ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα

jeroen dijsselbloem

jeroen dijsselbloemΜάχη με τους δανειστές με επίκεντρο τις τράπεζες. Επιβεβαιώνει τη διεξαγωγή έκτακτης συνάντησης για την Ελλάδα, την ερχόμενη Τετάρτη, ο Jeroen Dijsselbloem.
Την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως με την ελπίδα να βρεθεί μία πολιτική λύση για την παράταση του ελληνικού προγράμματος με τρόπο τέτοιο που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
Την ίδια ώρα, η ρευστότητα των τραπεζών με επίκεντρο 3 σημαντικές και πολύ πιεστικές ημερομηνίες, βρέθηκε στο επίκεντρο  και των χθεσινών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των δανειστών. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα δύσκολες και η κυβέρνηση περιμένει από τον υπουργό Γιάννη Βαρουφάκη σήμερα αναλυτικό απολογισμό της περιοδείας ανά την  Ευρώπη αλλά και των επαφών με στελέχη των υπουργείων οικονομικών χθες στις Βρυξέλλες για να καθορίσει τα επόμενα βήματα.
Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για εκβιασμό με επίκεντρο το τραπεζικό σύστημα. Το κλείσιμο της «κάνουλας» της ρευστότητας μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  στις 11 Φεβρουαρίου αν δεν υπάρξει επιβεβαίωση ύπαρξης «προγράμματος» στην Ελλάδα  είναι ο πρώτος σταθμός. Θα μεσολαβήσουν από την Κυριακή οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα οργανώνονται παρασκηνιακές διπλωματικές επαφές.
Την ίδια ημερομηνία, την 11η Φεβρουαρίου ο Γερμανικός άξονας πέτυχε τη διενέργεια έκτακτου Eurogroup  το οποίο επιχειρούσε να αναχαιτίσει η κυβέρνηση. Ωστόσο, ακόμη και αν τα κατάφερνε, θα έπρεπε έτσι και αλλιώς να δώσει εξηγήσεις στις 14 Φεβρουαρίου στην Σύνοδο Κορυφής αλλά και δύο ημέρες αργότερα στις 16 Φεβρουαρίου στην επίσημη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών που θεωρείται και η τελευταία ενδεχομένως προθεσμία υποβολής νέου αιτήματος παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος  ένα αίτημα που  θα πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις.
Η πίεση συνδέεται με την λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου και την ανάγκη έως τότε όχι μόνο να έχει βρεθεί λύση αλλά και να έχει περάσει προς έγκριση από κοινοβούλια κρατών μελών και συλλογικά όργανα.
Ειδικά για τις τράπεζες υπάρχει μία ακόμη πολύ κρίσιμη ημερομηνία. Η 18η Φεβρουαρίου, όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για πρόσβαση στην έκτακτη ρευστότητα μέσω του ELA για ακόμη 15 ημέρες. Το πρώτο δείγμα γραφής ξεκινά την Κυριακή με τις προγραμματικές δηλώσεις που ολοκληρώνονται την Τρίτη. Δηλαδή μία ημέρα πριν από το Eurogoup το οποίο θα κληθεί να τις αποτιμήσει ασκώντας εντονότατες  πιέσεις στην κυβέρνηση για συμφωνία με βάση όσα έχουν ήδη υπογραφεί.

Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × one =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου για την Ελλάδα! https://www.insurancedaily.gr/%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%bf-eurogroup-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-11-%cf%86%ce%b5%ce%b2%cf%81%ce%bf%cf%85%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bb/