Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Βρήκαν γιατί κάποια άρθρα γίνονται “viral”


Όσοι ασχολούνται με το Διαδίκτυο και με τα κοινωνικά δίκτυα έχουν σίγουρα παρατηρήσει ότι ορισμένα άρθρα διαγράφουν ταχύτατα τη δική τους “ξέφρενη” πορεία και αναδημοσιεύονται πάρα πολλές φορές, με αποτέλεσμα να γίνονται “viral”, όπως λέμε.

Η απάντηση γιατί γίνεται αυτό είναι στον εγκέφαλο. Χιουμοριστικά βιντεάκια, δημοσιεύματα για κάποια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη ή ακόμη και για gossip κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και συζητιούνται για μέρες, προκαλώντας αντιδράσεις.  Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο ένα διακριτό «αποτύπωμα», που υποδηλώνει ότι ένα άρθρο προορίζεται να κάνει θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα στο Ίντερνετ.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Νευροεπιστήμης της Σχολής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τις Έμιλι Φαλκ και Κριστίν Σολτς, που έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις – μία στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) και μία στο περιοδικό ψυχολογίας “Psychological Science” – μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 80 νέους 18 έως 24 ετών, που κλήθηκαν να διαβάσουν τα ίδια άρθρα των “NY Times”, τα οποία αφορούσαν σε θέματα υγείας.  Η εγκεφαλική μελέτη με την τεχνική της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) αποκάλυψε ένα «ίχνος»», με βάση το οποίο μπορεί να προβλεφθεί αν ένας χρήστης θα θελήσει να μοιρασθεί το άρθρο με άλλους. Το «σήμα» αυτό αντανακλά το πόσο πολύτιμη φαίνεται μια πληροφορία στον αναγνώστη και πόσο πολύτιμη θεωρεί ότι θα είναι επίσης για την κοινωνία.

«Αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναn μικρό αριθμό εγκεφάλων, για να προβλέψουμε τι θα κάνουν μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων, που θα διαβάσουν τους “ΝΥ Times”, αυτό σημαίνει ότι παρόμοια πράγματα συμβαίνουν σε πολλούς ανθρώπους. Συγκεκριμένα άρθρα αγγίζουν την ίδια χορδή σε διαφορετικούς εγκεφάλους, άρα παρόμοια πράγματα έχουν αξία για την ευρύτερη κοινωνία» δήλωσε η Σολτς.  Το αξιοσημείωτο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι ο καθένας μπορεί να «προπαγανδίζει» το ίδιο πράγμα για διαφορετικούς λόγους: ο ένας επειδή νομίζει ότι ο φίλος του θα γελάσει, ενώ ο άλλος επειδή θεωρεί ότι έτσι, θα τον βοηθήσει σε κάποιο πρόβλημα.

Αλλά, παρόλα αυτά, μοιάζει να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής στη νευρωνική δραστηριότητα του εγκεφάλου, που προμηνύει τη μελλοντική δημοφιλία του άρθρου.  Σε γενικές γραμμές κάποιος μοιράζεται και προωθεί μια πληροφορία, που θα τον κάνει να φανεί καλός, ζεστός, έξυπνος και αστείος στα μάτια των τρίτων, θα ενισχύσει τους κοινωνικούς δεσμούς και τις σχέσεις του μαζί τους και θα επηρεάσει τη συμπεριφορά τους, επειδή θεωρεί ότι αυτό θα τους κάνει καλό.

Πηγή: Healthmag.gr


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 15 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Βρήκαν γιατί κάποια άρθρα γίνονται "viral"! https://www.insurancedaily.gr/vrikan-giati-kapia-arthra-ginonte-viral/