Κοινωνική Ασφάλιση

Ποιοι… προλαβαίνουν να εξασφαλίσουν σύνταξη πριν τα 62


sintaksis4Με λιγότερα από 12.000 ένσημα έχουν το δικαίωμα να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62 έτη, επτά κατηγορίες ασφαλισμένων του ΙΚΑ για όσο ισχύει το υφιστάμενο σύστημα.

Εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία τους, κατοχυρώνοντας μάλιστα ακόμη και πλήρη σύνταξη από τα 58 χρόνια – ή και νωρίτερα, όπως για παράδειγμα στα «βαρέα», όπου όρια ηλικίας και απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης είναι ακόμη μικρότερα. Οι γυναίκες για παράδειγμα που συμπλήρωσαν 4.500 ημέρες μέχρι το 2010, εκ των οποίων οι 3.600 στα «βαρέα», αποχωρούν από το 55ο έτος.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές – υπό την ασφυκτική πίεση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στο ασφαλιστικό. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι πρώτες διατάξεις που θα μπουν στην Προκρούστεια κλίνη θα είναι αυτές που παρέχουν το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να περιλαμβάνει το ασφαλιστικό στις «κόκκινες γραμμές» της, όμως όλα δείχνουν ότι αλλαγές θα γίνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα έχουν χαρακτήρα ριζικής μεταρρύθμισης.

Όσοι προλάβουν, λοιπόν… Πρόκειται για αυτούς που συμπληρώνουν φέτος ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς δεν θα επηρεαστούν από τις επικείμενες αλλαγές. Από κει και πέρα, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα ισχύσει για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα τον επόμενο χρόνο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι, ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί η σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών, για τους ασφαλισμένους που κατοχυρώνουν δικαίωμα το 2016 θα υπάρξουν επιπτώσεις λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης.


Σχολιαστε ελευθερα

Σχολιαστε ελευθερα

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − four =

To Top

Κοινοποιείστε αυτό το άρθρο σε κάποιον!

Καλησπέρα,
ο παρακάτω σύνδεσμος ίσως σας ενδιαφέρει:
Ποιοι... προλαβαίνουν να εξασφαλίσουν σύνταξη πριν τα 62! https://www.insurancedaily.gr/%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%bf%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%bd%ce%b1-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%83%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%83/