Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Ντράγκι: Η ΕΚΤ επέμενε να μη γίνει “κούρεμα” καταθέσεων στην Ελλάδα


draghiΗ ΕΚΤ επέμενε το εργαλείο του bail-in να μην εφαρμοστεί στους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών. Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραθέτει μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.

Ο «Super Mario» υπογράμμισε, ότι η κεντρική τράπεζα θεώρησε πως το μέτρο αυτό θα είναι αντιπαραγωγικό για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης και επιβλαβές για την ελληνική οικονομία.

«Θα είχε πλήξει τους αποταμιευτές, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Η άποψη της ΕΚΤ έγινε δεκτή», δήλωσε προσθέτοντας ότι «παρόμοιες ανησυχίες για τους ομολογιούχους προτεραιότητας δεν έγιναν αποδεκτές».

Για την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης (waiver) στα ελληνικά ομόλογα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι προϋπόθεση είναι η χώρα να βρίσκεται σε πρόγραμμα καθώς και να δείχνει «ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος διασφαλίζοντας την ομαλή και συνεχή εφαρμογή του». «Θα εξεταστούν επίσης ορισμένα ορόσημα [στην εφαρμογή του προγράμματος] και με βάση την αξιολόγηση αυτή το Δ.Σ. θα πάρει τις αποφάσεις του», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα και με την επαναφορά του waiver σε ισχύ θα πρέπει να εξεταστούν ορισμένες προϋποθέσεις για να διαπιστώσει το Δ.Σ. αν μπορεί να ξεκινήσει τις αγορές.

«Μια τέτοια λέει ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν όσο διαρκεί η αξιολόγηση. Υπάρχουν επίσης τα όρια στον κάθε εκδότη και τέλος θα πρέπει να δούμε και την αξιολόγηση στη βιωσιμότητα του χρέους», επισήμανε.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + eight =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ντράγκι: Η ΕΚΤ επέμενε να μη γίνει "κούρεμα" καταθέσεων στην Ελλάδα! https://www.insurancedaily.gr/%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%b3%ce%ba%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%cf%84-%ce%b5%cf%80%ce%ad%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b5-%ce%bd%ce%b1-%ce%bc%ce%b7-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81/