Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Βόλος: Μια πόλη με Αστικό πληθυσμό όπου η Ασφαλιστική πίτα είναι ισομερώς μοιρασμένη


Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά της περιφέρειας, στο πλαίσιο της στήλης “Επαρχία Αγάπη μου”, αυτήν τη φορά παρουσιάζοντας το νομό Μαγνησίας!  

Ο Νομός Μαγνησίας ανήκει στην περιφέρεια της Θεσσαλίας και περιλαμβάνει γεωγραφικά τις περιοχές γύρω από τον Παγασητικό κόλπο όπως επίσης και τα νησιά των βορείων Σποράδων, Αλόννησο, Σκιάθο και Σκόπελο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της είναι 208.500 κάτοικοι με την πρωτεύουσα το Βόλο να έχει πληθυσμό 144.420 κατοίκους. Δεύτερη σε πληθυσμό είναι η επαρχία Αλμυρού, κυρίως αγροτική περιοχή που ασχολείται με την καλλιέργεια βάμβακος, σιτηρών, ντομάτας και αμυγδάλων. Ο Βόλος στο παρελθόν φημιζόταν και για τη βιομηχανική ζώνη που είχε, μια κατάσταση που με τα χρόνια φθίνει καθώς η αποβιομηχανοποίηση της περιοχής είναι έντονη.

Στο ρεπορτάζ μας συμμετείχαν οι Ασφαλιστικές εταιρείες Allianz, Interamerican, Interlife, MetLife, Εθνική, Ιντερσαλόνικα και Υδρόγειος με συνεργάτες τους είτε από το agency system ή από το ελεύθερο δίκτυό τους. Συγκεκριμένα για τους σκοπούς της έρευνας ο συντάκτης του περιοδικού, Νίκος Μωράκης, που επισκέφτηκε το Νομό μίλησε με τους:

  • Πλεξουσάκη Μιχάλη (Ιντερσαλόνικα)
  • Μαρκά Ιωάννη (Interamerican)
  • Μελετίου Δήμητρα (MetLife)
  • Θεοδώρα Νάνου (Εθνική)
  • Κουρτίδου Αναστασία (Interlife, Allianz)
  • Τσουμπέκο Μιχάλη & Ζίντρα Μιχάλη (Interlife)
  • Γεωργαλά Μαρία (Υδρόγειος)
asfalistes_volos

Από Αριστερά: Ιωάννης Μαρκάς, Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων Interamerican, Δήμητρα Μελετίου, DSF Executive MetLife, Νάνου Θεοδοσία, Ομαδάρχης Εθνική Ασφαλιστική, Γεωργαλά Μαρία, Ασφαλιστικό Πρακτορείο εξέλιξις

Στην πόλη του Βόλου δραστηριοποιείται στο σύνολό τους η πλειονότητα των Ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και τα μεγαλύτερα agency όπως αυτά των Εθνική Ασφαλιστική, Interamerican, MetLife και NN. Σε συναντήσεις που είχαμε με μερικά από αυτά τα γραφεία ενημερωθήκαμε ότι κατά μέσο όρο διατηρούν 15 ενεργούς επαγγελματίες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι ειδικεύονται περισσότερο στον κλάδο Ζωής και Υγείας. Ενδεικτικά ο κ. Μαρκάς, Διευθυντής γραφείου της Interamerican στο Βόλο με 17 ενεργούς ασφαλιστές, μας ενημέρωσε ότι το γραφείο του διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο στην Υγεία της τάξεως του 1.000.000 ευρώ ενώ το γραφείο της Εθνικής, με 10 ενεργούς ασφαλιστές και διευθύντρια την κ. Νάνου είχε για το 2015 νέα παραγωγή (στη Ζωή) που έφτασε τα 300.000 ευρώ.

