Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: Οι φόροι τρώνε τις καταθέσεις


vouliΗ καταθετική βάση των τραπεζών εμφανίζει μια στασιμότητα με προοπτικές αποδυνάμωσης, καθώς η κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες του έτους, αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή. Προχωρά και σε συστάσεις συνδέοντας την αναγκαία επιστροφή κεφαλαίων με μια μακρόπνοη στρατηγική και έναν αποτελεσματικό κεντρικό σχεδιασμό. Συστήνει επίσης τη δημιουργία ειδικού ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων.

Όπως αναφέρεται, οι καταθέσεις του Ιδιωτικού τομέα στις εγχώριες τράπεζες ανήλθαν στα 162,2 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το επίπεδο του Μαΐου 2013. «Η υπερφορολόγηση, η μείωση των μισθών και των συντάξεων και η διατήρηση των τιμών των αγαθών σε αδικαιολόγητα υψηλά επίπεδα εξανεμίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων και συνεπώς η αποταμίευση αποτελεί τελευταία προτεραιότητα τουλάχιστον για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα».

Το ανεξάρτητο γραφείο αναφέρει ότι «Δεδομένου ότι η οικονομία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, παρά την υποχώρησή της, είναι αναμενόμενο ότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας και την παραγωγή νέου πλούτου, η προέλευση του οποίου δεν πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αλλά στη γενικότερη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας που προϋποθέτει μια μακρόπνοη στρατηγική και έναν αποτελεσματικό κεντρικό σχεδιασμό.

Επίσης επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα (δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών) από τις εγχώριες τράπεζες συνεχίζει να υποχωρεί κυρίως λόγω της εκτίμησης του κινδύνου από την πλευρά των τραπεζών και των προβλημάτων των επιχειρήσεων λόγω της ύφεσης. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης παρουσίασε μια οριακή επιβράδυνση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Επιπλέον, κάποιες κινήσεις πιστωτικής επέκτασης, μέσω της πρόσφατης μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων των τραπεζών αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στη ρευστότητα της οικονομίας.

Τα δάνεια στην Ελλάδα ανέρχονται τον Αύγουστο στα € 221,4 δισ. και είναι μειωμένα κατά 0,3% σε σχέση με τον Ιούλιο και κατά 4,83% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Από τα € 221,4 δισ. τα € 105,5 δισ. είναι επιχειρηματικά και τα € 102,5 δισ. είναι δάνεια προς τα νοικοκυριά. Από τα δάνεια προς τα νοικοκυριά τα € 71,7 δισ. είναι στεγαστικά και τα € 29,2 δισ. καταναλωτικά

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των καταθέσεων (περιλαμβάνονται καταθέσεις όψεως, ταμιευτηρίου, προθεσμίας) διαμορφώνεται τον Αύγουστο στο 2,10%. Ενώ τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά από το 5% στο 3,5% με στόχο το 3%.

Τον ίδιο μήνα το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των δανείων ήταν στο 5,54% (περιλαμβάνονται στεγαστικά – επιχειρηματικά – καταναλωτικά), που σημαίνει ότι το περιθώριο επιτοκίου διαμορφώνεται στις 3,44 μονάδες και ο στόχος είναι να κλείσει κάτω από τις 2,5 μονάδες.

Τον τελευταίο μήνα του τρίτου τριμήνου οι τράπεζες Εθνική και Πειραιώς ανακοίνωσαν μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων, κατά 1,5 μονάδα η ΕΤΕ και κατά 1 μονάδα η Πειραιώς (που όμως αφορά και τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών και των 6 τραπεζών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της). Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες αποτελεί το βασικό εργαλείο επανεκκίνησης της οικονομίας. «Για το λόγο αυτόν θα πρέπει να επισπευσθεί οποιαδήποτε θεσμική πρωτοβουλία έρχεται να απαντήσει στις δυσκολίες χρηματοδότησης ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς και άλλους θεσμούς. Για παράδειγμα, η ίδρυση ειδικού ταμείου χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + sixteen =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή: Οι φόροι τρώνε τις καταθέσεις! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%8b%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%ae-%ce%bf%ce%b9/