Συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για το πρόβλημα της κυκλοφορίας των ανασφάλιστων οχημάτων, τη διαδικασία εντοπισμού τους και τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς για την αντιμετώπισή του.
Το θέμα ανέπτυξαν η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαίδου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, και ο Πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, Δημήτρης Ζορμπάς.
Ο κ Ζορμπάς μίλησε για περίπου ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα κάνοντας λόγο για μικρή πρόοδο από τον Απρίλιο του 2013 που θεσπίστηκε η διαδικασία ηλεκτρονικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του επικουρικού κεφαλαίου τότε 800.000 περίπου οδηγοί είχαν φροντίσει να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητα τους, φοβούμενοι τους αυστηρούς ελέγχους, αλλά στη συνέχεια – και αφού είδαν ότι το θέμα ξανά ξεχάστηκε δεν τις ανανέωσαν με αποτέλεσμα 600.000 από αυτούς να ξαναμείνουν ανασφάλιστοι.
Ο κ. Ζορμπάς επί την ευκαιρία παρουσίασε στους δημοσιογράφους την πρωτοποριακή εφαρμογή του επικουρικού κεφαλαίου όπου ο καθένας βάζοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του και το ΑΦΜ του μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι ασφαλισμένος. Η συγκεκριμένη εφαρμογή από την ημέρα λειτουργίας της έχει τακτοποιήσει τα στοιχεία 234.000 ενδιαφερόμενων εκ των οποίων το 20,47% ήταν ανασφάλιστοι. Ανασφάλιστοι γιατί είτε ήταν θύματα απάτης, είτε λόγο κάποιου λάθους στο συμβόλαιο τους είτε εν γνώση τους. Από την άλλη μεριά τα στοιχεία της αστυνομίας η οποία διενεργεί 500.000 ελέγχους το μήνα χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή έδειξαν ότι το 15,14% αυτών ήταν ανασφάλιστοι.
Από την πλευρά της η κ. Σαββαΐδου αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του κοινωνικού προβλήματος, τη βλάβη δηλαδή, που υφίστανται αθώοι πολίτες αλλά και η οικονομία από το φαινόμενο της κυκλοφορίας σημαντικού αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων στη χώρα μας. Τόνισε ότι σκοπός της γενικής γραμματείας είναι να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο θέμα και να συμμορφώσει τους ανασφάλιστους οδηγούς προτού προβεί σε διασταύρωση στοιχείων & πρόστιμα, κάτι που έχει δεσμευτεί με το επιχειρηματικό σχέδιο της Γραμματείας για το 2015.
Σε ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το κόστος της ζημιάς που προκαλούν τα ανασφάλιστα στο κράτος ο κ. Σαρρηγεωργίου απήντησε ότι χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι τα υπολογίζουν στα 30.000.000 ευρώ με το ποσό να φημολογείται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι τέλος του έτους τα 100.000.000 ευρώ.
Στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ένωση μετά το πέρας της συνέντευξης τύπου δήλωσε τα ακόλουθα:
Η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης του φαινομένου οδήγησε την Πολιτεία στη θέσπιση με νόμο της διαδικασίας ηλεκτρονικού ελέγχου της κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων κατά τα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών κρατών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται, μέσω ηλεκτρονικής διασταύρωσης:
α) των αρχείων των κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει η Πολιτεία και
β) των ασφαλισμένων οχημάτων όπως καταγράφονται στο Κέντρο Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων.
Έχοντας ξεπεράσει τις τεχνικές δυσκολίες η ρύθμιση αυτή βρίσκεται πλέον σε στάδιο εφαρμογής. Έτσι κρίθηκε σημαντική η ενημέρωση του κοινού, καθώς σκοπός της ρύθμισης είναι η προστασία και η αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου και όχι ο αιφνιδιασμός του πολίτη.
Ο κ. Σαρρηγεωργίου αναφέρθηκε στη σημασία της ουσιαστικής ενημέρωσης της κοινωνίας για τον κοινωνικό χαρακτήρα της υποχρεωτικής ασφάλισης ευθύνης από την κυκλοφορία οχημάτων η οποία συνίσταται στην προστασία και αποκατάσταση των θυμάτων από αυτοκινητικά ατυχήματα.
Παράλληλα, τόνισε την εισροή σημαντικών εσόδων στα ταμεία του κράτους που προκύπτουν από το φόρο υπέρ του Δημοσίου επί των ασφαλίστρων αλλά και από την φορολόγηση των κερδών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Η πάταξη του φαινομένου κυκλοφορίας ανασφάλιστων οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων έως € 100 εκατομμύρια το χρόνο.
Σημείωσε ότι από τα ανασφάλιστα οχήματα επιβαρύνεται οικονομικά και το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτων και μέσω αυτού το σύνολο των νομοταγών και συνετών ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες κρίσης καταβάλλουν κανονικά τα ασφάλιστρά τους.
Τέλος, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 1.000.000 ανασφάλιστα οχήματα στους ελληνικούς δρόμους.
Ο κ. Ζορμπάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ασφαλιστικής αγοράς για την αντιμετώπιση του προβλήματος και στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων, η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγξουν άμεσα και εύκολα αν το όχημά τους είναι ασφαλισμένο.
Η εφαρμογή στοχεύει στην αποφυγή της ταλαιπωρίας αλλά και των προστίμων και κυρώσεων που θα επιβληθούν από την Πολιτεία στους ανασφάλιστους οδηγούς.
Μέσω αυτής μπορούν να διαπιστώσουν εάν εμφανίζονται ασφαλισμένοι και να προβούν έγκαιρα σε διορθώσεις τυχόν λαθών στα στοιχεία τους, επικοινωνώντας με την ασφαλιστική τους εταιρεία.