Αυτό που μας έκανε εντύπωση από την επαφή που είχαμε με τους Ασφαλιστές είναι ότι οι περισσότεροι εξ αυτών μας παραδέχτηκαν ότι η περιοχή του Βόλου είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και συνεχίζει να χρησιμοποιείται και μέχρι σήμερα ως μια πόλη στην οποία πολλές εν Ελλάδι Ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και ΕΠΥ επέλεξαν για να κάνουν το ντεμπούτο τους. Το αποτέλεσμα αυτού του πειραματισμού ήταν μερικές από αυτές τις εταιρείες να κλείσουν και να ζημιώσουν στο σύνολό τους την αγορά.

das_sxhma_contract

Κτίριο στην είσοδο της πόλης του Βόλου. Τρεις στις τέσσερις πινακίδες ανήκουν σε Ασφαλιστικές εταιρείες και διαμεσολαβητικά γραφεία

Εταιρείες όπως η Άστρα Ασφαλιστική, η Εγνατία, η 5 Star και φυσικά η ΑΣΠΙΣ η οποία μάλιστα διατηρούσε δύο γραφεία στην περιοχή. Στην πόλη διατηρεί γραφείο και η μεσιτική ΣΧΗΜΑ στην είσοδο της πόλης με μεγάλη πινακίδα σε ευδιάκριτο σημείο.

Σύμφωνα με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, οι εγγεγραμμένοι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές ανέρχονται στους 359 με 293 να έχουν άδεια Ασφαλιστικού Συμβούλου, 43 Πράκτορα, 3 Μεσίτη και 20 Συντονιστή.  Στην πλειονότητά τους, οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές διατηρούν δικά τους προσωπικά γραφεία με κύρια δραστηριότητα το αυτοκίνητο. Ένα νούμερο το οποίο παράγοντες της τοπικής αγοράς υπολογίζουν ότι θα μειωθεί στα μισά μέσα στον επόμενο χρόνο με την εργασία αυτών των ανθρώπων να μετακυλίεται σε αδήλωτη και μαύρη καθώς δεν θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν τα γραφεία τους. Μια εξέλιξη αρνητική για το σύνολο του κλάδου που όμως προϋπήρχε με τους μαύρους κωδικούς στην πόλη να είναι σε έξαρση.

Διαβάστε εδώ για τους Γενικούς Κλάδους στην Ασφαλιστική Αγορά της Δράμας

Στο νομό υπάρχει επίσης Σύλλογος Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών (Σύλλογος Διαμεσολαβητών Ασφαλειών Μαγνησίας) ο οποίος δημιουργήθηκε το 2004 με σκοπό να συσπειρώσει τους επαγγελματίες του κλάδου κάτι που όμως μέχρι και σήμερα δεν τα έχει καταφέρει. “Μόνο μια φορά καταφέραμε και μαζέψαμε πολύ κόσμο και αυτό επειδή τους ενημερώσαμε ότι θα γίνει δωρεάν επαναπιστοποίηση για τα μέλη” μας δήλωσε η γραμματέας του συλλόγου Μαρία Γεωργαλά.

Γενικοί Κλάδοι    

Οι γενικοί κλάδοι έχουν και στο νομό Μαγνησίας την τιμητική τους κυρίως λόγω του αυτοκινήτου. Όπως προαναφέραμε η πλειονότητα των Ασφαλιστικών Συμβούλων – Πρακτόρων στο Νομό ασχολούνται κατά 90% ή ακόμα και αποκλειστικά με την ασφάλιση αυτοκινήτου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βιώνουν και αισθητή μείωση στην αξία του χαρτοφυλακίου τους λόγω του πολέμου στις τιμές των συμβολαίων. “Ο Ασφαλισμένος στόλος μπορεί να αυξάνεται” μας δήλωσε ο κ. Τσουμπέκος, ασφαλιστής και ιδιοκτήτης σχολής οδηγών στο Βόλο, “αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυξάνονται και τα έσοδά μας. Ο ανταγωνισμός είναι πάρα πολύ υψηλός, συνάδελφοι παίζουν πολύ με τα ψιλά γράμματα στα συμβόλαια και φυσικά πολλές φορές τάζουν χαμηλότερες τιμές προφορικά μόνο και μόνο για να τραβήξουν τον πελάτη στο γραφείο τους. Εμείς δεν μπαίνουμε πολλές φορές σε αυτήν τη διαδικασία με αποτέλεσμα ένα 10–15% των πελατών μας που μας παζαρεύουν για λίγα ευρώ τα συμβόλαια να τους παραπέμπουμε στον ανταγωνισμό“.

