Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Αύξηση κεφαλαίου για Eurobank


EurobankΑνακοινώθηκε επισήμως από τη Eurobank αλλά και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας- ΤΧΣ η έναρξη της διαδικασίας για την άντληση 2 δισ. ευρώ περίπου μέσω αύξησης κεφαλαίου. Η τράπεζα ήταν η μόνη «μεγάλη» που δεν είχε καταφέρει να ανακεφαλαιοποιηθεί η το καλοκαίρι καταφεύγοντας τότε στο ΤΧΣ και η τρόικα πίεζε για επιτάχυνση των αποφάσεων, όπως και έγινε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση επιδιώκεται να καλυφθεί πλήρως από ιδιωτικά κεφάλαια. Ωστόσο, εάν χρειαστεί μπορεί να ενεργοποιηθεί και η συμμετοχή του Ταμείου. Τραπεζικές πηγές τοποθετούν χρονικά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις αρχές Ιανουαρίου καθώς πριν θα πρέπει να προηγηθεί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Black Rock.

Όπως αναφέρει η κ. Αναστασία Σακελλαρίου Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ): «Σε συνέχεια των προσπαθειών μας για τη σταθεροποίηση και ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος, ανακοινώνουμε σήμερα την έναρξη των διαδικασιών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας Eurobank, το οποίο θα επιτρέψει την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και την ταχεία επιστροφή της στον ιδιωτικό τομέα. Το ΤΧΣ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε το εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία και να συμβάλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας».

Η Eurobank ανέφερε ότι το τελικό ποσό της αύξησης θα καθοριστεί από τη Eurobank και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο οι οποίες αξιολογούνται, επί του παρόντος, από την Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα βήμα προς την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Eurobank και ενισχύει τη δυνατότητα της Τράπεζας να στηρίζει την ελληνική οικονομία», επισημαίνεται.

Η προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί μέσω διάθεσης μετοχών στην αγορά («marketed equity offering»), στο πλαίσιο της οποίας, το ΤΧΣ, το οποίο κατέχει σήμερα το 95,2% των μετοχών της Eurobank, ενδέχεται να αξιολογήσει τη δυνατότητα απόκτησης σημαντικού μεριδίου μετοχών της Eurobank από έναν ή μια ομάδα θεσμικών επενδυτών («anchor investors»).

Η Barclays Bank PLC, ενεργώντας μέσω της επενδυτικής της τράπεζας, το υποκατάστημα Λονδίνου της Deutsche Bank AG, και η JP Morgan Securities PLC, ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές της συναλλαγής. Η Lazard Frères έχει διοριστεί οικονομικός σύμβουλος του Ταμείου.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nine − 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Αύξηση κεφαλαίου για Eurobank! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b1%cf%8d%ce%be%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-eurobank/