Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Διαβάστε πού υπάρχουν τα λεφτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός…


“Επιτέλους”!

Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;

Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά;

Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :

* Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας εισόδημα (των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε καθόλου. ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;

* 30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ‘ναι.

* Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007.

Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις.

Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκ.

* Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.

* Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων).

* Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 – 10 δις.

* Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις από ΦΠΑ.

* Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις ετησίως (Από ποιους; Τους μισθωτούς, που καλούνται να πληρώσουν «το μάρμαρο»;).

* Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις στο δημόσιο και άγνωστο ποσό από μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές (πρόκειται για τα ένσημα των εργαζομένων) στο ΙΚΑ και τα άλλα ταμεία.

* Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις, η Πειραιώς 2 δις κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις – καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας (να μην μιλήσουμε για το πώς ένα υγιές ταμείο όπως το ΝΑΤ βούλιαξε, χρηματοδοτώντας με μορφή δανείου την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών -από τον Κων. Καραμανλή κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης- και φυσικά οι εφοπλιστές δεν έχουν επιστρέψει δεκάρα ως τώρα από τα χρωστούμενα και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και πατριωτικής συνείδησης αφελλήνισαν τα πλοία τους από Έλληνες ναυτικούς με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να βουλιάξει σχεδόν οριστικά).

* Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κ.λπ.

Ο Θόδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $.

Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων αξίας πάνω από 100 εκατ.$.

Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα .

Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ. , του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κ.λπ.

Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 τη μέρα!

* Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ).

Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV)

Ο Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900)

Ο M. Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ.

Ο Ρέστης ένα των 47 εκ. , ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι.

Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ.!

* Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν’ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κ.λπ).

* Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.

* Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!

* Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1.790 επενδύσεις ξενοδόχων, προϋπολογισμού 5,7 δις και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά.

Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι κρατική επιχορήγηση (τα δικά μας λεφτά από τους φόρους) και δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.

* Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.

* Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακή» κ.λπ) γιατί είναι γνωστά.

Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική «δικαιοσύνη».

* Ούτε στα 28 δις που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.

Μήπως παρατηρήσατε ότι το ποσόν του κρατικού ελλείμματος (περίπου 500 δις) είναι ισόποσο με τα ανακοινωμένα υπερκέρδη των τραπεζών τα τελευταία χρόνια; Μήπως πρόκειται για τα ίδια λεφτά;

Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά μας κατάντησαν να είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι.

Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα μας σπρώχνουν σε δυο κόσμους μέσα στην ίδια χώρα.

Από τη μια ο κόσμος μας:

Ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, υπερεργασία χωρίς αμοιβή, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 700 για τους νέους, συντάξεις των 400 για τους γέροντες μια και η σύνταξη θα δίνεται στα 67, δάνεια και κάρτες, φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4, οι μισθοί που κόβονται, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, η απειλή κλεισίματος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω του εξοντωτικού ανταγωνισμού ή η πώλησή τους σε εξευτελιστική τιμή για να καλυφθούν τα υψηλότοκα δάνεια από τις τράπεζες (όπου οδηγήθηκαν ή θα οδηγηθούν από τον φαύλο κύκλο -μείωση μισθών, ανεργία, μείωση αγοραστικής δύναμης, μείωση πωλήσεων, δανεισμός και κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων), ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.

Κι απ’ την άλλη ο κόσμος τους:

Τραπεζίτες, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, επενδυτές, golden boys, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Louis Vuitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member.

Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής.

Τελικά λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας.

Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν.

Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία:

«Εάν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν την εφορτώνανε».

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΣΤΕ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΕΙΣΤΕ.

ΔΡΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.

ΙΣΩΣ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ. Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΜΑΣ.
6 Comments

6 Σχολια

 1. Μ.Γ.

  May 7, 2010 at 11:16 AM

  Φίλε πάλι ανώνυμε που γράφεις σωστά. Θεωρώ οτι το μόνο μέσο που δεν μπορούν να ελέγξουν τελικά είναι το internet και ίσως είναι αυτό που θα προκαλέσει τη ζημιά.
  Δυστυχώς βέβαια, όλα αυτά που περιγράφεις εσύ είναι πολύ απλά το New World Order σε τοπικό επίπεδο, αυτό που έλεγε ο Κίσινγκερ από το 1970 και αυτό που σταδιακά εφαρμόζεται παντού.
  Ελπίζω να έχω ήδη πεθάνει όταν θα γίνει ο παγκόσμιος ξεσηκωμός των απλών πολιτών, ή να πεθάνω σε αυτόν.
  Και μιλάω εγώ που στα 32 μου δεν έχω πάει ακόμα ούτε σε πορεία… Είμαι έτοιμος να βγω να καίω και να σπάω πλέον (σίγουρα όχι να δολοφονώ αθώους – πολιτικούς και Βαρδινογιανη-κοκκαλο-λάτσηδες το σκέφτομαι).
  Τα παιδιά μου λυπάμαι, αλλά θα παλέψω γι’αυτά.

