Ασφαλιστικές Ειδήσεις

«Επικοινωνία»: Ένα Πρακτικό Παράδειγμα Που προβάλλει τις δυσκολίες της!


Έχοντας ως θέμα και αντικείμενο μελέτης το μεγάλο και πολύ σοβαρό πρόβλημα της «Επικοινωνίας» και της «Υποκειμενικής Αντίληψης» του παράγοντα «Άνθρωπος», χρησιμοποιούμε το πρόσφατο συνέδριο του ΣΕΜΑ και τρία ρεπορτάζ που γράφτηκαν για το ίδιο συνέδριο από τρεις διαφορετικούς δημοσιογράφους. Την ημερήσια Ασφαλιστική ηλεκτρονική εφημερίδα «Insurance Daily» και τις δύο ημερήσιες Οικονομικές Εφημερίδες «Ναυτεμπορική» και «Κέρδος».

Δε σχολιάζουμε το περιεχόμενο του ρεπορτάζ του Συνεδρίου από τους δύο επαγγελματίες δημοσιογράφους, που είναι και οι δύο σοβαροί και αξιόπιστοι. Σχολιάζουμε τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας από τους τρεις δημοσιογράφους «Αντιλήφθηκε» και περιέγραψε το ίδιο Συνέδριο!

Τονίζουμε ότι η «Ουσιαστική Επικοινωνία» μεταξύ δύο Ανθρώπων δεν εξαρτάται από τον «Πομπό» που εκπέμπει ένα «Μήνυμα», αλλά από το καθεστώς που ισχύει στο νου του «Δέκτη» που το Εισπράττει!

Ο «Δέκτης» επιλέγει Τι να ακούσει και Τι να κρατήσει από αυτά που του εκπέμπει ο «Πομπός»!

Το πρόβλημα της «Επικοινωνίας» επηρεάζεται πάντα από την πανίσχυρη «Υποκειμενική Αντίληψη» που κουβαλάμε όλοι μας.

Απολαύστε τα τρία κείμενα διαβάζοντάς τα το ένα πίσω από το άλλο. Το κείμενο του «Insurance Daily» δημοσιεύθηκε χθες (26/11/08).

«Ναυτεμπορική» 26/11/08 – Περιγράφει το Συνέδριο του ΣΕΜΑ ως εξής:

Τίτλος: Εντατικοποίηση των ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά

«Προοδευτική εντατικοποίηση των ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης Γ. Πέτσας, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) με τίτλο “Ο Μεσίτης Ασφαλίσεων Στηρίζει το Σύγχρονο Επιχειρείν”, το οποίο οργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυση του ΣΕΜΑ.

Ο κ. Πέτσας τόνισε επίσης ότι πρόθεση της Επιτροπής είναι να προχωρήσει στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση, ενώ, ειδικότερα, για τους ελέγχους επισήμανε ότι θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διαμεσολάβηση στον κλάδο, στην προστασία των καταναλωτών και την πάταξη των αθέμιτων τιμολογήσεων.

Ο Γ. Καραβίας

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΜΑ Γ. Καραβίας, βρισκόμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον επόπτη, ζήτησε επιτάχυνση των ελέγχων, αλλά και την “απομόνωση” των αφερέγγυων εταιρειών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ο Σύνδεσμος ζητάει να ξεκαθαρίσει το πεδίο στην ιδιωτική ασφάλιση, “ώστε να γνωρίζουμε όλοι με ποιους συναλλασσόμαστε. Ποιοι είναι υγιείς και ποιοι δεν είναι, ποιοι επιθυμούν την εξυγίανσή τους και ποιοι όχι, ώστε όσοι δρουν εκτός θεσμικού πλαισίου να τεθούν το ταχύτερο δυνατόν στο περιθώριο”.

Ο Ν. Μακρόπουλος

Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΜΑ και διευθύνων σύμβουλος της Ευρώπη ΑΕΓΑ Νίκος Μακρόπουλος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του μεσίτη στη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής Δούκας Παλαιολόγος τόνισε ότι σήμερα το σημαντικότερο στοιχείο επιλογής ασφαλιστικής εταιρείας είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η φερεγγυότητα και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Generali στην Ελλάδα Πάνος Δημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στο κόστος ασφάλισης, επισημαίνοντας ότι το χαμηλό ασφάλιστρο δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό κριτήριο επιλογής της ασφαλιστικής εταιρείας, καθότι οι εταιρείες χαμηλού κόστους είναι αυτές οι οποίες, όταν έρχεται η ώρα της “κρίσης”, αποδεικνύονται, τελικά, ακριβές.

