Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Κλείστε την ομιλία σας εντυπωσιακά…

speech

speech1Υπάρχουν κάποιες ομιλίες που έχουν μείνει στην ιστορία και τις μνημονεύουμε ακόμη και σήμερα. Όμως τι είναι αυτό που κάνει μία ομιλία αξέχαστη; Ή, ακόμη περισσότερο, τι είναι αυτό που ωθεί το κοινό να συμμετέχει;

Του Brian Tracy*

Μία καλή ομιλία ή δημόσιος λόγος είναι σαν ένα καλό θεατρικό, μία ταινία ή ένα τραγούδι. Ξεκινά «συλλαμβάνοντας» το ενδιαφέρον του κοινού, εξελίσσεται σημείο προς σημείο και τελειώνει δυνατά.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ξέρετε πώς να ολοκληρώσετε μία ομιλία, τα βασικά σημεία ενδέχεται να χαθούν. Οι λέξεις που χρησιμοποιείτε στην αρχή, και ειδικότερα στο τέλος της ομιλίας, θα μείνουν στη μνήμη περισσότερο από σχεδόν κάθε άλλο κομμάτι της.
Ακολουθούν συμβουλές για ένα καλύτερο φινάλε…

Κάντε τους να γελάσουν

Μπορείτε να κλείσετε με χιούμορ. Να πείτε ένα αστείο που επαναφέρει το θέμα και επαναλαμβάνει το μάθημα ή το βασικό σημείο που θέλετε να αναδείξετε με μία ιστορία που τους κάνει όλους να γελάσουν.

Κατά τη διάρκεια ομιλιών μου για τον προγραμματισμό και την επιμονή, συζητώ για το μεγαλύτερο φόβο που έχουμε, που είναι η τάση να ακολουθούμε το δρόμο της λιγότερης επιμονής. Του λέω λοιπόν την παρακάτω ιστορία:

Ο Ole και ο Sven είναι για κυνήγι στη Μινεσότα και σκοτώνουν ένα ελάφι. Αρχίζουν να σέρνουν το ελάφι προς το αυτοκίνητο κρατώντας το από την ουρά, αλλά συνεχώς γλιστρούν και χάνουν την ισορροπία τους. Τότε ένας αγρότης τους πλησιάζει και τους ρωτάει, «τι κάνετε εδώ;» και αυτοί απαντούν: «Προσπαθούμε να τραβήξουμε το ελάφι στο φορτηγάκι».

Τότε ο αγρότης τους λέει: «Δεν πρέπει να τραβάτε το ελάφι από την ουρά. Το ελάφι πρέπει να το κρατάτε από τις λαβές. Ονομάζονται και κέρατα. Πρέπει, λοιπόν, να το σέρνετε από τα κέρατα.

«Ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα», απαντούν οι Ole και Sven. Ξεκινούν, λοιπόν, να τραβάνε το ελάφι από τα κέρατα. Μετά από περίπου πέντε λεπτά έχουν κάνει σημαντική πρόοδο και ο Ole λέει στον Sven, «Sven, ο αγρότης είχε δίκιο. Είναι πολύ πιο εύκολο από τα κέρατα».

Και απαντάει ο Sven: «Ναι αλλά απομακρυνόμαστε συνεχώς από το φορτηγάκι».

Όταν σταματούν τα γέλια τους λέω… «Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή επιλέγουν τον εύκολο δρόμο, αλλά απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το «φορτηγάκι», δηλαδή από τους πραγματικούς στόχους τους».

Κάντε ρίμα

Μπορείτε να κλείσετε με ένα ποίημα. Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά ποιήματα που περιέχουν μηνύματα που συνοψίζουν τα βασικά σημεία που θέλετε να αναδείξετε. Διαλέξτε ένα ποίημα που είναι συγκινητικό, δραματικό ή συναισθηματικό.

Για χρόνια, ολοκλήρωνα τα σεμινάρια που έδινα με το ποίημα «Μην τα παρατάς» ή «Συνέχισε την προσπάθεια», του Robert W. Service. Πάντα είχε πολύ μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Κλείστε δίνοντας έμπνευση

Μπορείτε να ολοκληρώσετε μία ομιλία με κάτι εμπνευσμένο. Αν η ομιλία σας ήταν «ανεβαστική», να θυμάστε ότι η ελπίδα είναι και πάντα ήταν, η βασική θρησκεία του ανθρώπινου είδους. Ο κόσμος θέλει να παρακινείται και να εμπνέεται για να γίνει κάτι διαφορετικό και καλύτερο στο μέλλον.

Να θυμάστε, όλοι στο κοινό σας αντιμετωπίζουν προβλήματα, δυσκολίες, προκλήσεις, απογοητεύσεις, εμπόδια και προσωρινές αποτυχίες. Γι’ αυτό το λόγο, όλοι εκτιμούν μία ιστορία ή ένα ποίημα ενθάρρυνσης που δίνει δύναμη και κουράγιο.

Όταν λέτε μία ιστορία ή απαγγέλλετε ένα ποίημα, πρέπει να γίνεστε ηθοποιός. Προσπαθήστε να κάνετε πρόβα το ποίημα που αναφέρθηκε παραπάνω. Βρείτε τις κεντρικές φράσεις, τα οικεία και αξιομνημόνευτα μέρη και απαγγείλετέ το.

*Ο Brian Tracy είναι CEO της Brian Tracy International που εξειδικεύεται στην εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων και συγγραφέας του μπεστ σέλερ “Psychology of Achievement”.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 1 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Κλείστε την ομιλία σας εντυπωσιακά...! https://www.insurancedaily.gr/%ce%ba%ce%bb%ce%b5%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b5%ce%bd%cf%84%cf%85%cf%80%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ac/