν να μπουν στον πειρασμό να επιλέξουν τη φθηνότερη επιλογή στην κορυφή της λίστας. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα καλύτερα προϊόντα για τους στόχους, τις ανάγκες και την οικονομική τους κατάσταση. Αντίθετα, θα προκαλούσε αδικαιολόγητη σύγχυση στους καταναλωτές, αντί να τους βοηθήσει να αξιολογήσουν τα οφέλη των ασφαλιστικών προϊόντων και να τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν στις κεφαλαιαγορές.

Αναντιστοιχία πρωτοβουλιών

Επίσης, η επικάλυψη του έργου της EIOPA με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις σχετικά με την πρόταση για τη στρατηγική λιανικής επένδυσης περιπλέκει περαιτέρω το ρυθμιστικό τοπίο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ως μέρος της στρατηγικής για τις λιανικές επενδύσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εισαγωγής σημείων αναφοράς στην αγορά, ενώ η EIOPA καθορίζει ήδη τη δική της προσέγγιση. Η έλλειψη ευθυγράμμισης μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και κινδύνους αλληλεπικαλύψεων ή ασυνεπειών. Αυτή η αναντιστοιχία όχι μόνο ενισχύει την πολυπλοκότητα, αλλά εμποδίζει επίσης την ανάπτυξη συνεκτικών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της σχέσης ποιότητας/τιμής, επηρεάζοντας ειδικά τον ασφαλιστικό τομέα και δημιουργώντας άνισους όρους ανταγωνισμού με άλλους κλάδους ανταγωνισμού.

Tags: insurance europe
250417hdionlinebannergreek1728x90gif

Related Posts

Εταιρεία παγωτού κατηγορεί τον broker της για μη κάλυψη για ανάκληση και απώλεια 4,5 εκατ. δολ.
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Εταιρεία παγωτού κατηγορεί τον broker της για μη κάλυψη για ανάκληση και απώλεια 4,5 εκατ. δολ.

by Insurancedaily editorial team
May 15, 2025
Φυσικές καταστροφές: EIOPA και ΕΚΤ προτείνουν ευρωπαϊκό pool
Ασφάλιση για Φυσικές Καταστροφές

Φυσικές καταστροφές: EIOPA και ΕΚΤ προτείνουν ευρωπαϊκό pool

by Βίκυ Γερασίμου
May 8, 2025
Μαζικό Blacκοut σε Ισπανία, Πορτογαλία και περιοχές της Γαλλίας
Διεθνείς Ειδήσεις

Μαζικό Blacκοut σε Ισπανία, Πορτογαλία και περιοχές της Γαλλίας

by Insurancedaily editorial team
Apr 28, 2025
Έκρηξη σε τάνκερ ελληνικών συμφερόντων
Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ασφαλιστικές της Ρωσίας ζητούν έγκριση από την Ινδία για κάλυψη πετρελαιοφόρων

by Insurancedaily editorial team
Apr 25, 2025 - Updated on Apr 28, 2025
1,6 δις δολ. στις ασφαλίσεις για τραυματισμούς από σκύλους
Ασφάλιση Κατοικιδίων Ειδήσεις & Νέα

1,6 δις δολ. στις ασφαλίσεις για τραυματισμούς από σκύλους

by Insurancedaily editorial team
Apr 25, 2025
ομαδική αγωγη insurancedaily
Διεθνείς Ειδήσεις

Ομαδική αγωγή κατά της Toyota για παροχή δεδομένων οδήγησης σε ασφαλιστική

by Insurancedaily editorial team
Apr 24, 2025
Στο μικροσκόπιο του υπ. Δικαιοσύνης για απάτη η UnitedHealthCare (video)
Διεθνείς Ειδήσεις

Συνελήφθη άντρας που απειλούσε ότι θα πυροβολήσει έξω από τα γραφεία της United HealthCare

by Insurancedaily editorial team
Apr 23, 2025
Τον Ιούνιο το NN Social Innovation Startup Award
Διεθνείς Ειδήσεις

Τον Ιούνιο το NN Social Innovation Startup Award

by Insurancedaily editorial team
Apr 23, 2025
EIOPA: Σε 6 σημεία η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου
Διεθνείς Ειδήσεις

EIOPA: Σε 6 σημεία η απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου

by Insurancedaily editorial team
Apr 22, 2025

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

I agree to the Terms & Conditions and Privacy Policy.

300x250png
home-300x250gif
banner-250-300-2024png
technopan-koufomata-pvcpng

TOP#5 Insurancedaily

    Εγγραφή στο Newsletter

    +12,000 εγγεγραμμένοι χρήστες ενημερώνονται καθημερινά για θέματα Ιδιωτικής Ασφάλισης από το Newsletter του insurancedaily.gr

    Facebook Instagram Youtube
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    • Όροι χρήσης
    • Προστασία προσωπικών δεδομένων
    • Cookies
    • Πληροφορίες
    • Επικοινωνήστε μαζί μας
    © MORAX MEDIA Α.Ε.

    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του insurancedaily.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη. © 2023

    Insurancedaily.gr | Ταυτότητα

    • Διαχειριστής / Διευθυντής: Mωράκης Μιχαήλ
    • Διευθύντρια Σύνταξης: Βίκυ Γερασίμου
    • Ιδιοκτησία: Morax Media Α.Ε.
    • Νόμιμος Εκπρόσωπος: Μωράκης Νικόλαος
    • Διαχειριστής / Δικαιούχος Domain: Μωράκης Μιχαήλ
    • Έδρα - Γραφεία: Ιφιγένειας 6, Καλλιθέα, ΤΚ 17672
    • Email: info@insurancedaily.gr, Tηλ: +30 210 9594121

    Add New Playlist

    No Result
    View All Result
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ

    © 2020 Insurancedaily.gr - by Morax Media s.a..

    Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε καλύτερη εμπειρία πλοήγησης και προσωποποιημένο περιεχόμενο.
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
    • ΜΕΛΕΤΕΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΕΚΕ