Ασφάλιση Κατοικίας Ειδήσεις & Νέα

Β. Βερνάρδος: Φορολογικά κίνητρα και υποχρεωτικότητα στις ασφαλίσεις κατοικίας

Ο βερνάρδος από την Interamerican

συνέντευξη του Β. Βερνάρδου, Non Motor Business Line Manager στην Interamerican στη Βίκυ Γερασίμου

Oι Έλληνες δεν αξιοποιούν τα προγράμματα ασφαλιστικής προστασίας των κατοικιών. Όπως εξηγεί στο ΑΜ ο Βαγγέλης Βερνάρδος, Non Motor Business Line Manager στην Interamerican η περιορισμένη διείσδυση του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης οφείλεται τόσο στην έλλειψη κουλτούρας για την αξία της ασφάλισης όσο και στη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Όπως επισημαίνει παρά τα φυσικά καταστροφικά γεγονότα που έχουν βιώσει οι Έλληνες δεν στρέφονται στον βαθμό που θα έπρεπε στις εταιρείες για να καλύψουν την περιουσία τους. Ο κ. Β. Βερνάρδος επίσης αναφέρεται:

• Στο σχεδιασμό της Interamerican όπου εντάσσεται η διεύρυνση των παραδοσιακών καλύψεων αξιοποιώντας τα οικοσυστήματα υπηρεσιών

• Στη συρρίκνωση του κλάδου ασφάλισης περιουσίας, που έχασε το 0,4% την περίοδο 2016-2017.

• Στις ζημίες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα αλλά και τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στον κλάδο

• Η πολιτεία θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα, να δώσει τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα και να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα.

Γιατί παραμένει ανασφάλιστο το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών στη χώρα μας; Πιστεύετε ότι πρέπει να υφίσταται υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση αυτή;

Παρόλο το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας (70% περίπου) και την υψηλή σεισμικότητα που έχουμε –1η θέση στην Ευρώπη και 6η θέση παγκοσμίως– οι ασφαλισμένες κατοικίες είναι μόνον 15% επί του συνόλου και από αυτές το 70% λόγω της υποχρεωτικής ασφάλισης των στεγαστικών δανείων. Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανασφάλιστων κατοικιών οφείλεται ως επί το πλείστον στη χαμηλή ασφαλιστική συνείδηση και στη βαθιά οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών. Ο περιορισμός χορήγησης στεγαστικών δανείων συνέβαλε επίσης στο αποτέλεσμα αυτό. Συγκεκριμένα ο κλάδος ασφάλισης περιουσίας συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 2016 (στοιχεία ΕΑΕΕ).

Η αξιοποίηση των προγραμμάτων ασφάλισης κατοικίας, από τους καταναλωτές δεν είναι η αναμενόμενη. Ειδικότερα τώρα που τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα και οι κίνδυνοι περισσότεροι, θα φαινόταν πιο λογικό να υπάρχει μια αυξητική τάση στην ασφάλιση κατοικίας, καθώς οποιαδήποτε ζημία συμβεί στην περιουσία μας είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αντιμετωπιστεί οικονομικά. Πρόσφατα παραδείγματα, οι ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις-πλημμύρα) στη Δυτική Αττική πριν από μερικούς μήνες, τον Νοέμβριο 2017.

Εκτιμάται ότι η μέση δηλωθείσα ζημιά στις ασφαλίσεις περιουσίας, ανέρχεται στα €65.833 (βάσει στοιχείων της ΕΑΕΕ) εκ των οποίων το 44% αφορούσε κατοικίες. Η πολιτεία θα πρέπει να μελετήσει σοβαρά το θέμα, να δώσει τα κατάλληλα φορολογικά κίνητρα και να θεσπίσει την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των κατοικιών, επενδύοντας στην ασφαλιστική συνείδηση των Ελλήνων και την προστασία τους έναντι καταστροφικών γεγονότων.

Με βάση την εμπειρία σας ποιοι κίνδυνοι έχουν τη μεγαλύ τερη συχνότητα και πού καταγράφεται το μεγαλύτερο κόστος αποκατάστασης;

Το μεγαλύτερο ποσοστό ζημιών και οι συχνότερες αιτίες αποζημίωσης προέρχονται από τη διαρροή νερών για παράδειγμα από τη θραύση σωληνώσεων, δεξαμενών ύδρευσης, θέρμανσης, ψύξης και αποχέτευσης, καθώς και από καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, καταιγίδες. Τα παραπάνω αποτελούν το 64% των συνολικών περιπτώσεων της Εταιρείας μέσα στο 2017, με μέσο κόστος αποζημίωσης στα €1.000 περίπου.

Τη 2η θέση σε επίπεδο συχνότητας, έχουν τα Γενικά Ατυχήματα όπου περιλαμβάνονται το βραχυκύκλωμα, η κλοπή και διάρρηξη και η θραύση κρυστάλλων. Το ποσοστό των γενικών ατυχημάτων ανήλθε για την ίδια χρονιά στο 29% των συνολικών περιπτώσεων ενώ το μέσο κόστος ανά αποζημίωση έφτασε τα €1.200.

Είναι στα σχέδια της Εταιρείας σας η δημιουργία νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών στον κλάδο Κατοικίας;

Η Ιnteramerican διαθέτει σύγχρονα προγράμματα ασφάλισης κατοικίας “HOME” σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, που προσφέρουν ολοκληρωμένη κάλυψη τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους ενοικιαστές. Οι καλύψεις κατηγοριοποιούνται σε τέσσερα επίπεδα (Basic, Classic, Extra, Total) καλύπτοντας όλες τις ασφαλιστικές ανάγκες και απαιτήσεις των πελατών.

Στα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων συμπεριλαμβάνονται: η αποζημίωση σε πρώτο κίνδυνο με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, η ασφάλιση εξοχικής κατοικίας, οι απλές διαδικασίες έκδοσης συμβολαίου, οι σαφείς και ξεκάθαροι όροι, η ταχύτητα στις αποζημιώσεις, καθώς και τα ιδιαίτερα προσιτά ασφάλιστρα (€4,5 μηνιαίως πρόγραμμα classic / 100 τ.μ).

Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα επιλογής του ύψους του απαλλασσόμενου ποσού, δηλαδή του ποσού με το οποίο συμμετέχει ο πελάτης στα έξοδα αποκατάστασης σε περίπτωση ζημιάς, που κυμαίνεται από €0, €750 έως €5.000. Επίσης η Εταιρεία επενδύοντας στην καινοτομία και στον εκσυγχρονισμό με στόχο να κάνει ασφαλέστερη και καλύτερη τη ζωή των πελατών της, διευρύνει τα παραδοσιακά όρια της ασφάλισης και μελετά το επόμενο βήμα στο χώρο ασφάλισης κατοικιών, μέσω των “insurance ecosystems” – δηλαδή των οικοσυστημάτων υπηρεσιών.

Ποια είναι η άποψή σας για την πώληση προγραμμάτων ασφάλισης κατοικίας μέσω διαδικτύου; Προωθεί η Εταιρεία σας ασφάλιση κατοικίας online;

H Interamerican διακρίνεται για τον πολυκαναλικό της χαρακτήρα και μέσω της “Anytime Online” (direct κανάλι) προωθεί προγράμματα ασφάλισης κατοικίας για κτίριο και περιεχόμενο με ιδιαίτερη επιτυχία.

Πηγή: Ασφαλιστικό Marketing, Τεύχος Φεβρουαρίου 2018

 


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Β. Βερνάρδος: Φορολογικά κίνητρα και υποχρεωτικότητα στις ασφαλίσεις κατοικίας! https://www.insurancedaily.gr/v-vernardos-forologika-kinitra-ke-ypochreotikotita-stis-asfalisis-katikias/