Κοινωνική Ασφάλιση

Στην… άβυσσο της κρίσης βυθίζεται ο ΟΑΕΕ


oaee

Χωρίς τέλος μοιάζει να είναι η καταβύθιση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στην κρίση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών, το εν λόγω ταμείο από τους τρεις κιόλας μήνες του 2015 έχει απορροφήσει το 1/3 της χρηματοδότησης που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός γι’ αυτό σημαίνει.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΕΕ στο α΄τρίμηνο του 2015  άντλησε  από το κράτος  290 εκατ. ευρώ (επί συνόλου 834 εκατ. ευρώ που δικαιούται για φέτος) αντί για 255 εκατ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός και 208 εκατ. ευρώ που είχε αντλήσει πέρσι στο ίδιο διάστημα.

Και αυτό γιατί, στο α’ δίμηνο του 2015 οι ασφαλιστικές εισφορές έπεσαν κατά αντίστοιχο ποσό σε σχέση με πέρσι.  Αν συνεχιστούν, πάντως οι ίδιοι ρυθμοί απορρόφησης των προβλεπομένων κρατικών κονδυλίων, τότε τον προσεχή Αύγουστο θα έχουν αυτά τελειώσει. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει έκτακτη κρατική χρηματοδότηση, οι συντάξεις του ΟΑΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ή αλλιώς να περικοπούν κατά 10% -15% από την 1η Σεπτεμβρίου 2015. Την ίδια στιγμή, από τα νέα ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών αναμένονται περίπου 100 εκατ. ευρώ στα ταμεία του ΟΑΕΕ έως το τέλος του έτους.

Συνεπώς τα επιπλέον αυτά έσοδα για τον ΟΑΕΕ φτάνουν για να καλύψουν μόλις το ¼ της «τρύπας» που θα αφήσει πίσω της η εξάντληση της κρατικής χρηματοδότησης σε τέσσερις μήνες από σήμερα.

Παράλληλα, η επιλογή μίας ακόμα κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης από τον ΟΑΕΕ αντί 2 που ίσχυαν μέχρι πρότινος ενδέχεται να στοιχίσει σε ετήσια βάση περί τα 80 εκατ. ευρώ σε τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ.

Για να κλείσει άμεσα τα ελλείμματα του ΟΑΕΕ και όχι μόνο , η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία με την οποία θα μπορούν οι πόροι που θα συγκεντρώσει το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και φέτος.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

thirteen + 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Στην... άβυσσο της κρίσης βυθίζεται ο ΟΑΕΕ! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b2%cf%85%ce%b8%cf%8c-%cf%83%ce%b5-%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf-%ce%b2%cf%85%ce%b8%cf%8c-%ce%bf-%ce%bf%ce%b1%ce%b5%ce%b5/