Ασφαλιστικές Ειδήσεις

«Βόμβα» και στον ΕΟΠΥΥ βάζει το χαράτσι

«Βόμβα» και στον ΕΟΠΥΥ βάζει το χαράτσι

Βραδυφλεγή «εκρηκτικό μηχανισμό» στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη και όχι μόνο στις συντάξεις έχει βάλει το ασφαλιστικό χαράτσι σε βάρος του εισοδήματος των επαγγελματιών και των αγροτών.

Η μέχρι τώρα απόκλιση 50% από τον εισπρακτικό στόχο του χαρατσιού πλήττει όχι μόνο τα οικονομικά του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά και του ΕΟΠΥΥ, δεδομένου ότι οι εισφορές για την κύρια ασφάλιση (14% για τους αγρότες και 20% για τους επαγγελματίες) εισπράττονται μαζί με τις εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ.

Μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι έχουν εισπραχθεί κοντά στα 130-140 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 270 εκατ. ευρώ.

Το 1/4 έως 1/5 αυτών των εισπράξεων πρέπει να αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, αν σήμερα ο ΕΟΠΥΥ ζητούσε από τον ΕΦΚΑ τις εισφορές τις οποίες δικαιούται, τότε έπρεπε να λάβει γύρω στα 30 εκατ. ευρώ έναντι 60-70 εκατ. ευρώ.

Αν οι χαμηλές αυτές εισπράξεις συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα λάβει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με εκείνα τα οποία ανέμενε από τις εισφορές των επαγγελματιών και των αγροτών υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης. H τρύπα αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις καταβολής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ασφαλισμένους, τις φαρμακευτικές αλλά και τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά, ιατρούς) σε συνθήκες μάλιστα που η καθυστέρηση στο κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης στερεί από το δημόσιο αλλά και την αγορά από μία νέα χρηματοδοτική ένεση ρευστότητας.


1 Comment

1 Σχολιο

  1. Εργενιάδης Αργ.

    Mar 16, 2017 at 1:31 PM

    Νομίζω ότι είμαστε η μοναδική επαγγελματική ομάδα που προσδοκά, εύχεται και κάνει ότι περνά από χέρι της για να καταστραφεί η χώρα προκειμένου να βρούμε κανέναν πελάτη!!!

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − seven =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Βόμβα» και στον ΕΟΠΥΥ βάζει το χαράτσι! https://www.insurancedaily.gr/vomva-ke-ston-eopyy-vazi-to-charatsi/