Ειδήσεις

Υποβάθμιση της υγείας και της περίθαλψης χωρίς καινοτόμα φάρμακα


Έρευνα της ALCO για λογαριασμό του PhRMA Innovation Forum δείχνει ότι 80% των Ελλήνων πιστεύει πως δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε φάρμακα και 60% πιστεύει ότι κινδυνεύει η υγεία τους χωρίς καινοτόμα φάρμακα Πρωτεύοντα ρόλο στην ελληνική κοινωνία παίζει η υγεία, η οποία έρχεται πρώτη ως τομέας ενδιαφέροντος, με την παιδεία να έπεται, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τομέα.

Μάλιστα, ποσοστό πάνω από 80%, πιστεύει ότι η Πολιτεία δεν καλύπτει με επάρκεια τις φαρμακευτικές ανάγκες των πολιτών. Οι αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας σε σημαντικές πτυχές του ζητήματος της υγείας αποτυπώνονται σε έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρία ALCO, για λογαριασμό του PhRMA Innovation Forum. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3 – 8 Μαρτίου 2017 με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ότι το επίπεδο της παρεχόμενης περίθαλψης στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Η πεποίθηση αυτή είναι εντονότερη (74%) στα άτομα ηλικίας 45 ετών και άνω, τα οποία θεωρείται ότι έρχονται συχνότερα σε επαφή με το σύστημα υγείας. Όπως προκύπτει από την έρευνα, τα καινοτόμα φάρμακα ταυτίζονται με μεγαλύτερο προσδόκιμο και καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και με ευκολότερο τρόπο χορήγησης. Ειδικότερα, έξι στους δέκα πολίτες αναφέρουν ότι τα νέα καινοτόμα φάρμακα σχετίζονται άμεσα με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης.

Για το 64% των πολιτών, η μειωμένη πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα σηματοδοτεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία τους, αλλά και υποβάθμιση των Ελλήνων σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μόλις το 15% θεωρεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο λογικό, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Με την αντίληψη αυτή συνδέεται και η αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στο ενδεχόμενο μέτρων που θα καθυστερούν την έλευση νέων, καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Η πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπίζει μια τέτοια εξέλιξη ως απειλή για την υγεία, αλλά και ως υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Ο κ. Jim Sage, Πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Hellas, δήλωσε σχετικά: “Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν με σαφήνεια τη σημασία που αποδίδει η ελληνική κοινωνία στο θεσμό της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και το αίτημα για διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, που προσθέτουν χρόνο και ποιότητα ζωής.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η συνεργασία μεταξύ της Πολιτείας, του φαρμακευτικού κλάδου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο χώρο της υγείας. Με εποικοδομητικό διάλογο και αξιοποίηση της διαθέσιμης τεχνογνωσίας, μπορούμε από κοινού να διαμορφώσουμε ένα βιώσιμο σύστημα περίθαλψης, με κινητήριο μοχλό την καινοτομία και κύριο ωφελούμενο τον Έλληνα ασθενή”.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Υποβάθμιση της υγείας και της περίθαλψης χωρίς καινοτόμα φάρμακα! https://www.insurancedaily.gr/ypovathmisi-tis-perithalpsis-choris-kenotoma-farmaka/