Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η δόση «κλειδί» για να φύγουν από τις τράπεζες τα… βάρη Αλογοσκούφη


insurancedaily-eurobankΤην άμεση σύνδεση της δόσης του Μαϊου που ακόμη εκκρεμεί σε μία διαπραγμάτευση που έχει κλείσει 6 μήνες διάρκεια με την αποπληρωμή των ομολόγων Αλογοσκούφη, όπως ονομάστηκαν για την στήριξη των τραπεζών το 2008, εξηγεί η Eurobank στο εβδομαδιαίο της δελτίο. Όπως αναφέρει η τμηματική καταβολή της δόσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο 2014, ώστε να καλυφθεί η αναχρηματοδότηση ομολόγων συνολικού ύψους 9,8 δις ευρω.

Εξηγεί ότι αδυναμία ολοκλήρωσης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εκταμίευσης των δόσεων είναι πιθανό να οδηγήσει στην αναχρηματοδότηση με την έκδοση εντόκων γραμματίων για άλλη μια φορά (όπως το καλοκαίρι του 2012). «Η πρακτική αυτή για άλλη μια φορά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση της ρευστότητας στην οικονομία»

Αντιθέτως, η εκταμίευση θα οδηγήσει στην αποπληρωμή 4.5 δισ. ευρώ ομολόγων ειδικού σκοπού που είχαν εκδοθεί το 2008 για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος. «Αν μέχρι εκείνη την ημερομηνία έχει βρεθεί λύση για το θέμα του χρηματοδοτικού κενού τότε μέρος της δόσης θα μπορεί να διατεθεί για τους σκοπούς που αρχικά είχαν διατεθεί» επισημαίνεται.

Η τράπεζα εκτιμά ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και με τμηματική καταβολή της δόσης με δέσμευση ως προς την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές της πραγματικής οικονομίας αν και προσθέτει ότι στο «καλό» σενάριο η οικονομία θα επιστρέψει σε 8 χρόνια στα προ κρίσης επίπεδα.

Σημειώνει πάντως ότι oι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα το Δεκέμβριο 2013 αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση για 2ο συνεχή μήνα (κατά 1,4%), ύστερα από υποχώρηση 5 διαδοχικών μηνών.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 5 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η δόση «κλειδί» για να φύγουν από τις τράπεζες τα… βάρη Αλογοσκούφη! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b7-%ce%b4%cf%8c%cf%83%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%af-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%cf%86%cf%8d%ce%b3%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%84%cf%81/