Κοινωνική Ασφάλιση

Και ο ΑΚΑΓΕ στο μέτωπο για την πληρωμή των συντάξεων


koumparas

Για άλλο ένα χρόνο θα συνεχίζουν όσοι παίρνουν σχετικά υψηλές συντάξεις να βοηθούν εκείνους που παίρνουν χαμηλές συντάξεις. Με την τροπολογία που πέρασε το Υπουργείο Εργασίας θα επιτρέπεται και για την περίοδο 2015-18, οι πόροι που θα συγκεντρώνονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) από τις εισφορές σε όσες κύριες συντάξεις είναι πάνω από 1.400 ευρώ και όσες επικουρικές συντάξεις είναι πάνω από 300 ευρώ να μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κλείσουν οι «τρύπες» των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων.

Εκτιμάται ότι γύρω στα 1,1 δισ. ευρώ θα αντληθούν φέτος από τις παραπάνω εισφορές μαζί με εκείνα που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, τα οποία αντιστοιχούν στο 3,6% των ετήσιων δαπανών των ασφαλιστικών φορέων για συντάξεις.

Σημειώνεται πως ο ιδρυτικός νόμος του ΑΚΑΓΕ (2008) απαγόρευε τη χρήση των πόρων του για την περίοδο 2015-18 προκειμένου να έχουν συγκεντρωθεί γύρω στα 5 δισ. ευρώ το 2019 και να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες συνταξιοδοτικές δαπάνες που θα φέρει η μεγάλη έξοδος της μεταπολιτευτικής γενιάς από τη δουλειά.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη κρίση της ελληνικής οικονομίας και η συνακόλουθη πτώση των εσόδων από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, έκανε αναγκαίο τα σπάσιμο του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ από φέτος.

Ειδικά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ έχουν ολοένα και μεγαλύτερα χρηματοδοτικά προβλήματα, τα οποία έχουν γονατίσει κυριολεκτικά τον ΕΟΠΥΥ.

Μένουν μόνο ανέγγιχτα τα αποθεματικά του που βρίσκονται στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι επενδυμένα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και εκτιμώνται γύρω στα 2,6 δισ. ευρώ.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen + 9 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Και ο ΑΚΑΓΕ στο μέτωπο για την πληρωμή των συντάξεων! https://www.insurancedaily.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%b3%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%89%cf%80%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%ae-%cf%84/