Το μέσο κόστος ζημιάς στο νομό – στον κλάδο οχημάτων – ανέρχεται στα 1.927 ευρώ*

Σύμφωνα με στοιχεία που συλλέξαμε, τις χαμηλότερες τιμές στις βασικές καλύψεις των συμβολαίων τις παρέχουν οι εταιρείες ERGO & Eurolife ενώ κατά διαστήματα εμφανίζονται φυλλάδια στους δρόμους της πόλης που τάζουν τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς με την εγγύηση της πρώτης Ασφαλιστικής εταιρείας στην Ελλάδα.

flyer_volos

Διαφημιστικό φυλλάδιο με ασφάλιση αυτοκινήτου στην 1η ασφαλιστική εταιρεία στην Ελλάδα!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η δημιουργία στην ουσία συμβολαίων 2 ταχυτήτων (όχι μόνο στο Βόλο αλλά γενικά στην αγορά) με συμβόλαια που παρέχουν απλά βασικές καλύψεις και συμβόλαια με extra καλύψεις. Κάτι που προϋπήρχε με τη διαφορά όμως ότι στο παρελθόν η  διαφορά στην τιμή τους ήταν μεγάλη ενώ σήμερα έχει μειωθεί στα μισά (ειδικά στα ακριβά συμβόλαια με τις extra καλύψεις).

Όσον αφορά τις λοιπές καλύψεις στους γενικούς κλάδους κινητικότητα υπάρχει στην ασφάλιση πυρός των ενυπόθηκων δανείων, με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται συνεχώς λόγω της έντονης δραστηριότητας των τραπεζών, στις ασφάλειες αστικής ευθύνης όπως π.χ. των γιατρών στο νοσοκομείο του ΙΑΣΩ στη Λάρισα που έχει γίνει μέσω της Εθνικής από την ΕΔπιθεώρηση Φουφόπουλου αλλά και των βιομηχανικών κινδύνων (έχει αρχίσει να μειώνεται το ενδιαφέρον λόγω της αποβιομηχανοποίησης της περιοχής).

Σημασία έχει να σταθούμε στις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς τραπεζών καθώς πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες Ασφαλιστών σχετικά με περιστατικά πελατών τους που είτε οι καλύψεις που τους ζητούσαν φωτογράφιζαν συγκεκριμένες συνεργαζόμενες Ασφαλιστικές εταιρείες, είτε δημιουργούσαν προβλήματα στο δικαίωμα του πελάτη να ασφαλιστεί εκτός τραπέζης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα γνωστής Ασφαλίστριας στην πόλη του Βόλου η οποία μας κατήγγειλε ότι ο Διευθυντής του υποκαταστήματος Πειραιώς δεν άφηνε τη μεταφορά ποσού πελάτη της από το λογαριασμό του σε συμβόλαιο αμοιβαίων κεφαλαίων επικαλούμενος τεχνικά κολλήματα. Ένα περιστατικό που λύθηκε όταν η ασφαλίστρια αναγκάστηκε να κάνει φασαρία και να επιμείνει έντονα μέχρι ο Διευθυντής να υποχωρήσει.

Δείτε εδώ σε ποιες περιοχές οι Ασφαλιστές ετοιμάζουν κινητοποιήσεις κατά των Τραπεζών.

Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ μας στην Ασφαλιστική Αγορά του Νομού Μαγνησίας την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 παρουσιάζοντας την εικόνα που σχηματίσαμε από τη δραστηριότητα των ασφαλιστών στον κλάδο Ζωής & Υγείας.

*Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ του 2014


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Βόλος: Μια πόλη με Αστικό πληθυσμό όπου η Ασφαλιστική πίτα είναι ισομερώς μοιρασμένη! https://www.insurancedaily.gr/volos-mia-poli-me-astiko-plithismo-opou-h-pita-einai-isomeros-moirasmenh/