Άλλοι ομιλητές

Ο πρώην πρόεδρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Μηνάς Τάνες έκανε εκτεταμένη αναφορά στην κρίση και στις επιπτώσεις της στις διεθνείς αγορές. Όπως είπε, “οι σεισμοί που ταλαιπωρούν την παγκόσμια οικονομία οφείλονται στην απληστία και την παράλογη ευφορία, αλλά και στα εποπτικά και ελεγκτικά συστήματα, που πολλές φορές, αντί να λύνουν προβλήματα, γίνονται τμήμα τους”.

Ο πρόεδρος της Cardico Νίκος Καρδασιλάρης αναφέρθηκε στα σύγχρονα ασφαλιστήρια συμβόλαια και στο πώς αυτά προσαρμόζονται στις ανάγκες ασφάλισης μιας επιχείρησης, ο Παναγιώτης Λυσσαίος, διευθύνων σύμβουλος της Marsh Ελλάδος, τόνισε ότι η σωστή διαχείριση των κινδύνων είναι παράγοντας καθοριστικός για την επιτυχή πορεία κάθε επιχείρησης και ο Γιώργος Κούμπας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κούμπας Συμμετοχών, υπογράμμισε ότι η κρίση στις διεθνείς χρηματαγορές προκαλεί στις επιχειρήσεις διαφορετικές ανάγκες ασφάλισης, η κάλυψη των οποίων απαιτεί τη συμβολή συμβούλων υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, όπως είναι οι μεσίτες.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος τόνισε ότι τα πακέτα ομαδικής ασφάλισης μπορούν να αποτελέσουν για τις επιχειρήσεις ένα εργαλείο βελτίωσης των σχέσεών τους με τους εργαζόμενους.

Ομιλία του Π. Δούκα (Σε ιδιαίτερο πλαίσιο)

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, μιλώντας σε γεύμα που ακολούθησε του Συνεδρίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση επιζητεί τη συνεργασία δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας, όπως του κλάδου Διαμεσολάβησης στην Ιδιωτική Ασφάλιση, στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν οι Μεσίτες Ασφαλίσεων και επισήμανε ότι η οικονομική διπλωματία αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και ότι οι επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό έχουν αναβαθμιστεί με τη συμμετοχή, πέραν των παραδοσιακά μεγάλων επιχειρήσεων, και μικρότερων.

«Κέρδος» 26/11/08 – Περιγράφει το Συνέδριο του ΣΕΜΑ ως εξής:

Τίτλος: Εντατικοποίηση των ελέγχων στις Ασφαλιστικές

«Την επιτάχυνση των ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά αλλά και την “απομόνωση των αφερέγγυων εταιρειών” ζήτησε από την Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) Γ. Καραβίας, μιλώντας σε συνέδριο του Συνδέσμου με τίτλο “Ο μεσίτης ασφαλίσεων στηρίζει το σύγχρονο επιχειρείν”. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΕΙΑ Γ. Πέτσας ανακοίνωσε την προοδευτική ένταση των ελέγχων στην ασφαλιστική αγορά, καθώς και την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει στην κωδικοποίηση της νομοθεσίας για τη διαμεσολάβηση στην ιδιωτική ασφάλιση. Ειδικότερα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

■ Στην άσκηση της διαμεσολάβησης μόνο από πιστοποιημένους επαγγελματίες.

■ Στο ζήτημα της παρακράτησης των δικαιωμάτων.

■ Στην προστασία των καταναλωτών.

■ Στην πάταξη των αθέμιτων τιμολογήσεων.

Ο κ. Πέτσας επέμεινε με αναφορές του στις δυσμενείς χρηματοοικονομικές συγκυρίες και τις επιπτώσεις της στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας στο γεύμα που παρέθεσε ο ΣΕΜΑ σημείωσε “επιτελείτε ένα σημαντικό έργο, γιατί πρώτοι εσείς κατανοείτε τις ανάγκες των πελατών σας και καταγράφετε τους κινδύνους από τους οποίους πρέπει να τους προφυλάξετε. Και η συμβολή σας είναι σημαντική, γιατί προτείνετε παραπάνω από μία λύσεις με γνώμονα ότι δεν κάνει ένα κοστούμι για όλους”».


Στη συνέχεια σας παρακαλούμε να διαβάσετε τα δύο συνεχόμενα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στο «Insurance Daily» στις 26 Νοεμβρίου 2008. Το πρώτο έχει τίτλο: «Συνέδριο ΣΕΜΑ – Μεγάλη Επιτυχία» και το δεύτερο «Τα Παρατράγουδα του Συνεδρίου»!

Οι δύο πρώτοι είναι Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι και καλύπτουν την Ασφαλιστική Αγορά σε δύο ημερήσιες Οικονομικές Εφημερίδες. Ο τρίτος είναι Ασφαλιστής-Δημοσιογράφος, που έχει ζήσει τον κλάδο των Ασφαλειών από πολλές θέσεις για περισσότερα από 30 χρόνια.Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 3 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
«Επικοινωνία»: Ένα Πρακτικό Παράδειγμα Που προβάλλει τις δυσκολίες της! ! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%b3/