Κοινωνική Ασφάλιση

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών λόγω αύξησης κατώτατου μισθού

increase

credit-limit-increase

Κάθετα αντίθετος ήταν ο Υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης στο αίτημα των εργοδοτικών οργανώσεων να μείνουν ως έχουν οι ασφαλιστικές εισφορές σε περίπτωση μίας αύξησης του εθνικού κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ στα 751 ευρώ.    

Το εργοδοτικό αυτό αίτημα κατατέθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) με θέμα τις αλλαγές που επιδιώκει να προχωρήσει η κυβέρνηση στο Εργασιακό με σημαντικότερη εκείνη της επαναφοράς του εθνικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012.

Στόχος της παραμονής των ασφαλιστικών εισφορών στο οποίο επίπεδο που βρίσκονται σε απόλυτους όρους σήμερα, παρά την αύξηση του μισθού κατά 22% είναι να μην επιβαρυνθεί το μη μισθολογικό εργασιακό κόστος μαζί με το μισθολογικό.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο απερρίφθη εντελώς από τον κ. Σκουρλέτη, καθώς από την αναλογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένει το Υπ. Εργασίας να αυξηθούν και τα «ίδια» έσοδα του ΙΚΑ, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οι ασφαλιστικές εισφορές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης μειώθηκαν κατά 17,7% το α’ δίμηνο του 2015 σε σχέση με το α’ δίμηνο του 2014.

Εξάλλου, ο κ. Σκουρλέτης απορρίπτει το εργοδοτικό αίτημα να καθορίσουν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι ελεύθερα χωρίς καμία κρατική παρέμβαση το  ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με το Υπ. Εργασίας, θα καθοριστεί με νόμο η επαναφορά του εθνικού κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τον Ιούλιο του 2016 και το μόνο που θα μπορούν  να αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα είναι με πόσες «δόσεις» θα φτάσει ο κατώτατος μισθός στο παραπάνω επίπεδο.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen + 11 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών λόγω αύξησης κατώτατου μισθού! https://www.insurancedaily.gr/%ce%ad%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%cf%8d%ce%be%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd-%ce%b5%ce%b9%cf%83%cf%86/