 2. nicholas

  May 7, 2010 at 2:43 PM

  Άρθρο από τα λίγα. Περιγράφει με σαφήνεια την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Δύο κόσμοι μέσα σε ένα διαλυμένο κράτος. Ένα άρθρο που μόνο την αλήθεια λέει με σκοπό να ξυπνήσει την μάζα που προφανώς φοβάται να προκαλέσει, αντισταθεί, εξεγερθεί, για την ελευθερία της και τα δικαιώματά της. Μας ενδιαφέρει όλους η σωτηρία της πατρίδας μας! Σταματήστε να κάθεστε στους καναπέδες σας μπροστά από την τηλεόραση περιμένοντας να γίνει κανένα θάυμα. Ενημερωθείτε, πληροφορείστε και βγάλτε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας. Δεν θα διαφέρουν και πολύ. Όσοι αντιδρούν αρνητικά σε αυτό το άρθρο δεν ξέρουν τι τους γίνετε ή πολύ απλά δεν τους συμφέρει που σημαίνει ότι είναι είτε κοματόσκυλα είτε φιλόδοξοι νεοέλληνες που πάνε να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.  Ο σκοπός όλων αυτών των άρθρων είναι να μας ταρακουνήσουν και όχι να μας παραπλανήσουν. Δεν υπάρχει συμφέρων στην σωστή ενημέρωση, υπάρχει μόνο η ανάγκη για να ακουστεί η αλήθεια.

 3. christos

  May 7, 2010 at 4:41 PM

  πω πΩ ΚΥΡΙΕ ΜΩΡΑΚΗ …. ΕΓΡΑΨΕΣ … ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ ΠΟΛΥ …
  ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ …ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΕ !!!!

 4. petran

  May 8, 2010 at 10:51 AM

  Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με το άρθρο, περιέχει όμως και τραγικές ανακρίβειες και έχει μια λαϊκίστικη, μονομερή τοποθέτηση.
  Δεν αναφέρεται στα δις που το κράτος χρωστά σε επιχειρήσεις και προμηθευτές
  Οι εισηγμένες καλά κάνουν και είχαν κέρδη, δεν είναι αμαρτία να έχουν κέρδη, δίνουν δουλειά σε κόσμο, συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας και πληρώνουν φόρους και αντισυνταγματικές έκτακτες εισφορές. Να τις διώξουμε και αυτές όπως τις Pirelli, Goood Year, Nissan, σχεδόν όλες τις κλωστοϋφαντουργίες ρποκειμένου να πετύχουμε κοινωνική … ισότητα?? Δηλαδή όλοι στο μηδέν και οι πετυχημένοι να πάρουν τον πλούτο τους και να φύγουνε??? Να γίνουμε Σοβιέτ στη μετα-σοβιετική εποχή??? Έλεος δηλαδή!!!
  Πράγματι υπάρχει τραγική φοροδιαφυγή – εισφοροδιαφυγή απο επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους. Και θα υπάρχει όσο το κράτος κάνει το ΙΔΙΟ, χρωστάει ακόμα και στα ταμεία, αλλά μην τα βάζουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν και υπάλληλοι του δημοσίου που δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ και πληρώνονται και μάλιστα με πρόσθετα επιδόματα όπως υπάρχουν και άλλοι που βγάζουν όλη τη δουλειά, τη δική τους και των τεμπέληδων.
  Να ντισταθούμε λοιπόν, αλλά εκεί που πρέπει. Να πληροφορηθούμε αλλά όχι από την παραπληροφόρηση. Να πληροφορούμε αλλά αντικειμενικά και μετά πό ΩΡΙΜΗ σκέψη. Να δράσουμε αλλά ψύχραιμα και λογικά. Αύριο είναι πράγματι αργά, ακόμα και τώρα ίσως είναι αργά, ΧΘΕΣ έπρεπε να αντιδράσουμε αντι να κοιτάζαμε πως να γλείφαμε και εμείς καμιά σταγόνα μέλι απο αυτό που έρεε άφθονο και νομίζαμε πως τελειωμό δεν είχε, αφού μας λέγανε πως “Λεφτά Υπάρχουνε”

 5. Jim

  May 10, 2010 at 9:57 AM

  απο τα πιο αψογα κειμενα που εχω διαβασει.
  Το τελειωμα του δε,  ειναι ακομα πιο αψογο.
  Επιτελους κυριοι ανευθυνοι εχετε ευθυνες, και ο καναπες ειναι ευθυνη, ειτε μας αρεσει ειτε οχι.
  Αυτο το κρατος καταρρει, το τι θα στηθει στη θεση του, ειναι θεμα των πολιτων και σε αυτο χρειαζεται ολοι να ασχοληθουν.
  Αλλιως θα ασχοληθουν αλλοι για παρτη του.
   
  Πιστευω οτι η τελευταια κινηση αυτου του κρατους ειναι να παει σε εκλογες μηπως και σωσει κατι.

 6. Τάκης

  May 10, 2010 at 12:19 PM

  Πρέπει να μάθουμε τις διευθύνσεις όλων αυτών που μας έχουν κατακλέψει τόσα χρόνια και η επόμενη διαδήλωση να γίνει έξω από τα σπίτια τους ή μέσα σε αυτά ……μπάς και γυρίσουν τίποτα από τα κλεμμένα ή μάθουν εάν έχουν θέσεις εξουσίας ότι ” ο φόβος φυλάει τα έρημα” και ότι αυτό δεν ισχύει μόνο γιά τους απλούς πολίτες αλλά και γιά τους υπόλοιπους

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Διαβάστε πού υπάρχουν τα λεφτά που έλεγε ο Πρωθυπουργός...! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b2%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%80%ce%bf%cf%8d-%cf%85%cf%80%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b1-%ce%bb%ce%b5%cf%86%cf%84%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bb%ce%b5/