Ασφαλιστικές Ειδήσεις

Οι 7 συνήθειες που θα σας «θωρακίσουν» πνευματικά


mental1Ποια είναι τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των διανοητικά ισχυρών ανθρώπων; Ο Nelson Wang, συγγραφέας του βιβλίου «Το βιογραφικό έχει πεθάνει», δίνει 7 «ισοδύναμες» απαντήσεις για το παραπάνω ερώτημα, οι οποίες ισχύουν κυρίως για την επαγγελματική ζωή, όμως μπορούν να εφαρμοστούν και στην καθημερινότητα.

Η πνευματική και διανοητική δύναμη στο χώρο εργασίας είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία. Όμως το πώς μπορεί να χτιστεί ο… πνευματικός μυς, είναι κάτι που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται και πολύ όταν βρίσκονται στη δουλειά.

1. Αγκαλιάστε την αλλαγή

Η ιστορία της Hanna Phan αποτελεί σπουδαίο παράδειγμα για όσους αποδέχονται την αλλαγή και θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Έκανε αιτήσεις για θέσεις εργασίας όμως δεν είχε επιτυχία με το βιογραφικό της. Γιατί; Επειδή, οι εποχές έχουν αλλάξει. Το βιογραφικό δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όσο παλιά. Αν θέλετε να ξεχωρίσετε από τους υπόλοιπους υποψήφιους, το βιογραφικό δεν είναι αυτό που θα φωνάξει «Κοιτάξτε με, είμαι καταπληκτικός». Εκτός κι αν είστε ο CEO της Google ή του Facebook.

Τι έκανε λοιπόν η Hanna; Αντί να παραπονιέται για την αγορά εργασίας ή για το πόσο δύσκολο ήταν να κλείσει κάποια συνέντευξη με το βιογραφικό της, ενστερνιστείτε το γεγονός ότι θα έπρεπε να κάνει κάτι πολύ εντυπωσιακό για να τραβήξει την προσοχή των εταιρειών.

Έφτιαξε ένα βίντεο στο οποίο παρουσίαζε τον εαυτό της και το έστειλε μέσω Twitter στον CEO μίας εκ των καλύτερων εταιρειών τεχνολογίας στη Silicon Valley.

Δείτε το βίντεο στο Youtube, κάνοντας αναζήτηση με «Hanna Phan Presume». Όσο για το αποτέλεσμα; Καλά καταλάβατε, πήρε τη δουλειά.

2. Να είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε

Μερικές φορές είναι επικίνδυνο να μη ρισκάρετε. Είναι εφησυχασμός. Είναι στασιμότητα. Όταν ήμουν 26 ετών, νόμιζα ότι στους ανθρώπους θα άρεσε να έχουν κάρτες στον υπολογιστή που θα τους βοηθούν να προετοιμαστούν για μία συνέντευξη. Έτσι κι αλλιώς, σε ποιον αρέσει να πηγαίνει να αγοράζει μαρκαδόρους και κάρτες και μετά να γράφει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις; Είναι αναποτελεσματικό.

Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μία σχετική εφαρμογή. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι δεν γνώριζα από σχεδιασμό, δεν είχα λεφτά για προώθηση, ούτε και γνωριμίες με εταιρείες που φτιάχνουν εφαρμογές. Και επίσης, δεν γνώριζα από προγραμματισμό…

Το να φτιάξω, λοιπόν, μία εφαρμογή ήταν ριψοκίνδυνο. Όλοι σχεδόν με τους οποίους μίλησα μου το είπαν αυτό. Τι έκανα εγώ; Άρχισα να διαβάζω άρθρα μανιωδώς, να κάνω μαθήματα και να γνωρίζομαι με άτομα του χώρου για να μάθω όσα το δυνατόν περισσότερα. Όταν μία εικόνα για την προσέγγιση που θα ακολουθούσα προσέλαβα έναν τεχνικό από το Elance (ιστοσελίδα που κανείς μπορεί να βρει ελεύθερους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο) και σχεδίασα την εφαρμογή στο Photoshop. Μέσα σε ένα χρόνο είχα φτιάξει 3 εφαρμογές που μπήκαν στο top 50 στην κατηγορία τους. Μία από αυτές είχε 75 χιλιάδες downloads σε μία ημέρα.

Θέλετε να είστε πνευματικά δυνατοί; Δεν πρέπει να φοβάστε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να πάρετε μετρημένα ρίσκα.

3. Μάθετε από το παρελθόν και κοιτάξτε το μέλλον

«Δεν μπορείς να ξεκινήσεις το επόμενο κεφάλαιο της ζωής σου αν συνεχίζεις να διαβάζεις το προηγούμενο.»

Είναι σίγουρο ότι θα κάνετε λάθη στο δρόμο. Τα ονομάζω «σαμαράκια». Μπορεί κάποιες φορές να κάνουν τη βόλτα όχι και τόσο άνετη, όμως πείτε την αλήθεια. Σας έχει ποτέ σταματήσει το δρόμο ένα «σαμαράκι»; Δεν νομίζω…

Όταν εργαζόμουν στην Cisco, έστειλα email στον προϊστάμενο του προϊσταμένου μου για να τον ενημερώσω ότι δεν θα μπορούσα να παρευρεθώ στη συνάντηση της ομάδας περιφερειακών πωλήσεων. Τι έγινε; Ο προϊστάμενός μου εκνευρίστηκε που έστειλα email στον προϊστάμενό του και όχι στον ίδιο. Ένα φαινομενικά αθώο email αποδείχθηκε φιάσκο.

Ήμουν αρκετά νεαρός και φρέσκος στον επαγγελματικό στίβο, με αποτέλεσμα να μου κολλήσει αυτό που έκανα και να νιώθω άσχημα για μέρες. Τελικά, συνειδητοποίησα ότι απλώς πρέπει να μου γίνει μάθημα. Ο καθένας έχει διαφορετικό στυλ στη δουλειά και είναι σημαντικό να γνωρίζετε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προχωρά μία συνεργασία.

Αυτό για μένα ήταν ένα «σαμαράκι» και η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτομαι πια εκείνη την ημέρα. Αν κάτι αντίστοιχο μου συνέβαινε σήμερα, ούτε που θα με ένοιαζε. Μαθαίνεις να καταλαβαίνεις τι έχει πραγματικά αξία και τι όχι.

Άρα, όταν πέσετε… πάνω σε κάποιο σαμαράκι, διδαχθείτε από τα λάθη σας και προχωρήστε. Κρατήστε το βλέμμα σας στο μέλλον. Έχετε ακόμη πολλές επικές στιγμές μπροστά σας.

4. Να είστε θετικοί

mental2Ένας από τους καλύτερους φίλους μου, ο Erik, είχε ένα φοβερό μυστικό που του έδινε αισιοδοξία και θετική ενέργεια. Κάθε φορά που μία συζήτηση γινόταν έντονη ή κάποιος εκνευριζόταν, ο Erik θα αναγνώριζε το συναίσθημα, θα το συζητούσε το άτομο αυτό και θα έκανε ένα θετικό σχόλιο για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Δεν άφηνε τον κόσμο να επιμείνει σε αρνητικά συναισθήματα. Αν χρειαζόταν θα προσπαθούσε να φτιάξει το κλίμα κάνοντας τον άλλο να γελάσει με κάτι.

Και ξέρετε κάτι; Με μένα αυτά που έκανε ο Erik έπιαναν κάθε φορά. Αν θέλετε να είστε πνευματικά δυνατοί, σταματήστε να κολλάτε σε αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα. Σκεφτείτε θετικά.

Χρειάζεστε κάποια έμπνευση για να νιώσετε αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι στη ζωή και στην εργασία σας; Διαβάστε την ιστορία του Erik στην παρακάτω διεύθυνση (https://www.linkedin.com/pulse/secret-being-happy-work-life-nelson-wang)

5. «Γιορτάστε για κάτι που καταφέρατε, αλλά ανεβάστε τον πήχη λίγο πιο ψηλά κάθε φορά για να φτάσετε στην επιτυχία» – Mia Hamm

Τη λατρεύω αυτή την ατάκα. Σε ευχαριστώ Mia Hamm.

Τον Φεβρουάριο, διοργάνωσα την πρώτη μου μεγάλη εκδήλωση μάρκετινγκ και μία συνάντηση ανώτερων στελεχών. Ήρθαν 100 υφιστάμενοι και ενδιαφερόμενοι πελάτες. Ο κόσμος έδειχνε να περνάει καλά και αυτό ήταν διάχυτο παντού. Μετά το τέλος όλοι έλεγαν ότι επρόκειτο για μία σπουδαία εκδήλωση. Ξέρετε τι έκανα αμέσως μετά;

Κάθισα και σκέφτηκα πώς μπορούσα να την κάνω καλύτερη.

Τον Απρίλιο, διοργάνωσα το δεύτερο μεγάλο event για μάρκετινγκ. Έλαβαν μέρος 140 άτομα. Φιλοξενήσαμε επίσης 4 συναντήσεις στρογγυλής τραπέζης ταυτόχρονα. Ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος και είχαμε ένα εκπληκτικό πάνελ διοικητικών στελεχών και για μία ακόμη φορά η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή. Μετά το τέλος, όλοι έλεγαν ότι η εκδήλωση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη.

Ξέρετε τι έκανα μετά την εκδήλωση;

Προσπάθησα να βρω τρόπους να την κάνω ακόμη καλύτερη. Να ανεβάζετε συνεχώς τον πήχη. Έτσι μόνο θα διατηρηθείτε πνευματικά δυνατοί.

6. Εστιάστε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε 

Σχεδιάστε δύο κύκλους που τέμνονται ελαφρώς. Στον ένα γράψτε, «Σημαντικά πράγματα». Στον άλλο κύκλο γράψτε, «Πράγματα που μπορείς να ελέγξεις». Βλέπετε αυτό το μικρό τμήμα που είναι κοινό και για τους δύο κύκλους; Σε αυτά πρέπει να δίνετε την ενέργειά σας.

7. Να κοιτάτε τη μεγάλη εικόνα

Ποια είναι η μεγάλη εικόνα για σας; Είναι να φτιάξετε μία startup; Είναι να ηγείστε και να εμπνέετε μία ομάδα για να λειτουργεί στο καλύτερο επίπεδο; Είναι να μεγαλώσετε μία όμορφη οικογένεια και να έχετε μία ιδανική ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικής ζωής; Όποια και να είναι η δική σας μεγάλη εικόνα, μείνετε προσηλωμένοι σε αυτήν. Μην παρασύρεστε από οτιδήποτε μικρότερο.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 14 =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Οι 7 συνήθειες που θα σας «θωρακίσουν» πνευματικά! https://www.insurancedaily.gr/%ce%bf%ce%b9-7-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ae%ce%b8%ce%b5%ce%b9%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%b8%cf%89%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%80/