Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Η θέση της Ε.Α.Ε.Ε. για το Τ.Ε.Α.-Ε.Α.Π.Α.Ε.

ΕΑΕΕ

ΕΑΕΕΩς Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.) επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω σχετικά με τη λειτουργία του Επαγγελματικού Ταμείου Τ.Ε.Α.-Ε.Α.Π.Α.Ε. για την υπεύθυνη πληροφόρηση των εργαζομένων και συνταξιούχων του ασφαλιστικού κλάδου.

1. Οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέλη μας στηρίζουν την ύπαρξη και αυτόνομη λειτουργία του Ταμείου μας, που καλύπτει υποχρεωτικά τους εργαζόμενους σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και σε προαιρετική βάση τους διαμεσολαβούντες.

2. Οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέλη μας στηρίζουν την όχι απλά τυπική αλλά ουσιαστική μετατροπή του προϋπάρχοντος Επικουρικού Ταμείου σ΄ ένα σύγχρονο επαγγελματικό ταμείο που θα λειτουργεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με βάση :

(α) το κεφαλαιοποιητικό σύστημα σε ό,τι αφορά τη σύνταξη και με πρόβλεψη ορισμένων παροχών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα (όπως π.χ. χηρεία).

(β) ατομικές μερίδες μελών στις οποίες θα καταχωρούνται οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών υπολογιζόμενες επί της μισθοδοσίας τους και με πλήρη διαφάνεια για κάθε μέλος, ως προς το ύψος του σχηματιζόμενου λογαριασμού του για τη σύνταξη.

(γ) διοίκηση συμμετοχική και αντιπροσωπευτική των συνιδρυτικών φορέων (εργοδότες – εργαζόμενοι – συνταξιούχοι) που δεν θα επιτρέπει την απόλυτη πλειοψηφία, άρα και τη λήψη μονομερών αποφάσεων από ένα και μόνο φορέα (όπως σήμερα) χωρίς την απαραίτητη ευρύτερη συναίνεση.

3. Με αυτές τις προϋποθέσεις που εκφράζουν αυτονόητες αρχές για τα επαγγελματικά ταμεία οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέλη μας παρά την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, αλλά και τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις και κόστος του Solvency II, είναι έτοιμες, μετά τη δημοσίευση του νόμου 4254/14 και την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς ως ποσοστού επί της παραγωγής ασφαλίστρων, να δεσμευτούν με εργοδοτικές εισφορές διπλάσιες του αντιστοίχου υποχρεωτικού για τα επικουρικά ταμεία ορίου του 3%, ήτοι με 6% επί της μισθοδοσίας.

Επειδή το θέμα του καθορισμού των εργοδοτικών εισφορών οφείλει να επιλυθεί μέχρι το τέλος του 2014 και επειδή, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στα ανωτέρω με την πλευρά των εργαζομένων, εκφραζόμενη από την Ο.Α.Σ.Ε., η οποία ζητά χρόνο, χωρίς όμως να δεσμεύεται, οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέλη μας αποφάσισαν όπως :

  • Καταθέτουν από το νέο έτος 2015 στο Τ.Ε.Α.-Ε.Α.Π.Α.Ε. εισφορές 3% επί της μισθοδοσίας κάθε εργαζομένου,

και συγχρόνως

  • Καταθέτουν σε ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό ένα πρόσθετο ποσοστό 3% επί της μισθοδοσίας υπέρ του Τ.Ε.Α.-Ε.Α.Π.Α.Ε., το οποίο θα αποδοθεί στο Ταμείο μετά την υλοποίηση εντός του 2015 των αναγκαίων καταστατικών αλλαγών σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.

Δίδεται έτσι ο εύλογος χρόνος για συνεννόηση και προώθηση των απαραίτητων καταστατικών αλλαγών χωρίς να διακυβεύεται η λειτουργία του Ταμείου.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − ten =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Η θέση της Ε.Α.Ε.Ε. για το Τ.Ε.Α.-Ε.Α.Π.Α.Ε.! https://www.insurancedaily.gr/%ce%b7-%ce%b8%ce%ad%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5-%ce%b1-%ce%b5-%ce%b5-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%84-%ce%b5-%ce%b1-%ce%b5-%ce%b1-%cf%80-%ce%b1-%ce%b5/